Stedentrip naar Barcelona

geplaatst in: Spanje, Steden | 0

 

 

Barcelona is een prachtige stad in Noord-Spanje. Na de hoofdstad Madrid is Barcelona de tweede stad van Spanje en de hoofdstad van Catalonië.
De stad is enorm populair bij de toeristen. Wat wil je ook, veel bezienswaardigheden, lekker eten en winkelen. Er is ontzettend veel te zien en te doen in Barcelona.

Als je denkt aan Barcelona dan denk je ook al gauw aan de architect Antoni Gaudí. Deze man is onlosmakelijk verbonden met Barcelona.
Gaudí leefde van 1852 tot 1926 en hij maakte zeer opvallende gebouwen. De inwoners van Barcelona zijn zeer trots op zijn bouwwerken.

 

Enkele bezienswaardigheden

Sagrada Familia

Dit is misschien wel het bekendste ontwerp van Gaudí. De bouw van deze basiliek begon in 1882 naar een ontwerp van architect Francisco de Paula del Villar. Gaudí nam de bouw over in 1883.
Gaudí paste het ontwerp aan naar zijn eigen ideeën en inzichten. Hij wilde in ieder geval niets meer terug zien van de gotische stijl en ontwierp naar zijn eigen ideeën een nieuw ontwerp voor de basiliek.
Het is het grootste werk van Gaudí waarin hij al zijn passie kwijt kon. Tot aan zijn dood in juni 1926 heeft Gaudí meegewerkt aan de bouw van de Sagrada Familia. De basiliek is nog steeds niet klaar en er wordt nog altijd aan gebouwd. Gaudí ligt begraven in de crypte van de Sagrada Familia.

Tickets kopen: 

Om lange wachttijden te voorkomen raad ik je aan om de tickets vooraf te bestellen. Dit kun je doen op de website van de Sagrada Familia Hier vind je ook alles over entreeprijzen en openingstijden. Helaas had ik geen goede foto van Sagrada Familia. Onderstaande foto komt van Shuttersstock.

Sagrada familia

 

Park Güell

Als je dan toch in Barcelona bent hoort een bezoek aan Park Güell er toch ook echt wel bij.
Dit mooie stadspark bevindt zich in het stadsdeel Gràcia. Ook dit stadspark is ontworpen door Antoni Gaudí. Hij heeft bij zijn ontwerp gebruik gemaakt van zijn, inmiddels zeer beroemde, kleurrijke mozaïeken.

Ik vind Park Güell echt een must als je een bezoek brengt aan Barcelona. Een deel van dit park is gratis te bezoeken, echter het monumentale gedeelte met de mooie mozaïeken banken en kunstzinnige ontwerpen is aan alleen toegankelijk met een entreekaartje. Kosten hiervan zijn € 10,00. Dit is de prijs in 2021. Entreekaartjes koop je op de website van Park Güell. Je krijgt bij de aankoop van het entreekaartje een tijdslot toegewezen.                                        Je kunt wel entreekaartjes bij de kassa kopen maar vaak heb je de pech dat het park al volgeboekt is en je dus niet naar binnen kunt. Om teleurstelling te voorkomen raad ik je aan om de entreekaartjes van te voren te bestellen.

Park Güell uitzicht
Foto: shuttersstock

Mercat de Sant Josep / La Boqueria

Houd je van mooie markten met fijne streekproducten dan mag je deze markt zeker niet overslaan.
Het is de bekendste en grootste versmarkt van Spanje. In de 13e eeuw begonnen als straatmarkt op de Ramblas. Sinds 1914 is het een overdekte markt.
De markt is geopend van maandag t/m zaterdag van 08:00 uur tot 20:30 uur.

 

De oude wijk Barri Gòtic

Dit is het centrum van de oude stad, Ciutat Vella, wat ons betreft de leukste wijk van Barcelona.
De naam betekend Gotische wijk. Dit is het oudste deel van de stad en bestaat uit een doolhof van straatjes. Het is ontzettend leuk om hier rond te dwalen. In de wijk ligt het prachtige Placa Reial.

 

Plaça Reial

Een fantastische plek, een levendig en gezellig plein met fijne terrasjes midden in Barri Gòtic. Op het plein staat een fontein met daarnaast twee lantaarnpalen, deze zijn ontworpen door Gaudí. Deze lantaarnpalen waren zijn eerste opdracht voor de stad Barcelona.
Achteraan het plein bevindt zich het Palau Reial Major (Koninklijk Paleis). Wij zijn hier helaas niet geweest maar het schijnt erg mooi te zijn.

 

Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia

De kathedraal van Barcelona vind je in de Gotische wijk. Na de Sagrada Familia is dit de belangrijkste kerk van Barcelona. Voordat de kathedraal hier werd gebouwd stond er een basiliek waar de bisschop zijn mis opdroeg. Deze basiliek werd verwoest door de Moren. De kerk die er stond werd in 1046 vervangen door een kathedraal in Romaanse stijl. Tussen 1257 en 1268 werd de Romaanse kapel, de Capella de Santa Llucia toegevoegd. Later werd de kapel een onderdeel van het klooster dat naast de kathedraal ligt.

De gotische kathedraal van Barcelona werd op 1 mei 1298 gebouwd bovenop de vorige Romaanse tempel. Rond de vijftiende eeuw was de kathedraal grotendeels gereed. De voorgevel dateert van eind negentiende eeuw.

Onder het hoofdaltaar bevindt zich de crypte van Santa Eulàlia. De crypte werd gebouwd in het begin van de 14e eeuw door de architect Jaume Fabré. In de crypte ligt de heilige Eulàlia begraven waaraan de kathedraal haar naam aan ontleent.

In de kloostertuin lopen altijd 13 ganzen rond. Eén gans voor ieder levensjaar van de heilige Santa Eulàlia die op 13 jarige leeftijd overleed na 13 martelingen van de Romeinen. De heilige Santa Eulàlia is patroonheilige van de stad Barcelona.

 

 

Basilica de Santa Maria del Mar

In de wijk La Ribera vinden we de Basilica de Santa Maria del Mar, Heilige Maria van de Zee. Deze Catalaans gotische kerk is de trots van de Barcelonezen.
De bouw begon in 1329. De bouw duurde maar 55 jaar en dat was voor de middeleeuwen erg kort.
Vaak deed men wel een eeuw over het bouwen van een kerk waardoor een kerk vaak verschillende bouwstijlen kreeg.

De basiliek heeft de nodige tegenslagen gekend. Zo was er in 1379 een grootte brand die veel schade veroorzaakte aan de kunstwerken in de basiliek.
Een aardbeving in 1428 zorgde voor de nodige schade en de Spaanse burgeroorlog heeft een brand veroorzaakt waardoor het altaar en een groot aantal beelden schade opliepen. In 1967 was de basiliek weer in volle glorie hersteld.

 

 

Ramblas

Als je dan toch in Barcelona bent dan hoort daar zeker een bezoekje aan de Ramblas bij.
Het is misschien wel de bekendste straat van Spanje. Vol met terrassen en cafeetjes maar ook de kraampjes met toeristische souvenirs zijn volop aanwezig. Persoonlijk hoeft het van mij niet deze toeristisch winkelstraat maar hij hoort wel echt bij Barcelona en daarom vind ik dat je wel even een kijkje moet gaan nemen.

Daar komt bij dat er zeker een bezienswaardigheden zijn aan de La Ramblas. Dus zeker even gaan kijken. Hieronder een aantal tips:

– Escribà voor een heerlijk taartje of een andere zoete lekkernij.
– Mercat de Sant Josep / La Boqueria
– Colombus Monument
– Plaça Catalunya
– Canaletes, fontein. Hier komen de fans van FC Barcelona hun overwinningen vieren.

 

Montjuïc heuvel

De Montjuïc heuvel is 173 meter hoog en vanaf het hoogste punt heb je een geweldig mooi uitzicht over Barcelona.
Je vindt hier verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.
Castillo Montjuïc vind je bovenaan op de heuvel. Verder vind je hier het olympische stadion, een botanische tuin en de begraafplaats, het Père Lachaise. Het klinkt misschien gek maar ga hier toch maar eens kijken. Arm en rijk werden hier begraven. Met graven voorzien van alle pracht en praal tot gemeenschappelijke grafkuilen voor de armste mensen.

 

 

De Font Màgic

De Font Màgic oftewel de magische fontein. Deze fontein staat aan de voet Montjuïc heuvel.
Enkele avonden per week zie je hier de prachtigste fonteinshows van water en licht. Wij vonden het een erg mooi schouwspel.

 

 

Vervoer

Vliegtuig

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk reizen met het vliegtuig. Het is ongeveer 2 ½ uur vliegen.                              Vliegen is mogelijk vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam/Den Haag. Voor tickets kijken wij meestal op Skyscanner. Dit vind ik persoonlijk een heel handige site omdat je daar niet perse een luchthaven hoeft in te vullen. Je kunt namelijk als vertrekpunt invullen Nederland en dan krijg je alle mogelijke opties in beeld en zo zie je in één oogopslag welke optie het voordeligste is.

Trein

Reis je liever met de trein, dat kan ook prima. Afhankelijk van je opstapplaats duurt de reis tussen de 11 en 15 uur. Soms nog iets langer maar dat is afhankelijk van het aantal keren dat je moet overstappen.

Reizen met de trein heeft ook zo zijn voordelen:
– Milieuvriendelijker dan het reizen met het vliegtuig.
– Vaak heb je geen/minder bagagebeperkingen.
– Je hebt een mooie reis met bijbehorende uitzichten.
– Vaak wat meer bewegingsruimte ten opzichte van het vliegtuig.

Voor het kopen van tickets en actuele reisinformatie kun je terecht bij Trainline of bij NS International.

Auto

De auto zou natuurlijk ook een mogelijkheid zijn al zou ik dit zelf niet doen. Vanuit uit onze woonplaats is het bijna 1600 kilometer. Dat is ons te ver.
Mocht je toch met de auto naar Barcelona willen bereid je dan goed voor.

– De weg naar het centrum staat niet zo duidelijk aangegeven dus zorg voor een goed navigatiesysteem.
– Een gevarendriehoek is verplicht.
– Veiligheidshesjes zijn verplicht
– Reservewiel is verplicht
– Vertrek als het mogelijk is niet op “zwarte zaterdag”.
– Zorg voor voldoende water en iets te eten. Je kunt zomaar in een lange file terecht komen.

 

Vervoer in Barcelona

Wij hebben gekozen voor een accommodatie midden in de stad bij het Plaça Catalunya.
Verblijf je in het centrum dan is de oude binnenstad goed beloopbaar.
Wil je ook bezienswaardigheden bezoeken buiten de historische binnenstad, dan kun je gebruik maken van de metro of van de hop-on-hop-off bus.

Metro

Je hebt een groene (L3) en een blauwe metro lijn (L5) 
De prijzen beginnen bij € 2,40 voor enkele rit.
Een dagkaart kost € 10,50.

Tip: met de Barcelona Card kun je met alle bussen, metro en trams reizen in Barcelona. Je hebt met deze kaart ook gratis toegang tot verschillende musea.

Dit zijn de prijzen in 2021. Zie voor prijzen en informatie de website van Barcelona Card
De Barcelona card voor 72 uur is € 46,00. Er zijn ook kaarten te koop voor 96 uur en 120 uur.

Hop-on-hop-off bus

Heerlijk toeristisch, zo’n ritje in de hop-on-hop-off bus. Maar je krijgt wel meteen een goede indruk van de stad. Je reist langs alle bezienswaardigheden en je kunt uitstappen waar je wilt. Je bezoekt een bezienswaardigheid en dan weer hop naar de volgende halte.
Met je kaartje krijg je ook vaak kortingen op andere bezienswaardigheden en attracties.

 

Wil je meer lezen over Spanje lees dan het artikel over Andalusië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *