Bijzonder Marokko

geplaatst in: Afrika, Marokko | 0

En dan is het zover. Een familiereis naar Marokko. Voor mij volledig uit mijn comfortzone. Maar goed, wel superleuk zo met ons allen.
Eerst is daar de voorpret. Wat willen wij zien, hoelang gaan wij, hoe gaan wij het gaan doen met vervoer?
Aangezien ik het nogal een dingetje vond om het allemaal zelf te regelen voor zeven personen, heb ik het lekker laten regelen.

Onze reis start in Marrakesh. Hier aangekomen op het vliegveld valt er een enorm warme deken over ons heen. Het is er heet, bloedheet. Ja wat wil je, het is hartje zomer. Dat is wel even wat anders dan bij ons in Nederland. 
Bij aankomst staat onze chauffeur ons al op te wachten om ons naar ons riad te brengen. Ons riad bevindt zich binnen de muren van de oude stad. Het laatste stukje lopen wij. Een aantal jongentjes willen ons maar wat graag de weg wijzen om zo wat geld te verdienen.

Dag 1 t/m 3 Marrakesh

Deze dagen brengen wij door in Marrakesh. Eerst met een gids die onze alle mooie plekjes laat zien van de Medina. Heel bijzonder was de Koranschool. Ook een bezoekje aan de plaatselijke drogist, die ons kan genezen van al onze onschuldige kwaaltjes, mag niet ontbreken om vervolgens heerlijk zelf de souks door te struinen. Wat een fijne stad is dit. Levendig, kleurrijk en heerlijke geuren van al die specerijen. Met natuurlijk het geweldige Djemaa el Fna plein.
Hier is het waar het ’s avonds allemaal gebeurd. Het plein bruist en het leeft. Vol met kraampjes waar mensen kunnen eten. Mensen die allerlei kunsten vertonen. Ontzettend leuk. Helaas mochten wij niet overal foto’s van maken. Jammer. Maar wij hebben er wel mooie herinneringen aan overgehouden.
Gelukkig komen wij hier aan het eind van onze vakantie nog een keertje terug.

Dag 3 t/m 6 Ouarzazate

Tijd voor onze volgende etappe. Eerst heerlijk ontbijten. En dan komt onze chauffeur ons ophalen. Ik moet zeggen het voelt wel een beetje decadent maar erg relaxed om ons zo te laten rondrijden. Het went snel en onze chauffeur is een leuke man die ons veel kan vertellen.
De reis gaat door naar Ouarzazate. Eerst hebben wij nog een stop bij Aït Benhaddou. Hier vind je één van de mooiste kasbahs van het land. Dit is één van de locaties waar een deel van de film Game of Trones is opgenomen.
De weg leidt ons door het bijzonder indrukwekkende Atlasgebergte. Af en toe word je er stil van zo overweldigd mooi het is. Berbers die met hun kuddes rondlopen, berberdorpjes die tegen de berg aangeplakt lijken te zijn en enorme vergezichten die na elke bocht mooier lijken te worden.

In ons hotel worden wij gastvrij ontvangen met een traditioneel kopje mierzoete thee. Tot mijn verbazing is het erg lekker. Als wij onze koffers uitgepakt hebben is het tijd voor wat afkoeling in het zwembad.
Dit hotel is behoorlijk modern en de jongens zijn dan ook erg blij met een verkoelend biertje bij het avondeten.

De volgende dag staat er een bezoekje op het programma aan de filmstudio’s van Ouarzazate. Hier zijn een aantal grote films opgenomen zoals Lawrence of Arabia, The Jewel of the Nile en Game of Thrones.
De stad Ouarzazate stelt niet zo heel veel voor. De filmstudio’s zijn leuk om een keer te bezoeken. De decors zijn mooi. Maar wij vonden het niet heel bijzonder. Heb je niet al te veel tijd, dan zou je dit ook over kunnen slaan.

’s Middags is het tijd om te gaan wandelen in een oase. Ik zou heel graag door gereisd zijn naar de woestijn maar dit paste niet ons reisschema en daarom is het alternatief geworden, lopen door een oase in het plaatsje Skoura. Onze gids heeft ons geleidt door droge rivierbeddingen en door de omgeving. Het was hier droog en dor maar af en toe ook mooi groen. Her en der wonen hier ook nog mensen. Als het najaar wordt en het begint te regenen, dan raken de rivieren overstroomd en zijn de mensen ingesloten totdat het droge seizoen er weer aankomt. Het waren een aantal pittige uurtjes, maar zo de moeite waard, dat ik het niet had willen missen.
Bij terugkomst stond er een heerlijke maaltijd klaar gemaakt in de traditionele tajine. Zo gastvrij.

Dag 6 t/m 8 Essaouira

Tijd om te vertrekken. Er staat onze een lange reisdag te wachten. Op naar Essaouira. Een fijn dorpje aan de kust. Nog een keer genieten van het prachtig Atlas gebergte. Wat is Marokko toch mooi. De reis brengt ons langs Marrakesh, waar wij een pauze gaan houden. Het is wederom heet, heter, heetst. Dus een drankje gaat er zeker in, maar ook een hapje is welkom. Onze chauffeur brengt ons naar een terras in de buurt van Jardin Majorelle. De beroemde blauwe tuin. We strijken neer op een fijn plekje in de schaduw. Even uitpuffen en dan de tuinen bezoeken.

Na ons bezoek aan Jardin Majorelle gaat het verder naar Essaouira. Daar aangekomen is onze eerste indruk mooi, sfeervol en veel strand, kilometers lang strand. Er stond heel veel wind. Dit is dan ook een geweldige plek om te surfen. Het is hier aan de kust een stuk koeler dan in het binnenland van Marokko. Het is “maar” 22 graden. Niet echt koud natuurlijk, maar als je uit het 44 graden warme Marrakesh komt dan is het wel even bibberen. Een vestje is dan ook geen overbodige luxe.

We hebben een fijne hotel met zwembad, niet al te ver van de stad. ’s Avonds lopen wij naar de oude binnenstad en gaan op verkenning in de stad. Het is een ommuurde stad en het ziet er prachtig uit. Zo anders dan Marrakesh en Ouarzazate. Wij lopen via een mooie poort de medina binnen. Wat is dit mooi. Sfeervolle straatjes en terrasjes.

Na een goede nachtrust gaan wij eerst surfen en dan nog even weer naar Essaouira. De jongens brengen een bezoekje aan de plaatselijke barbier. Geweldig. Ze zijn volgens mij nog nooit zo glad geweest.

Dag 8 t/m 10 Marrakesh

Onze laatste dagen zijn aangebroken. Het is tijd om richting Marrakesh te gaan. Hier brengen wij nog 2 nachten door alvorens weer naar ons eigen landje te gaan. Wij logeren in hetzelfde riad als de tijdens eerste dagen van ons verblijf in Marrakesh. Wij worden onthaald als oude vrienden en ’s avonds staat er een geweldige maaltijd voor ons klaar.

s Avonds is het tijd om terug te gaan naar het Djemaa el Fna plein. ‘s Avonds is het hier behoorlijk druk. Hier gebeurd weer van alles. Muziek, dansgroepen, spellen en eten aan lange tafels.

Op onze laatste dag bezoeken wij het Palais de la Bahia en doen wij nog een rondje door de stad. Hier bezoeken wij een katholieke kerk. Ja, dat verwacht je misschien niet maar die is er hier ook.

Het was onze laatste dag in Marokko. Morgen vliegen weer naar huis. Als het dan zover is en wij naar het vliegveld willen begint de lucht te verkleuren. Wij komen er al snel achter dat het Saharazand is. Het vliegtuig is verlaat. Wij vliegen ongeveer 1,5 uur later. Eenmaal op hoogte ziet het er maar gek uit. Op de wolken zie je echt een laagje zand liggen. Er is ook veel turbulentie en naast mij wordt de rozenkrans gepakt en beginnen ze te bidden.
Gelukkig wordt het boven Spanje weer rustig. Zo komen wij weer aan Nederland. Home sweet home.

Reacties zijn gesloten.