
Het Pieterpad
Eindelijk is het zover, de aftrap van het Pieterpad. Dit is misschien wel de bekendste lange afstandwandeling van Nederland. Deze route begint in Pieterburen en eindigt op de Sint Pietersberg in Maastricht. Het Pieterpad slingert zich over een kleine 500 kilometer dwars door Nederland, waardoor je het landschap continu ziet veranderen. Van het weidse Noorden naar de bossen van Midden-Nederland door naar de heuvels van Zuid-Limburg.
Het Pieterpad werd bedacht en gelopen tussen 1978 en 1983 door twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieuze lange afstandswandeling kon gebruiken. De dames werden hierbij geïnspireerd door een wandelroute in het Zwarte Woud te Duitsland.
Op zich heb je geen bijzondere conditie nodig, het Pieterpad is voor iedereen te doen. Wat jij wilt, gewoon in je eigen tempo. Het zijn stuk voor stuk afwisselende routes over smalle wegen en paden en zoveel mogelijk onverhard.
Er zijn 26 wandelingen variërend van 12 kilometer tot 24 kilometer beschreven.
Wil je sneller lopen, dan kun je de route ook verdelen in 16 etappes tussen de 25 en 35 kilometer.
Langer doen over het Pieterpad kan natuurlijk ook. Je kunt de route ook lopen in 38 etappes tussen de 10 en 15 kilometer.
Wij gaan zelf voor deze laatste variant. Alles lezen over deze etappes? Kijk dan op de site van het Pieterpad. Uiteraard zijn dit maar suggesties en kun je alle routes zelf aanpassen aan wat jezelf fijn vindt.
De etappes van de route bestaan uit twee delen:
Deel 1:
• Pieterburen – Winsum 12 km
• Winsum – Groningen 21 km
• Groningen – Zuidlaren 21 km
• Zuidlaren – Rolde 17 km
• Rolde – Schoonloo 18 km
• Schoonloo – Sleen 24 km
• Sleen – Coevorden 21 km
• Coevorden – Hardenberg 19 km
• Hardenberg – Ommen 21 km
• Ommen – Hellendoorn 21 km
• Hellendoorn – Holten 15 km
• Holten – Laren 15 km
• Laren – Vorden 14 km
Deel 2:
• Vorden – Zelhem 17 km
• Zelhem – Braamt 17 km
• Braamt – Millingen a/d Rijn 24 km
• Millingen a/d Rijn – Groesbeek 14 km
• Groesbeek – Vierlingsbeek 18 km
• Vierlingsbeek – Swolgen 23 km
• Swolgen – Venlo 21 km
• Venlo – Swalmen 23 km
• Swalmen – Montfort 21 km
• Montfort – Sittard 23 km
• Sittard – Strabeek 22 km
• Strabeek – Sint Pietersberg 17 km
Handig om te weten:
- Elke etappe begint en eindigt bij een OV-station. Ben je met de auto, parkeer dan bij het eindpunt van de route. Met de bus of trein reis je dan naar het beginpunt van de etappe en zo loop je dan weer terug naar de auto. Op deze manier heb je de tijd aan jezelf en hoef je na je wandeling niet nog eens met het openbaar vervoer naar je auto te reizen.
Zo doen wij het zelf ook en wij horen van meer wandelaars dat zij dit ook op deze manier doen. - De route wordt rood gemarkeerd middels paaltjes. Soms maakt men ook gebruik van rode stickers.
- Er is horeca aanwezig op de etappes van het Pieterpad, toch doe je er verstandig aan om wat drinken en eten mee te nemen. Op sommige stukken is er niet veel horeca en zeker bij warm weer kun je wel wat extra drinken en eten gebruiken.
- Misschien overbodig om te vermelden, maar zorg voor fijne (wandel)schoenen. Je moet er per slot van rekening een heel stuk op lopen en dan wil je geen pijnlijke voeten en blaren.
- Het Pieterpad is niet echt geschikt voor mensen met een rolstoel. De paden zijn simpelweg te ongelijk, smal en vaak onverhard.
- Ook voor een gewone wandelwagen of buggy is de route niet geschikt.
Sommige wandelwagens zijn geschikt voor wat ruwere paden en dan kan het wel maar zorg er dan wel voor dat je niet alleen bent want af en toe moet je de buggy op tillen voor een trapje, bruggetje of iets dergelijks. - De hond mag mee op het Pieterpad. Op een enkele deel is de hond niet welkom en moet je een stukje omlopen. Aanlijnen van de hond wordt wel aangeraden, al zijn er delen van de route waar de hond ook los mag lopen.
Eerste etappe van Pieterburen naar Winsum
Er zijn mensen die de etappes door elkaar lopen en niet op volgorde. Soms lopen mensen eerst een paar keer de etappes die wat dichter bij hun woonplaats liggen maar wij doen dat dus niet.
Wij willen het Pieterpad lopen van begin tot eind. Op deze manier zie je het landschap op zijn mooist veranderen. Voor ons een hele reis voor ongeveer 12 kilometer lopen. Vanuit onze woonplaats is het bijna twee uur rijden naar Winsum waar wij de auto gaan parkeren.
Met de bus 68 zijn wij dan in een klein half uurtje in Pieterburen waar de etappe start. Uitstappen bij halte Pieterplein. Bij restaurant Waddengenot kun je eerst even wat eten en drinken als je daar behoeft aan hebt. Wij hebben dit in ieder geval wel gedaan, na een lange autorit en busreis waren wij daar wel aan toe.
Ik heb nog even de wandelgids deel 1 gekocht van het Pieterpad en dan is het tijd om te gaan lopen. Het is fijn om het boekje bij de hand te hebben, staat de nodige praktische informatie in die je onderweg van pas kan komen. Meestal is de route goed aangegeven maar af en toe hebben wij de wandelgids toch nodig ter verduidelijking. In het boekje staat de route zowel vermeld van noord naar zuid, als van zuid naar noord. Handig toch?
De gids te koop bij elke boekhandel, VVV langs de route en via de webwinkel.

En dan gaan wij
Eerst lopen wij een heel klein stukje door Pieterburen maar al snel komen we terecht op de open vlaktes, zover als je kijken kunt zie je weides en vlaktes. Af en toe kom je medewandelaar tegen, wandelaren die je groeten zoals vrachtwagenchauffeurs elkaar begroeten. De meesten beginnen met de start van het Pieterpad.
Na de vlaktes lopen wij door het Oosterbos, dit noemen ze ook wel het compensatiebos. Vroeger werd er nog wel eens een stuk natuur weggehaald en dat was niet altijd even mooi. Staatsbosbeheer heeft uit compensatie hiervoor nieuwe bossen geplant, dit was in de jaren 80.
Na het bos loop je dan in de richting van Eenrum, een typisch wierde-dorp. Een wierde is een kunstmatige heuvel. Het dorp is dus gebouwd op zo’n wierde. Eenrum is een klein dorp met mooie kerk, een dorpshaven en een stellingmolen. Een charmant dorpje waar je even een fijne pauze kunt houden bij één van de cafés.
Wij lopen vervolgens een stuk langs een doorgaande weg. Iets wat wijzelf toch wel wat minder vinden. De route is hier voor ons ook niet helemaal duidelijk, dus wij zijn zeer content met ons boekje want daarmee vinden wij wel goed de route.
Gelukkig hoeven wij niet zo ver te lopen langs de doorgaande weg, al redelijk snel lopen wij het dorp Mensingeweer binnen, een klein wierde-dorp met een kerkje, een molen en het Mensinge-Weesterloopdiep, de trekvaart van Winsum naar Ulrum uit 1663.
De stellingmolen Hollands Welvaart is ook een theehuis, helaas niet geopend toen wij de route liepen. Volgens mij is dit een zeer fijn plekje om een pauze te houden. Op dit moment (2022) is de molen alleen op zondag geopend.
Langs het water lopen wij dan verder, tot aan de rondweg die ons naar Winsum leidt.
Ook dit vinden wij niet een echt mooi stuk wandelen. Hier loop je niet meer echt in de natuur. Wel kom je halverwege deze weg nog bij Maarhuizen. Dit is een echt heel klein wierdedorp met enkele boerderijen waaronder de monumentale Enna Jans Heerd. Het voorhuis van deze boerderij komt uit 1852, de boerderij is nog een stuk ouder.
Van de kerk die hier stond is niets meer over, alleen het oude kerkhof is nog aanwezig.
Dit dorp is een archeologisch monument.
Wij vervolgens ons recht toe, recht aan weg om vervolgens in Winsum uit te komen.
Winsum is een leuk dorp met een aantal gezellige terrasjes waar wij even gaan bijkomen van deze eerste etappe. De kop is er af!


