Fietsen door Rome

geplaatst in: Inspiratie & Tips, Italië, Steden | 0
Sightseeing op de fiets door Rome Trevifontein

 

Fietsen door een mooie stad was iets wat manlief al erg lang wilde doen, dat leek hem helemaal geweldig. Zelf hield ik de boot een beetje af. Het leek mij veel te druk en hectisch in een grote stad en dan al dat verkeer wat langs je heen racet en voor mijn gevoel alle kanten op rijdt, behalve de goede, dat vond ik niet zo’n fijne gedachte. Maar ergens leek het mij toch ook wel heel tof om toch een keer te gaan fietsen in een mooie stad. Je ziet dan best veel in een redelijk korte tijd, dus heb ik mij er toch maar over heen gezet en een mooie tour geboekt in Rome. Wij gaan dus fietsen door Rome.

Ik moet wel zeggen dat wij helaas geen foto’s hebben gemaakt van het fietsen door de stad. Helemaal vergeten, zo gingen wij op in het fietsen zelf, het luisteren naar de gids en het bekijken en fotograferen van de highlights.
Maar wij hebben de tocht echt gefietst, de volgende keer zal ik er aan denken om ook foto’s te maken van het fietsen.

Rome, op de fiets door de stad

Fietsen door Rome

Bij Baja Bikes boek ik een mooie tour door Rome, een tocht van 3 uur. Gids Lisa loodst ons door de stad en laat ons de highlights zien, waarbij zij ons verteld over de geschiedenis van de desbetreffende bezienswaardigheid en over de stad Rome. Heel fijn dat zij in het Nederlands haar verhaal doet.

Hoe ziet de tour door Rome er uit?

Wij beginnen onze highlight fietstour bij het Colosseum, waarna wij doorfietsen naar het Forum van Trajanus en Piazza Venezia om het Monument van Victor Emanuel II te bekijken. Vervolgens gaan wij naar de Trevifontein en dan fietsen wij door de luxe winkelstraat Via Condotti naar de Spaanse trappen, Piazza di Spagna, het Pantheon en dan naar Piazza Navona. Piazza Navona is het eindpunt van onze fietstour door de Eeuwige Stad.

De tour begint met een steil stuk fietsen richting het Colosseum en dat is best even een stevig stuk, maar dat is dan ook het enigste deel van de route dat wat zwaarder is.

Het Colosseum

Het Colosseum is onze eerste stop, de highlight van Rome. Onze gids vertelt het e.e.a. over de geschiedenis van dit indrukwekkende monument.

Het Colosseum is van oorsprong een amfitheater en oorspronkelijk werd het Amphitheatrum Flavium genoemd, deze naam komt van de Flavische keizers die begonnen met de bouw van het Colosseum in 72 na Christus.
Het gebouw werd in zeer korte tijd gebouwd, namelijk in acht jaar. De bouw verliep zo vlot omdat er dag en nacht werd gewerkt aan het Colosseum.

De naam Colosseum komt van het grote bronzen beeld van Nero dat vlakbij het Colosseum staat. Dit beeld werd de Colossus genoemd.

Later werd het Colosseum uitgebreid door er nog een verdieping bij op te bouwen en werden er ruimtes onder het Colosseum gebouwd.
Tussen de bogen die je ziet stonden beelden, deze zijn helaas grotendeels vernietigd. Zo zonde.

Keizer Titus opende het Colosseum met spelen die 100 dagen duurden.
Het theater had als doel om de mensen te vermaken dit deed men om de populariteit van de keizer te vergrootten.
Er werden gevechten gehouden met gladiatoren waarbij men ook regelmatig gebruik maakte van wilde dieren, zoals tijgers en olifanten.
Er traden acrobaten en muzikanten op en men hield er openbare executies waar iedereen naar mocht komen kijken.
Het Christendom nam steeds meer toe en daarmee ontstond er steeds meer verzet tegen deze vormen van vermaak. In 404 verbood keizer Honorius de spelen, nadat een monnik de dood vond bij een strijd tussen gladiatoren.

Colosseum

 

Lijkt het je leuk om het Colosseum te bezoeken? Koop hier je tickets.

Monument van Victor Emanuel II

Onze tweede stop is het Monument van Victor Emanuel II aan het Piazza Venetia. Dit monument is opgericht voor Victor Emanuel, de eerste koning van Italië. Voor het indrukwekkende gebouw staat een enorm groot ruiterstandbeeld.
Men noemt het monument ook het Altare della Patria, het Altaar van het Vaderland.
De Italianen vinden het gebouw veel te pompeus en te kolossaal en noemen het monument ook wel de bruidstaart, typemachine of kunstgebit.

Tip: Je hebt hier een heel mooi uitzicht over Rome. Ga dus vooral via de trappen omhoog en geniet van, volgens de Romeinen, het mooiste uitzicht van de stad.
Je ziet dan ook heel goed hoe groot het standbeeld is. Je kunt met de lift ook nog een stuk verder omhoog. Dit kost je € 12,00. Prijs in 2022.

Forum van Trajanus

En dan fietsen wij door naar het Forum van Trajanus. Hier vind je de vroegere markten en de overwinningszuil, Zuil van Trajanus. Met de zuil herdenkt men de overwinning door Trajanus op het vroegere Dacië, nu Roemenië.
Op de zuil staat een soort van doorlopend en spiraalsgewijs stripverhaal afgebeeld.

Zuil van Trajanus

De Trevifontein een prachtig plekje in Rome

Fontana di Trevi, onze volgende stop, is toch ook zeker één van de hoogtepunten van de stad Rome. De naam Trevi komt van tre via, wat betekend 3 wegen. Vroeger kwamen op deze plaats 3 wegen bij elkaar.
In het midden onder de triomfboog zie je Neptunus staan met aan weerzijden 2 beelden, het beeld links staat voor overvloed en het beeld aan de rechterkant staat voor gezondheid.

Als je hier bent gooi dan vooral een muntje over je linkerschouder met je ogen dicht, volgens de legende zal de gooier van het muntje dan ooit terugkeren naar Rome.
Gooi je 2 muntjes in de fontein dan zal je de liefde vinden.
Gooi je 3 muntjes in de fontein dan ga je trouwen.

In 2013 was ik hier ook al eens en uiteraard hebben wij toen ook een muntje in de fontein geworpen. En zie hier, in 2021 sta ik hier weer en natuurlijk gooi ik wederom een muntje in de fontein. Tja, we blijven geloven in de legende. 

Wist je trouwens dat de gemeente Rome de Trevifontein wekelijks schoonmaakt? Een groot deel van de opbrengst komt ten goede aan de arme mensen in Rome.

De Spaanse trappen

Via de luxe winkelstraat Via Condotti fietsen wij verder naar het Piazza Spagna met de Spaanse Trappen. Onze gids verteld ons dat de Italianen de Spaanse trappen anders noemen namelijk Scalinate de la Trinità dei Monti vernoemd naar de kerk bovenaan de trappen.
De naam Spaanse trappen is afgeleid van de Spaanse ambassade die aan het Piazza di Spagna gehuisvest is.

Om de kerk goed te kunnen bereiken werden de trappen aangelegd. Onderaan de trappen zie je een fontein in de vorm van een bootje. Het verhaal wil dat dit bootje als enigste is overgebleven na een overstroming in Rome in de 16e eeuw. Af en toe overstroomde Rome en die keer kwam het water zelfs tot aan de Spaanse trappen.

Het Pantheon

Het schiet al aardig op met onze fietstocht door deze fantastische stad. Wij fietsen verder achter onze gids aan die ons de stad door loodst richting het Pantheon. Hier hebben wij even een wat langere stop. We hebben de tijd om het Pantheon binnen te gaan maar je kunt hier ook even een terrasje pakken. Wij gaan dit laatste doen want wij waren een dag eerder al in het Pantheon geweest. Het was er toen erg rustig en wij konden eigenlijk meteen doorlopen.
Een bijzonder gebouw is het zeker wel. Het meest bijzondere is wel de ronde opening, het oculus in het dak. Men geloofde dat de goden hier door heen konden kijken.  Als het regent komt er water naar binnen en om dit water af te voeren zitten er 20 gaten in de vloer.
Als de zon er door schijnt dan geeft dit een heel mooi effect op de binnenkant van het gebouw. Heel bijzonder.
De opening in het dak zou de koepel van het Pantheon ook sterker maken zodat de koepel bestand zou zijn tegen aardbevingen.

De tempel komt uit de tweede eeuw na Christus en was bedoeld om de Romeinse goden te eren. Het Pantheon heeft weinig te lijden gehad onder natuurrampen, oorlogen e.d. en is dan ook goed bewaard gebleven. De tempel is inmiddels al enkele eeuwen een Christelijke kerk.

Binnen vind je graven van vier personen die belangrijk waren voor Rome en Italië.

  • Raffaello Sanzio, kunstenaar en architect die veel kunstwerken heeft gemaakt voor voor kerken, palazzo’s en wandtapijten. Denk hierbij aan fresco’s, altaarstukken en portretten.
  • Victor Emanuel II, was koning van Sardinië vanaf 1849, en hij werd op 17 maart 1861 de eerste koning van verenigd Italië.
    Hij droeg deze titel tot zijn dood in 1878. De Italianen noemen hem Vader des Vaderlands.
  • Koning Umberto I, ligt hier begraven nadat hij in 1900 werd vermoord. Men gelooft dat zijn geest af en toe rond dwaalt in het monument. Hij is de zoon van Victor Emanuel II.
  • Maria Margaretha Theresia Johanna van Savoye, zij was de echtgenote van Koning Umberto I en koningin tijdens de regeringsperiode van Koning Umberto I.

Denk er wel aan dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn als je het Pantheon bezoekt. Tijdens ons bezoek werd dit ook gecontroleerd.

De fontein op het plein voor het Pantheon wordt fontein van het Piazza Rotonda genoemd.
Oorspronkelijk is de fontein gebouwd in de 15e eeuw maar hij is meerdere keren gerenoveerd. De fontein zoals hij er nu staat komt uit 1711. Je kunt hier heerlijk uitrusten of wat eten op de mooie marmeren trappen van de fontein.

Piazza Navona

En dan onze laatste stop, het Piazza Navona. Misschien wel het mooiste plein van Rome.
Wisten jullie dat het gebouw is gebouwd op de resten van een oud stadion, het stadion van Domitianus? Het stadion bood plaats aan maar liefst 30.000 bezoekers. Bijzonder om te weten is dat de tribunes nog onder het plein liggen. Best apart om dat te beseffen als je over het plein loopt. Je kunt stadion bezoeken als je dat leuk en interessant vindt.

Het is een prachtig en levendig plein met kerken, paleizen, cafés en restaurants. Zeker in de avonden wordt het hier gezellig druk en er treden dan ook regelmatig straatartiesten op. Genoeg te zien en te beleven.

Fonteinen

Eenmaal op het plein vallen meteen de 3 prachtige fonteinen op. Ze nemen een markante plaats in op het plein. Bernini Gian Lorenzo Bernini ontwierp één van de drie fonteinen. Bernini is een beeldhouwer en architect uit de barokperiode. Hij is één van de grootste kunstenaars van zijn tijd.
De fontein kreeg de naam La Fontana dei Quattro Fiumi. Onderaan zitten 4 beelden en zij staan symbool voor de vier rivieren, de Donau, de Ganges, de Nijl en de Rio de la Plata.
De Vierstromenfontein werd gebouwd tussen 1648 tot 1651 van travertin, een soort kalkafzetting die lijkt op marmer. De fontein staat in het midden van het plein.

De tweede fontein is de Fontana del Moro en is in 1576 ontworpen door Giacomo della Porta. Hij was een leerling van Michelangelo. In 1654 werd de fontein door Bernini uitgebreid met het beeld van de vechtende Ethiopiër. Je vindt de Morenfontein aan de zuidelijke kant van het plein.

De derde fontein is de Fontana del Nettuno, de Neptunusfontein, die ook is ontworpen door Giacomo della Porta. Het Neptunusbeeld werd later toegevoegd. Deze fontein staat aan de noordelijke kant van het plein.

Leuk weetje over de La Fontana dei Quattro Fiumi. Eén van de vier beelden lijkt wat achteruit te deinzen omdat hij bang zou zijn dat de kerk naast de fontein op hem zou vallen.
De kerk Sant’Agnese in Agone werd gebouwd door Francesco Borromini, de aartsrivaal van Bernini. Deze laatst uitte op deze manier kritiek op het werk van Borromini.

En dan zijn er 3 uur voorbij

En dan is deze geweldig leuke fietstour door de Eeuwige Stad alweer voorbij, de tijd is omgevlogen.
Wij fietsen in een rustig tempo terug naar Baja Bikes, leveren onze fietsen in en krijgen van onze gids nog de tip om lekker te gaan lunchen in de hippe wijk Monti.
Een tip die wij ten harte nemen. Wij kunnen er naar toe lopen en vinden al snel een fijn restaurant om te lunchen. Wij hebben heerlijk en redelijk betaalbaar gegeten bij Bottiglieria Ai Tre Scalini.

Daarna vervolgen wij onze dag door Rome, maar dan per voet.
Wat is Rome toch een prachtige stad. Ben je hier nog niet eerder geweest of wil je een keertje terug? Ik hoop dat je dan wat hebt aan mijn ervaringen, doe vooral inspiratie op!

 
 
 
Reacties zijn gesloten.