Een dagje op de Zaanse Schans

geplaatst in: Geen categorie, Inspiratie & Tips, Nederland | 0
Zaanse Schans

Een dagje uit in eigen land, hoe fijn is dat? Ik ga het steeds leuker vinden. In februari van 2022 gingen wij logeren op de Zaanse Schans in een hele fijne B&B, gevestigd in een oud koopmanshuis en helemaal ingericht in originele sferen. Erg mooi en dan ook nog eens midden op de Zaanse Schans. Mooier kan het bijna niet. Wij verbleven 2 nachten en dus drie dagen in dit prachtige stukje Nederland.

Wel hadden wij een beetje pech met het weer. Kijk je weet dat het in februari koud kan zijn of dat er een pak sneeuw kan liggen, maar 3 heftige stormen achter elkaar daar had niemand rekening mee gehouden. Wij dus ook niet. Toch hebben wij het ontzettend leuk gehad op de Zaanse Schans.

De Zaanse Schans

Wat te doen op de Zaanse Schans?

Bij de gedachte aan de Zaanse Schans zie je al gauw beelden voor je van de molens en de zo typische, vaak groene, Zaanse huizen. Ik kan er kort over zijn, dat is ook wel echt het beeld van de Zaanse Schans. Persoonlijk vond ik het prachtig.

Na ons ontbijt gingen wij meteen op pad, tussen de buien door, want wij waren erg nieuwsgierig naar dit stukje Nederland. Daarbij was het zo vroeg nog heerlijk rustig. Vanwege het slechte weer besloten wij om alleen een stuk te wandelen en als het weer dan wat beter is gaan wij echt de Zaanse Schans uitgebreid bekijken. Wel bezochten wij alvast het Klompenmuseum. Dit is ontzettend leuk en heerlijk oer-Hollands. Je ziet hier een stuk geschiedenis over hoe de klomp van vroeger tot nu is ontwikkeld. Het is een klein museum dat gratis is te bezoeken. Als je klaar bent bij het museum loop je via een de klompenwinkel weer naar buiten.

Het klompenmuseum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur.

Klompenmuseum

Zaanse Schans Klompenmuseum

Tip: neem iets leuks mee. Ik was toe aan een nieuwe sleutelhanger. Gelijk een paar gekocht met een klompje er aan. Haha hoe kan het ook anders in een klompenmuseum. Zo Sponsor je meteen het museum.

De tweede dag brachten wij een bezoekje aan Amsterdam waar wij onder andere het Van Goghmuseum bezochten. Op onze laatste dag bezochten wij dan echt uitgebreid de Zaanse Schans. Inmiddels was het weer een stuk beter, dus het was een goede keus van ons om het in deze volgorde te doen.

Het Zaans Museum

Zaanse schans

Superblij ben ik met onze museumkaart. Het opent letterlijk deuren voor ons, daar waar je vaak een tijdsblok moet reserveren hoeft dat met de museumkaart lang niet altijd. Zo konden wij ook zonder reservering naar binnen bij het Zaans Museum. Dit museum geeft je een mooie indruk over de geschiedenis wat betreft allerlei producten die in de Zaanstreek worden geproduceerd waarvan het merk Verkade misschien wel de bekendste is.
Het merk Verkade heeft een prominente plek en je krijgt een enorm goede indruk van de oorspronkelijke manier waarop de fabriek vroeger functioneerde. De bedrijfscollectie van Verkade is hier ondergebracht waardoor je echt de originele posters, blikken, machines, verpakking en nog veel meer ziet.

Zaanlandsche oudheden en merkwaardigheden

Het Zaans Museum heeft ook een collectie museumstukken die tentoongesteld worden. Bij een bezoek aan de tentoonstelling zie je hoe de men vroeger leefde en werkte. De collectie komt voort uit de tentoonstelling Zaanlandsche oudheden en merkwaardigheden die in 1874 plaats vond in het stadhuis van Zaandam. In 1998 verhuisde deze collectie naar het Zaans Museum. Het museum begon daarnaast met verzamelen van een eigen collectie.

Entreeprijs:
Volwassenen: € 12,50
4 t/m 17 jaar: € 6,50
65+ | studenten | CJP: € 10,00
0 t/m 3 jaar: gratis
Museumkaart: gratis
I Amsterdam Card: gratis
Familieticket: € 35,00
Het familieticket is geldig voor twee volwassenen en twee kinderen.

Tickets zijn inclusief audiotour.

Openingstijden:
Dagelijks van 10:00 uur tot 17:00 uur
Gesloten op 25 december en 1 januari

Het Wevershuis

Wevershuisje

Dit schattige, kleine huis was best bijzonder om te zien. In het huisje wordt gedemonstreerd hoe men hier vroeger werkte en leefde. Het huisje is met recht echt klein, het is bijna niet voor te stellen dat hier 2 gezinnen woonden.
In het ene woongedeelte is nu een klein winkeltje en het andere woongedeelte is ingericht zoals het ooit was. Bijzonder in het huisje is een deur naar buiten die bij twee gelegenheden gebruikt werd, namelijk om een bruidje over de drempel te dragen en om een overledene naar buiten te dragen.

Het Wevershuis heeft tot het begin van de twintigste eeuw dienst gedaan als thuisweverij. In 2015 is het huis op de Zaanse Schans heropgebouwd. De medewerkers nemen zelf ook plaats achter het weefgetouw en demonstreren hoe hier vroeger werd geweven. Men maakte hier zeil- en molendoeken.

Entreeprijzen:
Volwassenen: € 2,50
4 t/m 17 jaar: € 1,00
Museumkaart: gratis
I Amsterdam Card: gratis

Openingstijden:
Dagelijks van 10:00 uur tot 17:00 uur
Gesloten op 25 december en 1 januari

Bezoek de molens op de Zaanse Schans

In de Zaanstreek stonden ooit ongeveer 1000 windmolens, maar in 1920 waren er nog amper 20 molens over. Om deze goed te bewaren en te beheren werd de vereniging De Zaansche Molen opgericht.

Na ons bezoek aan het Wevershuis gaan wij richting de molens. Er waren 2 molens geopend voor publiek, namelijk verfmolen De Kat en houtzaagmolen Het Jonge Schaap.
Wij beginnen met Verfmolen De Kat, een prachtige oude molen, waar vroeger kleurstof gemaakt werd om kledingstoffen te kleuren. Tegenwoordig worden hier antieke verf-en kleurstoffen gemaakt. Deze molen is waarschijnlijk de enigste overgebleven windverfmolen in de wereld. Ooit waren er 55 verfmolens.

Vervolgens lopen wij een stukje verder naar houtzaagmolen Het Jonge Schaap. Deze molen is geen oude molen maar opnieuw opgebouwd aan de hand van tekeningen van Anton Schipman. De molen werd in september 2007 geopend. In 1942 werd de oorspronkelijke molen, uit het Westzijderveld, gesloopt. In deze molen zaagt men balken voor de productie van meubels en dergelijke.

Lang leve de museumkaart, bij beide molens kunnen wij gratis naar binnen.

Entreeprijs:
Volwassenen: € 5,00
Kinderen 4 t/m 17 jaar: € 2,50
Kinderen tot 4 jaar: gratis
Ben je lid van de Vereniging Zaansche Molen dan kun je gratis naar binnen.

Dagelijks geopend van 09:30 tot 16:30

molens Zaanse schans

verfmolen de kat zaanse schans

Zaanse schans

Andere molens op de Zaanse Schans die je kunt bezoeken

Molen De Huisman

Het specerijenpakhuis en molen De Huisman kun je ook bezoeken. Wij waren in het laagseizoen en dan is de molen, jammer genoeg, gesloten. In het hoogseizoen is de molen dagelijks geopend van 09:00 tot 17:00 uur. De entree is gratis.

Inmiddels is er ook een molenmuseum gevestigd in één van de molens. Helaas was deze gesloten.
In het laagseizoen zijn openingstijden van het molenmuseum van vrijdag t/m zondag van 09:00 tot 17:00 uur. Het molenmuseum is in het hoogseizoen dagelijks geopend .

Entreeprijzen:
Volwassenen: € 10,00
Kinderen 4 t/m 17 jaar: € 5,00
Kinderen tot 4 jaar: gratis
Museumkaart: Gratis

Molen de Zoeker

Molen de Zoeker is een molen die olie, verf en cacao maakte. Sinds 1968 staat de molen op de Zaanse Schans. De molen is gebouwd in 1610 als Poldermolen. Hij is later omgebouwd tot oliemolen en weer later omgebouwd tot verfmolen. Maar tien jaar later bouwde men de molen weer op tot oliemolen, maar de molen werd behoorlijk verwaarloosd en in 1940 was er niet veel meer over van deze bijzondere molen. Gelukkig kocht de gemeente Zaandijk in de jaren vijftig de molen aan en werd de molen weer in volle glorie hersteld tot oliemolen.

Gesloten in het laagseizoen. In het hoogseizoen is de molen geopend van maandag t/m zondag van 09:30 tot 16:30 uur. Op dit moment, 2022, is de molen tijdelijk gesloten.

Entreeprijzen:
Volwassenen: € 5,00
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 2,50
Kinderen tot 6 jaar: gratis
Gezinskaart: € 12,50

Oliemolen De Bonte Hen

Dan hebben wij nog Oliemolen De Bonte Hen, deze komt uit 1693 en kun je dus gerust een oudje noemen. Tussen 1973 en 1978 is de molen helemaal gerestaureerd en weer ingericht met belangrijke onderdelen. De molen produceert nog regelmatig olie.

De molen is gesloten in het laagseizoen. In het hoogseizoen is de molen geopend van maandag t/m zondag van 09:30 tot 16:30 uur. Op dit moment, 2022, is de molen tijdelijk gesloten.

Entreeprijzen:
Volwassenen: € 5,00
Kinderen 6 t/m 12: € 2,50
Kinderen tot 6 jaar: gratis
Gezinskaart: € 12,50

Molen het Klaverblad

Molen het Klaverblad is een zogenaamde wipmolen, deze molentjes kwamen vroeger veel voor in de Zaanstreek. Ze zijn klein van stuk en stonden altijd op een schuur. Het zagen – in dit geval latten – vormde een bijverdienste voor de eigenaar. Deze molen is geen oude molen maar werd gebouwd tussen 2000 en 2005 door Ru Pos. De naam Klaverblad verwijst naar zijn vier dochters.

De molen is gesloten in het laagseizoen. In het hoogseizoen is de molen geopend van maandag t/m zondag van 09:30 tot 16:30 uur. Op dit moment, 2022, is de molen tijdelijk gesloten.

Entreeprijzen:
Volwassenen: € 5,00
Kinderen 6 t/m 12: € 2,50
Kinderen tot 6 jaar: gratis
Gezinskaart: € 12,50

Er staan nog meer molens op de Zaanse Schans die niet geopend zijn voor publiek. Wil je graag de bovenstaande molens bezoeken, ga dan in het hoogseizoen, dan zijn de meeste molens geopend. Het hoogseizoen loopt van april t/m september.

Catherina Hoeve Zaanse Schans

Catherina Hoeve

Wat een mooie hoeve is dit, deze moet je echt niet overslaan. Men verkoopt hier allerlei lekkere kaasjes en verwante producten. Je mag alles proeven en ik zou zeggen doe dat ook en neem een lekker stuk kaas mee naar huis.
De hoeve is typerend voor de Zaanstreek en de Catherina hoeve is een exact nagebouwd exemplaar, door Albert Heijn geschonken aan de Zaansche Schans bij het 100-jarig bestaan. De hoeve werd in 1985 verplaatst naar de Zaanse Schans, daarvoor stond de hoeve in het buurtschap De Haal in Oostzaan.

Openingstijden:
Laagseizoen: 09:00 – 17:00 uur
Hoogseizoen: 09:00 – 18:00 uur
Gesloten op 25 en 26 december en 1 januari

Blik op de Zaan

blik op de zaanse schans

Proef hier pindakaas en chocolade en maak je eigen chocolademelk. Hoe leuk is dat!?
De winkel is geïnspireerd op de Duyvis noten fabriek en de Olam-cacao fabriek.
Hier hoor je het verhaal van de vette zaden cacao en pinda. Cacao en pinda’s zijn goed te combineren en in de winkel kun je allerlei producten kopen waar men deze ingrediënten heeft gecombineerd. Het is een sfeervolle winkel op de Zaanse Schans. Leuk en authentiek ingericht. Overigens verkopen ze hier ook mooie oude blikken.

Geopend, dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur.

Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater

Zaanse Schans

De originele bakkerswinkel staat vol lekkers, heeft een authentieke broodoven en een prachtige gemarmerde vloer. Het museum stamt uit 1658 en werd in 1970 aan de Zaanse Schans geschonken, door de Zaanse onderneming Koninklijke Wessanen nv. Het pand stond oorspronkelijk op het Hazepad in Zaandijk. De naam van het museum is gebaseerd op de het Zaans zoetbrood, de Duivekater.
In het Bakkerijmuseum worden Oudhollandse bakproducten en snoepgoed verkocht. Ook mag je er natuurlijk proeven.

Entree is gratis. Alle dagen geopend in het laag- en hoogseizoen.

Tinnegieterij de Tinkoepel

zaanse schans tin

Dit is één van de laatste tinnegieterijen in Nederland en hij staat op de Zaanse Schans.
Tinnegieterij de Tinkoepel geeft dagelijks gratis demonstraties. Binnen vindt u het grootste assortiment tinnen producten van Nederland. Er komt trouwens geen machine aan te pas, alles gaat handmatig. Veel gebouwen zijn in 1968 vanuit hun oorspronkelijke plek verhuist naar de Zaanse Schans, dat is met de Tinkoepel ook het geval. Het was oorspronkelijk een theehuisje en stond in Zaandam.

Entree is gratis. Alle dagen geopend in het laag- en hoogseizoen van 09:30 tot 17:00 uur.

Zaanse Schans

Eten en drinken op Zaanse Schans

Een hapje en een drankje hoort er natuurlijk ook bij.

  • Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis
  • Pannenkoekenrestaurant de Kraai
  • Museumcafé
  • Bij Verfmolen de Kat kun je een kleine versnapering krijgen en warme chocolademelk

Nog meer zien en doen

De Zaanse Schans is enorm veelzijdig en er is nog veel meer te zien en te doen, zoals: het Jisperhuisje, Honig Breethuis (koopmanshuis), Museumwinkel Albert Heijn, en Kuiperij Tiemstra. Deze waren allen gesloten toen wij er waren. In het laagseizoen zijn deze meestal alleen geopend van vrijdag t/m zondag. Wij waren er juist aan het begin van de week.

Wat wel dagelijks geopend is, gedurende het hele jaar, is het Museum van de Tijd. Wij hadden hier helaas geen tijd meer voor.

Vervoer naar de Zaanse Schans

  • Kom je met de auto, dan kun je parkeren bij het Zaans museum. Parkeren kost € 12,00 per dag.
  • Het kan er erg druk worden en wellicht is het handiger om met het openbaar vervoer te komen.

Buslijn Rnet 391 vanuit Amsterdam Central Station rijdt iedere 15 minuten naar halte Zaanse Schans. Deze reis duurt ongeveer 40 minuten. Voor alle actuele informatie kun je kijken op de site van bus391.
Buslijn Rnet 817 rijdt in juli en augustus heen en weer tussen Volendam/Edam en de Zaanse Schans. Deze bus rijdt ook met Hemelvaart en Pinksteren. Voor alle actuele informatie kun je kijken op de site van bus817.

  • Met de trein, het dichtstbijzijnde treinstation is Zaandijk – Zaanse Schans. Dit station bereik je met de stoptrein vanaf station Amsterdam Centraal Station in 17 minuten. Je moet dan nog15 minuten lopen naar de Zaanse Schans. Op de site van 9292 vind je alle actuele informatie.

Zaanse Schans

Wil je alles zien en kies je voor het laagseizoen ga dan aan het einde van de week. Grote kans dat dan alles geopend is. Kijk voor alle informatie op de site van de Zaanse Schans. De informatie in dit artikel is van 2022. Check zelf of deze informatie nog correct is als je een bezoek gaat brengen aan de Zaansche Schans. Veel plezier!

Klompenmuseum
Reacties zijn gesloten.