De leukste tips voor Kuala Lumpur

geplaatst in: Azië, Maleisië, Steden | 0
Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een fantastische stad waar je heel veel kunt zien en doen. In de hoofdstad van Maleisië hoef jij je geen moment te vervelen. Er zijn mooie gebouwen, wijken, markten, tempels en je kunt er heerlijk eten. Kuala Lumpur is smeltkroes van culturen en een beetje rauwe stad maar echt superleuk. Dit is de stad waar je waarschijnlijk je reis zult beginnen en ik wil je dan ook aanraden om hier zeker drie dagen door te brengen, dan krijg je een goede indruk van de stad.

Tips voor Kuala Lumpur

1. De iconische Petronas Twin Towers

kuala lumpur twin towers

Eén van de hoogtepunten was voor mij letterlijk zo’n beetje het hoogste punt van de stad, namelijk omhoog in de Twin Towers. Dit is geweldig, geen woorden voor. Ik heb getwijfeld of ik naar boven zou gaan want het is duur en ik dacht nou ja, alleen voor een beetje uitzicht! No way. Wat ben ik blij dat ik uiteindelijk toch ben gegaan. Het was overweldigend mooi. Wij zijn tijdens onze reis twee keer in Kuala Lumpur geweest en bij de tweede keer hebben wij de Twin Towers bezocht.

De torens bestaan uit 88 verdiepingen en zijn maar liefst 452 meter hoog. Tussen de twee torens zit op de 42e verdieping een skybridge en hier kun je dus naar toe. Je kunt hier 20 minuten rondlopen en daarna ga je nog hoger naar het observatiedek op de 86e verdieping. En dan sta je op 372 meter hoogte. Ook hier mag je in principe 20 minuten rondlopen, maar dat wordt niet gecontroleerd. Hier doe je het voor, wat een uitzicht!

Goedkoop is het zeker niet maar het is zo mooi dat ik het bij, nader inzien, wel waard vind. Kaartjes koop je beneden bij de hoofdingang van het winkelcentrum. Het ticket kost 80RM voor volwassenen en 33RM voor kinderen.

Geopend van dinsdag tot zondag van 10:00 uur tot 16:00. Laatste moment om naar binnen te gaan is 15:30. Op maandag zijn de torens gesloten. Kijk hier voor alle informatie.

In het park bij de torens zijn fonteinen en is er een waterpark waar kinderen even fijn kunnen spelen en afkoelen.

Kuala Lumpur

2. Fietsen in Kuala Lumpur

Boek een fietstour met Baja Bikes. Zij werken samen met MikeBikes en zij organiseren de tour. Al fietsend kom je op plekken waar je anders hoogstwaarschijnlijk niet komt. Wij hebben deze fietstocht ook gedaan en deze tour is echt de moeite waard. Heel gaaf! Je fiets door de stad langs allemaal interessante bezienswaardigheden. Een erg mooi plekje waar je langs komt is de wijk Kampong Bharu. Maar ook de markt Chow Kit en Sin Sze Ya Temple zijn geweldig. Daarnaast fiets je ook langs The River of Live en door Chinatown. Tijdens het fietsen zie je nog veel meer moois. Klinkt goed toch? Er is een lunch bij inbegrepen in de wijk Little India. Dit is een absolute aanrader. En dat links fietsen? Dat valt reuze mee en is niet lastig, dat went heel snel.

Ontdekdewereld

Hier kan ik eigenlijk heel kort over zijn. Dit is een absolute must. Dit is één van de mooiste wel tempels die wij gezien en bezocht hebben. Net als vele andere mooie tempels ligt deze tempel wat hoger en dat geeft een geweldig uitzicht over Kuala Lumpur. De Chinese tempel Thean Hou Tempel is een belangrijke en erg grote tempel.

Het is een beetje apart dat je niet meteen binnenkomt bij de gebedszaal. Je komt binnen op de begane grond waar je eerst wat souvenirs kunt kopen en is er een foodcourt. Om het mooie gedeelte van de tempel te bezoeken moet je een aantal trappen op, maar dan heb je ook wat. Kom je hier ’s avonds dan is de tempel prachtig verlicht.

De tempel is dagelijks geopend van 08:00 uur ’s morgens tot 21:00 uur ’s avonds. Tijdens festivals kunnen de openingstijden afwijken. Je kunt hier gratis naar binnen.

Wij waren hier aan het eind van de middag en het was er behoorlijk rustig. Het handigste is om hier met de Grab taxi naar toe te gaan.

Tip: Neem een paar extra sokken mee, zodat je voeten schoon blijven wanneer je de tempel bezoekt. Je mag niet naar binnen met schoenen.

Thean Hou Tempel

4. De Batu Caves

Deze Hindoeïstische tempelgrotten behoren absoluut tot één van de mooiste attracties van Kuala Lumpur. Tenminste dit is wat je overal leest en ja ze zijn mooi maar ik heb zeker mooiere tempels gezien. De Caves worden druk bezocht en ik heb online foto’s gezien waarop het zwart zag van de mensen en dat was nu zeker niet het geval. Wij konden rustig rondkijken. Door de coronapandemie is het toerisme hier nog lang niet op het oude niveau en stiekem vind ik dat wel fijn.

Het eerste wat opvalt is de immense trap die je op moet. Maar liefst 272 gekleurden treden brengen je naar boven naar de grot. Onderweg naar boven passeer je menig brutale aap want het stikt er van de apen. Gewoon met rust laten en dan kun je gewoon doorlopen. Geef ze geen aandacht en raak ze niet aan.

In de eerste grot vind je een tempel en dan nog een trap naar boven, daar vind je nog een tempel. Bijzonder is dat deze grot van boven open is en de zon er prachtig naar binnen schijnt.

Kuala Lumpur Batu caves

Handig om te weten:

  • De entree is gratis maar er staan wel donatiebakjes waar je wat kunt doneren om de tempel te mee te kunnen onderhouden.
  • De Batu Caves zijn dagelijks geopend van 07:00 uur tot 21:00 uur.
  • De Batu Caves liggen buiten de stad en het is dan het handigste om met een Grab taxi hier naar toe te gaan.
  • Met de metro ook , dan neem je vanaf het KL Sentral de metro naar de Batu Caves. Het is het eindstation van KTM komuter metrolijn. De rit duurt ongeveer een half uur en dan moet je nog 5 minuten lopen naar de enorme trap met zijn 272 treden die je naar de grotten brengt.
  • Vanaf busstation Pudu Sentral in Chinatown rijden er ook een aantal bussen naar de Batu Caves, 11 en 11d. Controleer dit wel even van te voren, het gebeurd nogal eens dat de bussen niet rijden of op andere tijden rijden. De bus brengt je in ongeveer 45 minuten naar de Batu Caves.
  • Zoals altijd in een tempel of moskee geldt hier ook schoenen uit. Vrouwen moeten hier ook hun schouders en knieën bedekken maar voor de mannen geldt dat niet. Een hoofddeksel mag ook niet. Hier geen sarong te leen maar alleen te koop of je zorgt dat je er één bij je hebt.
  • Kom je ’s ochtend vroeg dan is het er erg rustig en ontloop je de massa. Wij hadden geluk dat het niet zo druk was. Wij waren er aan het eind van de ochtend.

Tip: Download de app Grab. Hiermee regel je heel makkelijk een taxi. Het is goedkoper dan de gewone taxi. Je hoeft over het algemeen niet lang te wachten op de taxi.

5. De Botanische tuinen

In Kuala Lumpur kregen wij de tip om naar de Botanische tuinen te gaan. Nou dat leek ons wel wat. De Grab taxi gepakt en op naar de tuinen. Misschien hebben wij de verkeerde wandelroute gepakt maar wij vonden deze tuinen niet zo geweldig. Al zie ik online wel mooie plaatjes voorbij komen van de tuinen. Wellicht waren wij verwend met de prachtige tuinen in Singapore.

De Botanische tuinen zijn voor het grootste gedeelte gratis te bezoeken maar er zijn een aantal betaalde tuinen zoals de vlindertuin, planetarium en de vogeltuin. Je betaald hier een paar Ringgit voor.

De Botanic Gardens zijn dagelijks geopend tussen 07.00 uur en 20.00 uur. Wat betreft vervoer ben je aangewezen op de taxi of je gaat met de scooter naar de tuinen. Een metro komt er niet. Kom je met de huurauto dan is er voldoende parkeerruimte om je auto te parkeren.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur Botanische tuinen

6. Masjid Jamek Sultan

Dit is de oudste moskee van de stad en hij is gebouwd op de plek waar Kuala Lumpur ooit ontstond. Bijzonder aan de ligging is, dat de moskee gelegen is op het punt waar de Klang rivier uit elkaar splitst. Echt heel mooi.
De bouw van het gebouw bestaat uit Moorse en Islamitische invloeden en ik moet zeggen dat het een prachtige moskee is.

Bij een bezoek aan de moskee moeten je knieën en schouders bedekt zijn. Vrouwen moet ook een hoofddoek op. Bij de ingang moet je ook je schoenen uit doen. De gebedsruimte van deze moskee mag je helaas niet in.

De openingstijden zijn van zaterdag t/m donderdag van 8:30 uur tot 12:30 uur en van 14:30 uur tot 16:30 uur.
Entree is gratis.

De moskee ligt midden in de stad en is het makkelijkste te bereiken met de metro. Er is een metrostation vlak naast de moskee, station Masjid Jamek. En wellicht is het ook lopend te doen.

Masjid Jamek Sultan Kuala Lumpur

7. China Town

Zoals in iedere grote stad in Azië is er ook in Kuala Lumpur een Chinese wijk. Maar wat bijzonder is aan deze wijk is dat, dit ook de oorspronkelijke plek is waar de Chinezen samen gingen wonen om zo hun cultuur te behouden. Veel later werd het een plek waar handelaren hun waren gingen verkopen en inmiddels is het een toeristische attractie.

Het is leuk om er een keer door heen te lopen maar dan vind ik zelf wel prima. Het is hectisch en druk. Je kunt er leuke souvenirs scoren, wat eten of er gewoon door heen lopen en genieten en verwonderen van alles wat je ziet.

China Town ligt centraal in de stad en is goed bereikbaar met de metro. Het dichtstbijzijnde station is Pasar Seni vanaf daar is het nog 5 minuten lopen naar China Town. Het busstation Pudu Sentral ligt ook op een paar minuten lopen. Ons hotel zat op loopafstand en wij hadden dan ook geen openbaar vervoer nodig.

Ontdekdewereld

Kuala Lumpur China Town

8. Petaling Street

Dit is de belangrijkste straat van China Town en eigenlijk is deze straat niet te missen.
Hier vind je talloze kraampjes met allerlei handelswaar waar je vast leuke souvenirs kunt scoren. Maar of je ze hier moet kopen? Ik raad je aan om dat niet te doen, de kwaliteit van de producten is over het algemeen niet zo goed en de producten zijn vaak nep. Wil je toch iets kopen ding dan altijd af want de prijzen die ze vragen zijn altijd te hoog. Vroeger stonden de kraampjes er alleen ’s avonds, tegenwoordig staan ze er de gehele dag. Petaling Street is overdekt en heb je last van een tropische regenbui dan is dit een goede plek om naar toe te gaan.

Kuala Lumpur

9. Sri Mahamariamman tempel

Deze prachtige Hindoeïstische tempel staat in de Chinese wijk en is één van de belangrijkste gebouwen in de wijk. De Sri Mahamariamman tempel komt uit 1873 en is oudste tempel in Kuala Lumpur en heeft een prachtige gebedsruimte. Wij hadden het geluk dat wij aanwezig waren bij een bij het eren van de Goden waarbij de mensen offers brachten aan de Goden. Erg bijzonder.

Ook hier geldt weer schoenen uit en vrouwen moeten schouders en knieën bedekken. Mannen mogen in korte broek naar binnen maar moeten hun schouders wel bedekken.

Openingstijden zijn dagelijks van 06:00 uur tot 20:30 uur.
Op vrijdag zijn ze geopend tot 21:30 en op zaterdag tot 21:00
Deze tijden kunnen wijzigen bij speciale gelegenheden.

Bij ons bezoek was de tempel midden op de dag gesloten om onduidelijke reden. Aan het eind van de dag om 17:00 uur ging de tempel weer open en hebben wij de tempel alsnog bezocht.

Kuala Lumpur tempel

Kuala Lumpur

10. Central Market

De Central Market in Kuala Lumpur bestaat al sinds 1888 en is ook in het centrum van de stad te vinden. De Maleisiërs noemen de markt de Pasar Seni. Het ligt dichtbij Petaling Street, Masjid Jamek en Chinatown. Deze bezienswaardigheden kun je te voet gemakkelijk met elkaar combineren.
Het complex bestaat uit twee verdiepingen. Op de eerste verdieping zijn de kraampjes met koopwaar, op de tweede verdieping is een foodcourt gevestigd. Hier koop je originele souvenirs, kleding en eten. In deze overdekte markt komen alle culturen van Kuala Lumpur zo’n beetje samen.

De markt is makkelijk te bereiken met de metro, je stapt uit bij station Masjid Jamek en dan is het nog een klein stukje lopen. Natuurlijk kun je ook de taxi nemen naar de Central Market. 

Ontdekdewereld

Kuala Lumpur

11. Foodcourt met boekenwinkel

Heel toevallig liepen wij tegen deze geweldige foodcourt aan in een voormalig theater. Wat REXKL zo bijzonder maakt is dat het geen standaard foodcourt is, maar een plek waar de plaatselijke bewoners samen komen. Niet alleen om te eten maar ook samen te zijn. Er is muziek en dans, een tattooshop, kunst en er zijn workshopachtige bijeenkomsten. Het allermooiste is toch wel de boekenwinkel in dit pand. Een kruip door sluip door winkel, net een doolhof. Prachtig, deze hiddengem moet je echt zelf gaan ontdekken.

Deze fantastische plek lag voor ons op loopafstand van ons hotel.

REXKL is op maandag gesloten. Van dinsdag tot vrijdag zijn ze geopend van 10:00 uur tot 00:00 uur. Op zaterdag zijn ze geopend van 10:00 uur tot 22:00 uur.

Ontdekdewereld

Boekhandel REXKL

12. Durian eten

Tja, de vraag is of je dit wel moet doen. Ik zou zeggen van niet, maar anderen zullen het een uitdaging vinden om deze vrucht te gaan proberen. Het is een groenige tropische vrucht die enorm stinkt en dat is de reden dat de vrucht in de meeste hotels niet genuttigd mag worden. De geur staat je zo tegen dat je deze vrucht echt niet wilt eten, althans ik dan. Het fruit lijkt trouwens op jackfruit maar de smaak is totaal anders.

Durian

Maleisië

13. Jalan Alor voor ultieme streetfood ervaring

De straat die vooral ’s avonds tot leven komt en waar je moet zijn voor het lekkerste streetfood. De eetstalletjes staan aan beide zijde van de straat, het aanbod is erg veelzijdig, het eten is spotgoedkoop en erg lekker. Deze straat wordt niet alleen bezocht door toeristen, ook de lokale bevolking komt hier graag eten. Heerlijk lokaal eten waar alles ter plekke voor je neus klaar gemaakt wordt, van peking eend, chickenwings, noedels, beef en nog veel meer lekkers.

Je kunt met de metro bij Jalan Alor komen. Stap uit op Bukit Bintang Station. Vanaf daar vandaan is het nog vijf minuten lopen naar Jalan Alor.

Je kunt ook gebruik maken van de Grab taxi, maar het kan wel lastig zijn om door de verkeersdrukte te komen. Wij hebben ook gebruik gemaakt van deze taxi en hadden gelukkig niet veel last van verkeersdrukte.
Is het toch druk dan is het aan te raden om uit te stappen langs langs Jalan Pudu, Jalan Raya Chulan of Jalan Sultan Ismail (dichtbij het metrostation) Je loopt dan in 5 minuten naar de eetstraat.

Singapore

Kuala Lumpur Maleisië streetfood

14. Bezoek Suria KLCC winkelcentrum

Dit is het grootste winkelcentrum van de stad en deze is gevestigd bij de Petronas Twin Towers. Het imposante gebouw bestaat uit maar liefst 6 verdiepingen en honderden winkels.
Ook al heb je geen behoefte om te winkelen, de architectuur van dit gebouw en de pracht en praal maakt het toch een bezoekje waard. En als je dan toch bij de Twin Towers bent dan loop je hier toch wel naar binnen.

Honger gekregen van het ontdekken van de stad, op de tweede etage vind je een foodcourt met verschillende keukens van goedkoop naar duur.

Bij de hoofdingang kun je kaartjes kopen voor het bezichtigen van de Petronas Twin Towers, dit kun je dus mooi combineren. Het winkelcentrum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 22:00 uur.

Het Suria KLCC winkelcentrum ligt centraal in de stad, dus wellicht kun je er lopend naar toe of anders neem je de metro. Je neemt dan de lijn Rapid KL Kelana Jaya naar het station KLCC.
De groene buslijn van GOKL stopt voor Suria KLCC. In de bussen is een plattegrond aanwezig zodat je precies weet waar je bent. Je kunt ook Google maps erbij houden om de route goed te kunnen volgen. Fijn is dat deze busdienst gratis beschikbaar is. Ook de hop-on-hop-off bus stopt hier.

Andere grote winkelcentra zijn:

  • Beryaya time Square, hier is zelfs een achtbaan. Uiteraard honderden winkels, een bioscoop, een bowling baan met 48 banen en uiteraard heel veel eten.
  • Pavilion, hier zijn vooral heel luxe winkels te vinden. Denk aan Prada en Gucci.

15. Bukit Bintang

Bukit Bintang is het uitgaanscentrum van Kuala Lumpur. Hier vind je vele terrassen, cafés en restaurant. Het bruist hier van de gezelligheid. Dit is een levendige wijk waar altijd wel wat te zien en te doen is. Wij hebben lekker gegeten in deze wijk bij een Havaiaans restaurant.

Ontdekdewereld

16. De Menara KL Tower

Zelf hebben wij deze niet bezocht, maar deze TV zendmast schijnt toch ook wel de moeite waard te zijn vanwege het uitzicht over de stad. Ja, je kunt nu eenmaal niet alles zien en je moet keuzes maken. Deze Menara KL Tower is maar liefst 421 meter hoog en geeft je een prachtig uitzicht op de Petronas Twin Towers. Helemaal mooi als ’s avonds alles verlicht is.

Ontdekdewereld

17. Kuala Lumpur Forest Eco Park, Bukit Nanas

Dit park ligt nabij de Menara KL Tower en ook deze hebben wij niet zelf bezocht maar ik wil deze toch even tippen. Het is een oeroud regenwoud dat bewaard is gebleven in de grote stad. Best uniek dus. Er zijn touwbruggen in park waardoor je dus hoog loopt en een mooi uitzicht hebt over het park en de stad. Je kunt zelfs apen, eekhoorns of tropische vogels tegenkomen.

Ontdekdewereld

18. Het gebouw van Sultan Abdul Samad

Hier zijn wij alleen langs gefietst en we hebben geen foto kunnen maken. We moeten het dus doen met onze herinneringen. Het mooie gebouw ligt aan het Dataran Medraka-plein, dit is een belangrijke plek in de stad omdat hier in 1957 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Het wordt daarom ook wel ‘Independence Square’ genoemd. Het gebouw komt uit de 19e eeuw en was destijds een kantoor van de Britse koloniale regering, waarna het een rechtbank van Maleisië werd. Nu huizen er kantoren in.

Rondreis

Dit waren mijn mooiste tips

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en dat je er inspiratie uit kunt halen. Mocht je plannen hebben om naar Maleisië te gaan ga dan ook zeker naar Kuala Lumpur.

Rondreis Maleisië

Ontdekdewereld

River of Live, Kuala Lumpur
Reacties zijn gesloten.