Bezienswaardigheden in Rome

geplaatst in: Italië, Steden | 0
Rome piazza venetia

Eerst een stukje geschiedenis voordat ik je meer zal vertellen over de bezienswaardigheden in Rome.

De Eeuwige stad, zoals Rome ook wel genoemd wordt, is rijk aan cultuur en historie. Dat is ook niet zo gek want in de zesde eeuw voor Christus bestond de basis van Rome al. Op twee van de zeven heuvels, waar Rome opgebouwd is, stonden toen al nederzettingen. Uiteindelijk kwamen er steeds meer nederzettingen en ontstond het Romeinse Koninkrijk Rome. Toen de laatste koning verjaagd werd ontstond er in de periode 509 tot 478 voor Christus de Republiek Rome. In deze periode groeide Rome uit tot een wereldrijk.

Rome is sinds 1871 de hoofdstad van Italië en naast een brede geschiedenis zijn er ook heel veel bezienswaardigheden bewaard gebleven in deze mooie stad. De bezienswaardigheden in Rome geven je een kijkje in de geschiedenis van  Rome. Denk aan onder andere het Colosseum, het Palatijn, musea, het Vaticaan en nog veel meer mooie bezienswaardigheden. En dan niet te vergeten, Rome heeft fijne en goede restaurants, leuke winkelstraten, pleinen en nog veel meer wat de moeite waard is.

Kortom Rome is een absolute aanrader voor een stedentrip. Niet meer twijfelen gewoon gaan en genieten van de bezienswaardigheden in Rome en natuurlijk moet je ook gaan shoppen en lekker eten. Het gehele, oude, centrum van Rome staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Bezienswaardigheden in Rome

Het Colosseum

Rome Colosseum

Het Colosseum is van oorsprong een amfitheater en oorspronkelijk werd het deAmphitheatrum Flavium, deze naam komt van de Flavische keizers die begonnen met de bouw van het Colosseum in 72 na Christus.
Het gebouw werd in zeer korte tijd gebouwd, namelijk in acht jaar. De bouw verliep zo vlot omdat er dag en nacht gewerkt werd aan het Colosseum.

De naam Colosseum komt van het grote bronzen beeld van Nero dat vlakbij het Colosseum staat. Dit beeld werd de Colossus genoemd. Later werd het Colosseum uitgebreid door er nog een verdieping bij op te bouwen en werden er ruimtes onder het Colosseum gebouwd. Tussen de bogen die je ziet stonden beelden, deze zijn helaas grotendeels vernietigd. Zo zonde.

Keizer Titus opende het Colosseum met spelen die maar liefst 100 dagen duurden.
Het theater had het als doel om de mensen te vermaken om Dit deed men om de populariteit van de keizer te vergrootten. Er werden gevechten gehouden met gladiatoren waarbij men ook regelmatig gebruik maakte van wilde dieren, zoals tijgers en olifanten. Er traden acrobaten en muzikanten op en men hield er openbare executies.
Naarmate Het Christendom steeds meer toe nam ontstond er steeds meer verzet tegen deze vormen van vermaak. In het jaar 404 verbood keizer Honorius de spelen, nadat een monnik de dood vond bij een strijd tussen gladiatoren.

Handig om te weten:

 • Koop je tickets online om lange wachttijden te voorkomen.
 • Je standaardticket is een combiticket waarbij je ook toegang hebt tot het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 21,50 in 2021.
 • De tickets koop je voor een vast tijdslot. Hou hier rekening mee met je planning.
 • Het Colosseum is dagelijks geopend van 10:30 tot 19:15 uur.

Forum Romanum en de Palatijnse heuvel

Rome Forum Romanum

Het Forum Romanum

Het Forum Romanum was het politieke, juridische en religieuze centrum van het Romeinse Rijk. In de zevende eeuw werd een groot deel van de gebouwen beschadigd door aardbevingen of door plunderingen voor de bouw van kerken zoals de Sint-Pietersbasiliek en paleizen. Wat overbleef waren ruïnes van het ooit zo belangrijke Forum Romanum. Toch is dit een indrukwekkende bezienswaardigheid en de opgravingen vertellen nog steeds veel over de geschiedenis van het Romeinse Rijk.
Via de Via Sacra loop je naar het Forum toe, deze straat is de oudste en bekendste straat van Rome. De naam Heilige straat komt van de vele tempels en andere heiligdommen die langs de straat stonden.
Eén van de belangrijkste forums binnen het Forum Romanum is Forum van Trajanus, dit is het meest indrukwekkende forum met de aangrenzende markten van Trajanus.

Loop ook naar de Capitoolheuvel, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Forum.

De Palatijnheuvel

De Palatijn is één van de zeven heuvels van Rome, waarop zich een belangrijke wijk ontwikkelde voor de belangrijkste mensen van het Romeinse Rijk. De laatste keizer zorgde er voor dat de 43 meter hoge heuvel de reputatie kreeg van keizerlijke residentie. Volgens de legende zou Rome in 753 v. Chr. op de Palatijn-heuvel gesticht zijn door Romulus.

Nu is het Palatijn een museum die verbonden is met het Forum Romanum.

Handig om te weten:
 • Het complex is dagelijks geopend vanaf 09:30 tot 19:15 uur.
 • Je koopt een standaardticket voor het Colosseum, Forum Romanum en het Palatijn vanaf € 21,50. Dit is dus een combiticket en is één dag geldig. Het is aan te    
 • om van te voren tickets te reserveren, dit in verband met de lange wachttijden bij Colosseum.
 • Het Forum Romanum heeft twee ingangen, namelijk aan de Via della Salara Vecchia, 5/6 en de Via di San Gregorio. Via het Palatijn kun je ook het Forum Romanum bezoeken.
 • Bij het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel is het niet mogelijk om het drinken of eten te kopen. Neem dus voldoende mee. Wel kun je en flesje bijvullen met water, er zijn kraantjes aanwezig.

TIP: Tickets voor het Colosseum, Forum Romanum en het Palatijn

Monument van Victor Emanuel II

Dit prachtige monument vind je aan het Piazza Venetia. Het Monument van Victor Emanuel II is opgericht voor Victor Emanuel, de eerste koning van Italië. Voor het indrukwekkende gebouw staat een enorm groot ruiterstandbeeld.
Men noemt het monument ook het Altare della Patria, het Altaar van het Vaderland. De Italianen vinden gebouw veel te pompeus en te kolossaal en noemen het monument ook wel bruidstaart, typemachine of kunstgebit.

Je hebt hier een heel mooi uitzicht over de stad. Ga dus vooral via de trappen omhoog en geniet van, volgens de Romeinen, het mooiste uitzicht van de stad. Je ziet dan ook heel goed hoe groot het standbeeld is. Je kunt met de lift ook nog een stuk verder omhoog. Dit kost je € 12,00. Prijs in 2021.

Handig om te weten
 • Het panoramische terras is te bezoeken, je entreekaartje hiervoor kost € 12,00 in 2022. Je hebt dan toegang tot het Museum van de Risorgimento en het Museum van Palazzo Venezia.
 • Je kunt gratis de trappen op naar boven, daar waar het grote ruiterstandbeeld staat.
De openingstijden zijn:

Lift: dagelijks van 9:30 – 19:30 uur.
Museum: dagelijks van 9:30 – 19:30, de laatste toegang is om 18:00.
Gesloten op 1 januari en 25 december.

De prachtige Trevifontein

Eén van de absolute hoogtepunten van de stad Rome is de Trevifontein. De naam Trevi komt van tre via, wat betekend 3 wegen. Vroeger kwamen op deze plaats 3 wegen bij elkaar. In het midden onder de triomfboog zie je Neptunus staan met aan weerzijden 2 beelden, het beeld links staat voor overvloed en het rechterbeeld staat voor gezondheid.

Als je hier bent gooi dan vooral een muntje over je linkerschouder met je ogen dicht, volgens de legende zal de gooier van het muntje zal dan ooit terugkeren naar Rome. Gooi je 2 muntjes in de fontein dan zul je de liefde vinden. Gooi je 3 muntjes dan ga je trouwen.

In 2013 was ik hier ook al eens en uiteraard hebben wij toen ook een muntje in de fontein geworpen. En in 2021 stond ik hier weer en natuurlijk gooide ik wederom een muntje in de fontein. Tja, we blijven geloven in de legende. Toch?

Wist je trouwens dat de gemeente Rome de Trevifontein wekelijks schoonmaakt? Een groot deel van de opbrengst komt ten goede van de arme mensen in Rome.

De Spaanse Trappen

Door de Italianen worden de trappen anders genoemd, namelijk Scalinate de la Trinità dei Monti vernoemd naar de kerk bovenaan de trappen. De naam Spaanse trappen is afgeleid van de Spaanse ambassade die hier aan het Piazza di Spagna gehuisvest is.

Om de kerk goed te kunnen bereiken werden de trappen aangelegd en onderaan die trappen zie je een fontein in de vorm van een bootje. Het verhaal wil, dat dit bootje als enigste is overgebleven na een overstroming in Rome in de 16e eeuw. Af en toe overstroomde Rome en die keer kwam het water zelfs tot aan de Spaanse trappen.

Het bijzondere Pantheon

Het Pantheon is een bijzonder gebouw en het meest bijzondere is misschien wel de ronde opening, het oculus in het dak, men geloofde dat de goden hier door heen konden kijken. Eén van de hoogtepunten als je de bezienswaardigheden in Rome gaat bekijken en bezoeken.

Als het regent komt er water naar binnen en om dit water af te voeren zitten er 20 gaten in de vloer, maar als de zon er door schijnt dan geeft dit een heel mooi effect op de binnenkant van het gebouw. Heel bijzonder. De opening in het dak zou de koepel van het Pantheon ook sterker maken en zo zou de koepel bestand zijn tegen aardbevingen.

De tempel komt uit de 2 eeuw na Christus en was bedoeld om de Romeinse goden te eren. Het Pantheon heeft weinig te lijden gehad van oorlogen, aardbevingen en dergelijke en is dan ook goed bewaard gebleven. De tempel is inmiddels al enkele eeuwen een Christelijke kerk.

Binnen vind je graven van vier personen die belangrijk waren voor Rome en Italië.
 • Raffaello Sanzio, kunstenaar en architect die veel kunstwerken heeft gemaakt voor  kerken, palazzo’s en wandtapijten. Denk hierbij aan fresco’s, altaarstukken en portretten.
 • Victor Emanuel II, was koning van Sardinië vanaf 1849, en hij werd op 17 maart 1861 de eerste koning van verenigd Italië.
 • Hij droeg deze titel tot zijn dood in 1878. De Italianen noemen hem Vader des vaderlands.
 • Koning  Umberto I, hij ligt hier begraven nadat hij in 1900 werd vermoord. Men gelooft dat zijn geest schijnt af en toe rond het monument dwaalt.
 • Hij is de zoon van Victor Emanuel II.
 • Maria Margaretha Theresia Johanna van Savoye, zij was de echtgenote van Koning  Umberto I en koningin tijdens de regeringsperiode van Koning  Umberto I.
Handig om te weten:
 • Denk er wel aan dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn als je het Pantheon bezoekt. Tijdens ons bezoek werd dit ook gecontroleerd.
 • De entree is gratis.

De fontein op het plein voor het Pantheon wordt fontein van het Piazza Rotonda genoemd. Oorspronkelijk is de fontein gebouwd in de 15e eeuw maar hij is meerdere malen gerenoveerd. De fontein zoals hij er nu staat komt uit 1711. Je kunt hier heerlijk uitrusten of wat eten op de mooie marmeren trappen van de fontein.

Piazza Navona

Piazza Navona is misschien wel het prachtigste plein van Rome. Wat mij betreft behoort het tot één van de mooiste bezienswaardigheden in Rome. Wisten jullie dat het gebouwd is op de resten van een oud stadion? Het Stadion van Domitianus. Het stadion bood plaats aan maar liefst 30.000 bezoekers.

Bijzonder om te weten is dat de tribunes nog onder het plein liggen. Best apart om dat te beseffen als je over het plein loopt. Je kunt stadion bezoeken als je dat leuk en interessant vind.

Het is een prachtig en levendig plein met kerken, paleizen, cafés, restaurants en drie prachtige fonteinen. Zeker in de avonden wordt hier gezellig druk en er treden dan ook regelmatig straatartiesten op. Genoeg te zien en te beleven.

De fonteinen

Bernini Gian Lorenzo Bernini ontwierp één van de drie fonteinen. Bernini is een beeldhouwer en architect uit de barokperiode en hij is één van de grootste kunstenaars van zijn tijd.
De fontein kreeg de naam La Fontana dei Quattro Fiumi. Onderaan de fontein zitten 4 beelden en zij staan symbool voor de vier rivieren, de Donau, de Ganges, de Nijl en de Rio de la Plata.
De Vierstromenfontein werd gebouwd tussen 1648 tot 1651 van travertin, een soort kalkafzetting die lijkt op marmer. De fontein staat in midden van het plein.

De tweede fontein is de Fontana del Moro is in 1576 door ontworpen Giacomo della Porta. Hij was een leerling van Michelangelo en in 1654 werd de fontein door Bernini uitgebreid met het beeld van de vechtende Ethiopiër. Je vindt de Morenfontein aan de zuidelijke kant van het plein.

De derde fontein is de Fontana del Nettuno, Neptunusfontein deze is ook ontworpen door Giacomo della Porta. Het Neptunusbeeld werd later toegevoegd omdat het plein niet symmetrisch was. Deze fontein staat aan de noordelijke kant van het plein.

Leuk weetje over de La Fontana dei Quattro Fiumi; één van de vier beelden lijkt wat achteruit te deinzen omdat hij bang zou zijn dat de kerk naast de fontein op hem zou vallen.
De kerk Sant’Agnese in Agone werd gebouwd door Francesco Borromini, de aartsrivaal van Bernini. Deze laatst uitte op deze manier kritiek op het werk van Borromini.

Het Vaticaan

In Rome bevindt zich Vaticaanstad een bijzondere staat met een aparte status binnen Rome met de Paus als staatshoofd. Het grootste deel van Vaticaanstad wordt in beslag genomen door de Sint Pietersbasiliek met zijn grote plein. Voor veel toeristen is de Sixtijnse kapel een absolute must, deze kapel is onderdeel van de Vaticaanse musea. Hier in deze kapel wordt de nieuwe Paus gekozen. In de Sixtijnse kapel zijn muurschilderingen van Michelangelo te bewonderen.

Handig om te weten:

De Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken maar er staan vaak erg lange wachtrijen. Kom op tijd of juist helemaal aan het einde van de dag, dan hoef je aanzienlijk minder lang te wachten. De wachttijden kunnen op lopen tot wel twee uur.
De koepel van de Sint Pietersbasiliek is ook te bezoeken, je gaat of met de lift om hoog of met de trap. Ik moet zeggen, als je met de trap gaat is het een behoorlijke klim. De trap loopt niet bepaald recht en menig stuk loop je met gebogen rug. Neem voldoende water meer, want het kan erg warm zijn. De entreeprijs van de koepel is € 8,00 in 2021. Je kan het kaartje ter plekke kopen.

Entreeprijzen:
 • Volwassenen, vanaf € 21,00
 • 6 tot 17 jaar, vanaf € 14
 • 0 tot 5 jaar gratis
 • Audioguide € 4,00
De openingstijden van de Sint Pietersbasiliek:
 • April t/m september 07:00 tot 19:00 uur
 • Oktober t/m maart 07:00 tot 18:30 uur
 • Op woensdag opent de basiliek meestal om 13:00 uur. Dit in verband met de pauselijke audiëntie.
 • De basiliek is gesloten bij bijzondere gelegenheden, met Pasen en op 1 en 6 januari.
De openingstijden van de koepel:
 • April t/m september 07:30 tot 17:00 uur
 • Oktober t/m maart 07:30 tot 18:00 uur
Ook kun je de crypte bezoeken met praalgraven van de pausen:
 • April t/m september 08:00 tot 18:00 uur
 • Oktober t/m maart 08:00 tot 17:30 uur
 • Gesloten op zondag en heilige feestdagen
Wat je moet weten over de Vaticaanse musea:
 • Niet te bezoeken zonder ticket, er wordt een beperkt aantal bezoekers toegelaten.
 • Het is verstandig om een ticket vooraf te reserveren, dan weet je zeker dat je naar binnen kunt.
 • De Sixtijnse Kapel is onderdeel van de Vaticaanse musea. Je hebt regulier toegangsticket nodig, waarbij de kapel inbegrepen is.
 • De openingstijden zijn: maandag t/m donderdag: 8.30 – 18.30 uur, de laatste toegang is om 16.30 uur.
 • Vrijdag en zaterdag: 8.30 – 22.30 uur, de laatste toegang is om 20.30 uur.
 • Gesloten: op zondagen en 16 augustus

Denk aan de kledingvoorschriften. In de gebouwen van Vaticaanstad is het vaak verplicht om je schouders en knieën te bedekken. Ook een hoofddeksel is vaak niet toegestaan en het dragen van slippers is verboden.

Wil je de Vaticaanse musea bezoeken? Koop hier tickets.

De Engelenburcht

Castel Sant’Angelo, ook bekend als de Engelenburcht, werd in de 2e eeuw gebouwd als mausoleum in opdracht van keizer Hadrianus. Rond 1753 werd er een bronzen beeld van de aartsengel Michael toegevoegd aan het Castelo.
In de beginjaren werd er een muur om het mausoleum heen gebouwd, dit vanwege de ligging aan de Tiber en zo werd het Castel Sant’Angelo een burcht, deze diende als schuilplaats voor de Paus en ook de voorwerpen uit de schatkamer werden hier bewaard als er sprake was van een eventuele dreiging.
De burcht en het Vaticaan waren verbonden met een tunnel, deze tunnel werd in 1722 in gebruik genomen. Ook diende de burcht eeuwenlang als gevangenis en een plek waar executies plaats vonden.
In 1870 heeft het Vaticaan de Engelenburcht gegeven aan het Italiaanse leger, waarna deze het middels een museum openstelde voor het publiek.

De Engelenburcht wordt door middel van de Engelenbrug verbonden met de andere oever van de Tiber. Op de brug staan aan beide kanten vijf engelen die ontworpen zijn door leerlingen van Bernini. Deze engelen hebben ieder een voorwerp die de lijdensweg van Jezus symboliseert.

Handig om te weten:

De entreeprijs begint bij € 19,00 voor volwassenen.
De prijs van 0 jaar tot en met 18 jaar was in 2021 € 6,00.

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag van 9:00 – 19:30 uur.
Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei en 25 december.

Piazza del Popolo

Rome Piazza Popolo

Letterlijk betekend de naam van het plein, in het Italiaans, het Plein van het Volk maar eigenlijk is de naam afgeleid van de populieren die ooit rond het plein stonden. Het grote en bekende plein in Rome werd ontworpen tussen 1811 en 1822. Vroeger had het plein een welkomstfunctie voor de pelgrims en andere bezoekers die Rome binnen kwamen vanaf de noordkant van de stad.

Het park Villa Borghese

Rome Villa Borghese

Ik had mij enorm veel voorgesteld van dit park maar eerlijk gezegd viel het mij tegen. Het park behoort toch echt tot de bezienswaardigheden in Rome, voor ons was dat dus niet zo. Vele mensen vinden dit park prachtig, maar zelf had ik meer een tuinachtig park verwacht met mooie borders en gazons. Wel is het fijn om hier te wandelen en even de drukte van de stad Rome achter je te laten. Het park is aangelegd rondom Gallerie Borghese, op het landgoed van de rijke familie Borghese. In 1903 werd het park eigendom van de gemeente Rome en werd het een openbaar park.

In het park vind je:
 • Villa Giulia, een 16e -eeuwse zomerresidentie. Nu is het een museum met Etruskische kunst.
 • Villa Medici, een 16e -eeuws landhuis dat werd gebouwd door de groothertog van Toscane.
 • Tempio di Esculapio, een tempel gewijd aan de god van de geneeskunde.
 • Een aantal paviljoens van de Wereldtentoonstelling van 1911, zoals het museum van de Galleria Nazionale d’Arte Moderna.

Wij hebben dus alleen het park bezocht en niet één van de bovenstaande gebouwen, wellicht was mijn mening over Villa Borghese dan anders geweest.

Handig om te weten:
 • Het park is bereikbaar via de hoofdingang op het Piazza del Popolo en via metrohalte Spagne, vlak bij de Spaanse Trappen.
 • Het park is gratis te bezoeken.

Informatie over ticketprijzen en openingstijden van de gebouwen vind je hier.

De gezellige volkswijk Trastevere

In deze leuke wijk aan Tiber is zeer levendig en gezellig. Meteen als je de wijk in loopt ervaar je een gemoedelijke sfeer. Hier lopen niet alleen toeristen, dit is ook de wijk waar je de locals vind en dat vind ik zelf altijd erg leuk. Er zijn gezellige terrassen en cafés en ook vind je er restaurants waar je goed kunt eten. Houd je van winkelen? Dat kan hier ook want hier zijn er volop leuke ambachtelijke winkels te vinden. Vooral rond Piazza di San Calisto en Piazza Santa Maria in Trastevere, waar ook een prachtige kerk staat, vind je veel vertier.

Dit zijn een aantal tips over de bezienswaardigheden n in Rome. Wij zijn nog lang niet klaar met de stad Rome want er is hier nog veel meer te zien.
Bij ons tweede bezoek deden wij een fietstour met Baja Bikes en onze gids vertelde ons dat je zeker twee tot drie weken nodig hebt om Rome te zien en te beleven.

Twijfel je nog of je naar Rome wilt? Ik hoop je met mijn artikel te inspireren en ik kan dan ook alleen maar zeggen, ga naar Rome. De Eeuwige stad is prachtig en bijzonder en je moet tenminste één keer deze stad gaan bezoeken. Neem hiervoor ruim de tijd, zodat je de stad echt goed kunt bezoeken.

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link ontvang ik hiervoor een klein bedrag.
Hiermee kan ik mijn website onderhouden. Het kost jou niets extra’s. Dank je wel!
Reacties zijn gesloten.