Zien en doen in Hongarije

geplaatst in: Europa, Hongarije | 0

 

Hongarije een land gelegen in Central-Europa. Voor ons het eerste land wat een toch een beetje buiten onze comfortzone ligt. Hier lijkt het alsof je een beetje terug gaat in de tijd. Zo voelde het af en toe ook. Inmiddels kan ik zeggen, ga er vooral heen op vakantie. Het land heeft een rijke historie en een ongerepte natuur. En dan is er natuurlijk ook nog het Balatonmeer voor de zwemliefhebber. Kortom genoeg te zien en te doen voor een fijne vakantie.

Voor ons begon de reis naar Hongarije vanuit Oostenrijk. Deze reis duurde ongeveer 5 uur.
Kom je vanuit Nederland dan ben je vanaf Utrecht ongeveer 1400 km onderweg. 
Deze reis gaat door Oostenrijk, denk dus aan je tolvignet. Ook in Hongarije heb je een tolvignet nodig.

Zien en doen in Hongarije

Ooievaars

Toen wij Hongarije binnenreden waren wij erg verrast door de aanwezigheid van de ooievaars.
In Hongarije zijn de elektriciteitspalen hiervoor aangepast en voorzien van een platform. Zo kunnen de nesten van de ooievaar de elektriciteitsvoorzieningen niet verstoren.

ooievaars

 

Wat ons heel erg opviel is het verschil tussen de dorpen op het platteland en de steden.
In de dorpen op het platteland zie je aftandse, armoedige huizen. Wellicht ervaren de Hongaren dat helemaal niet zo maar voor ons, met onze Westerse maatstaven, was dat wel even wennen.
Wij zien soms huizen waarvan je denkt daar zal toch niemand wonen? Maar dan zie de was buiten hangen en denk je, ja het huis is toch bewoont.
Op de weg zie je ook regelmatig een paard met wagen rijden. Dat is toch wel apart en het is even wennen en laten wij ook het bekende Trabantje niet vergeten. Kleine cultuurshock.

 

De mooie stad Székesfehérvár

Székesfehérvár is één van de oudste steden van Hongarije. De stad heeft ongeveer 110.000 inwoners.
De stad wordt ook wel Stad Der Koningen genoemd. In de basiliek vond honderden jarenlang de kroningen plaats van de koningen van Hongarije. De basiliek werd vernield door de Turken tijdens de Turkse overheersing in 1543.
De stad bloeide weer op in de 18e eeuw en daarna werd de stad in de tweede Wereldoorlog opnieuw in puin gelegd.
Gelukkig is er nog heel veel moois te bewonderen in deze stad.

 

Kraampjes langs de weg

Onderweg zie je veel boeren die een kraampje langs de weg hebben waar zij fruit en groente verkopen.
Wij vinden het erg leuk om hier een stop te maken. De boeren zijn ook altijd weer blij als je een lekkere watermeloen bij hen koopt.

Hongarije kraampje

 

Culturele stad Pécs

Pecs is de één van de grotere steden in Hongarije. In 2010 was Pécs de culturele hoofdstad van Europa. Het heeft een historische binnenstad en een levendig stadscentrum. Met leuke winkelstraten, terrasjes, Széchenyiplein en de kathedraal van Pécs.

Er zijn 3 bezienswaardigheden die op de werelderfgoedlijst staan van Unesco.
– Begraafplaats Cella Septichora
– Early Christian mausoleum
– Early Christian Chapel

 

Met paard en wagen door de poesta

Op een open kar door de poesta, dit was een belevenis. Wij hebben, behalve een paar reeën, geen wild gezien maar wel een mooie natuur en weidse vlaktes. Wat het voor ons heel erg leuk maakte was het enthousiasme van onze begeleider. Hij sprak alleen maar Hongaars en wij begrepen helemaal niets van wat hij zei maar dat mocht de pret niet drukken. In tegendeel na een paar enthousiaste knikjes van ons bleven de verhalen komen. Geweldig.

 

Hongarije paard wagen

 

Hoofdstad Boedapest

Natuurlijk mag een dagje Boedapest niet ontbreken in deze lijst. Wij gaan voor een dagtocht naar deze mooie stad. Eigenlijk is één dag te kort, maar een dag is wel voldoende om een goede indruk te krijgen van Boedapest.
De stad bestaat uit twee delen, Boeda en Pest. De twee delen worden gescheiden door de rivier De Donau. Van oorsprong waren het afzonderlijke steden. De twee steden werden rond 1873 samengevoegd tot de stad Boedapest.

Bezienswaardigheden zijn onder andere:

– Het Hongaars Parlementsgebouw
– De Kettingbrug
– Het Vissersbastion
– De Matthiaskerk
– De Sint Stefanus Basiliek
– De grote markthal
– De burcht van Boeda
– Het Heldenplein
– Het stadspark van Boedapest

Hieronder een aantal mooie foto’s om een goede indruk te krijgen van Boedapest.

 

Reacties zijn gesloten.