Le Marche, één van de mooiste regio’s van Italië

geplaatst in: Europa, Italië | 0
Ripatransone, Le March

Wij zijn een groot fan van Italië en de regio Le Marche hoort bij onze favoriete streken van Italië. Het glooiende, heuvelachtige landschap doet je misschien denken aan Toscane, alleen is Le Marche lang zo toeristisch niet. Ook is de regio, de Marken zoals het in Nederland ook wel wordt genoemd, wat ruiger en wat minder gepolijst als Toscane. Le Marche heeft heel veel te bieden voor de toeristen die deze regio willen ontdekken. Pittoreske dorpjes, grotere steden om te winkelen, fijne badplaatsen met stranden en mooie natuur.

ontdekdewereld

Waar ligt Le Marche?

Le Marche ligt op dezelfde hoogte als Toscane en Umbrië. Ik zeg altijd, als je met je neus boven de kaart hangt, dan ligt Toscane aan de linkerkant, rond het midden van de laars  en Le Marche ligt dus aan de rechterkant van het midden. Le Marche ligt tussen de bergketen de Apennijnen en de Adriatische kust. In het noorden grenst Le Marche aan San Marino, in het zuidwesten aan de regio Lazio en in het zuiden aan de Abruzzen.

Le Marche is nog lang niet zo bekend als Toscane en Umbrië en daarom wordt Le Marche ook wel het best bewaarde geheim van Italië genoemd. De hoofdstad van de regio is Ancona, dit is vanaf Utrecht, 1489 kilometer.

In dit artikel neem ik je mee naar bezienswaardigheden die wij hebben bezocht.

Ontdekdewereld

De studentenstad Urbino  

Urbino

Deze prachtige sfeervolle stad staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Urbino is een echte studentenstad, hier wonen dan ook meer studenten dan “gewone” inwoners. In de stad staat één van de oudste universiteiten van Italië, deze universiteit is opgericht in de 16e eeuw. Verder vind je in Urbino prachtige gebouwen maar ook fijne restaurants en gezellige barretjes en terrassen.

Rafael, één van de beroemdste kunstenaars van Italië, is geboren in Urbino en zijn geboortehuis is een belangrijke bezienswaardigheid in deze stad. Een ander bekende uit de stad Urbino is Valentino Rossi, de motorcoureur.

Le Marche

Grotten van Frasassi

Dit prachtige ondergrondse grottenstelsel vind je in een natuurpark bij Genga. Zelf was ik heel nieuwsgierig naar dit natuurspektakel. De eerste keer dat wij in Le Marche waren kwam het er niet van, maar bij ons tweede bezoek aan Le Marche moest het er dan toch van komen en ik ben blij dat wij deze mooie grotten bezocht hebben. Echt een aanrader.

Al lopend door de grotten val je van de ene verrassing in de andere. Verwonderd kijken wij naar de prachtigste stalagmieten en stalactieten. De meest bijzondere vormen zie je hier en het blijft mij verbazen hoe deze zo kunnen groeien. Het druppelende water, wat dus al miljoenen jaren zijn werk doet, heeft een zeer bijzonder effect op de stenen in de grot.

De grotten schijnen al miljoenen jaren oud te zijn en de ingang bij de River Cave werd, als eerste, in 1948 ontdekt door speleologen, maar er wordt ook gezegd dat grotten ontdekt zouden zijn door een boer. We zullen het wel nooit helemaal zeker weten, wat wij wel weten is dat na deze eerste ontdekking er meerdere ontdekkingen zouden volgen.

De grotten van Frasassi zijn pas sinds 1974 toegankelijk voor publiek, maar een groot deel van het stelsel is alleen toegankelijk voor speleologen.

Routes door de grotten

Er zijn verschillende routes die door de grotten lopen, voor iedereen is er wel een geschikte route. Je hebt de toeristische route die in principe voor iedereen toegankelijk is en deze route duurt ongeveer anderhalf uur. Daarnaast heb je nog de rode en de blauwe route, deze zijn een stuk pittiger dan de toeristische route en geschikt voor personen vanaf 12 jaar. De blauwe route duurt 2 uur en over de rode route doe je drie uur.

Bij de entreeprijzen zit de wandeluitrusting inbegrepen. Meer informatie vind je op de website van de Grotten van Frasassi.

Le Marche

Macerata, stad van de opera

Deze stad stamt uit de tijd van de Romeinen en de stad werd, in hoog tempo, gebouwd op de ruïnes van de stad Helvia Ricina. De naam Macerata is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse maceriae, wat metselaar betekend, dit zou een verwijzing zijn naar de snelheid waarmee de stad is opgebouwd. Ook Macerata is tegenwoordig een studentenstad en ook hier staat één van de oudste universiteiten van Italië. Deze universiteit komt uit het jaar 1290.

Op het grote plein, Piazza della Libertà, staat Torre dei Tempi con Orologio Planetario waar ’s middags om 12 uur de mensen zich verzamelen om te kijken naar de ronddraaiende wijzers. De deurtjes van de klok gaan dan open en er komen figuurtjes naar buiten die een rondje lopen. Leuk om een keer te zien.

Maar de stad staat vooral bekend om het openluchttheater Il Sferisterio. Hier worden indrukwekkende opera’s opgevoerd. Ben je een liefhebber van opera, dan is het zeker aan te raden om een optreden bij te wonen. Het theater is ook te bezoeken onder leiding van een gids. Wij kwamen helaas niet verder dan de buitenkant, het leek er op dat het openluchttheater gesloten was. Een ingang was niet te vinden en er stonden steigers om heen, dus een bezoek aan het openluchttheater ging voor ons niet door.

Tip: Buiten de stad vind je de ruïnes van het oude plaatsje Helvia Ricina. Deze zou je ook nog kunnen bekijken.

Ontdekdewereld

De stad Ascoli Piceno

Deze prachtige stad ligt in het zuiden van de regio Le Marche aan de voet van de Apennijnen. Ascoli Piceno wordt ook wel de ‘stad van de honderd torens’ genoemd en behoort tot de wat grotere steden in Le Marche. Hier vind je, naast mooie pleinen en historische gebouwen en torens, ook de nodige winkels waar je fijn kunt shoppen. Grote trekpleister van de stad is het Piazza del Popolo.

Na het bezichtigen van de stad en het shoppen, moet je echt even op het terras gaan zitten van Caffè Meletti. Het café is zo ongeveer het bekendste café van de stad en is gevestigd in een prachtig pand, het oude postkantoor in Jugendstil stijl, aan het Piazza del Popolo. Caffè Meletti bestaat al sinds 1907.

ontdekdewereld

Het mooie plaatsje Ripatransone

Dit kleine, maar mooie plaatsje is meer dan 1000 jaar oud en ligt op 550 meter hoogte waardoor je een prachtig uitzicht hebt. De stad staat bol van cultuur en er vinden regelmatig activiteiten plaats, zoals muziek- en theateroptredens en bijvoorbeeld wijnfeesten. Wat het plaatsje ook bijzonder maakt is dat hier het smalste steegje van Italië zou zijn. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of dit echt zo is, maar het zou zo maar kunnen. Het steegje waar het omgaat is namelijk erg smal, maar 43 cm.

Tip: Bij Barone Rosso kun je heerlijk eten, ze hebben er heerlijke pizza’s.

ontdekdewereld

Het charmante plaatsje Offida

Van dit plaatsje had ik nog nooit gehoord en ik denk velen met mij. Wij logeerden in de buurt van dit prachtige historische stadje, in het plaatsje Borgo Miriam. Als je in de buurt van Offida bent zou ik je zeker aan willen raden om hier een kijkje te gaan nemen en heerlijk rond te slenteren door de smalle straatjes. Offida heeft een mooi gemeentehuis en een mooie kerk, de Santa Maria della Rocca, net buiten de stad die een bezoekje waard is. Op het plein Piazza del Popolo vind je nog een kerk genaamd Collegiate Church of Santa Maria Assunta.

Offida staat bekend om zijn kantklostradities, de kantklossers zijn hier nog steeds actief al maken zij tegenwoordig wel wat moderne artikelen dan de traditionele tafelkleedjes e.d. Ook staat Offida bekend om zijn fantastische wijnen. Bij wijnhandel Ciù Ciù staan ze bekend om goede wijnen die zij op biologische wijze maken. Wijnen die in Nederland ook niet heel ruim verkrijgbaar zijn. Ben je met de auto naar Le Marche gekomen, dan zou ik zeggen, sla lekker ruim in. Voor de prijs hoef je het overigens niet laten, de wijn is zeer betaalbaar. Naast wijn kun je bij Ciù Ciù ook terecht voor biologische olijfolie.

ontdekdewereld

Mooie stranden

Le Marche heeft meer te bieden dan mooie steden en natuurparken, je hebt hier ook prachtige zandstranden. Genieten van het strand kun je bijvoorbeeld in de plaatsen San Benedetto del Tronto, Sirolo of Grottammare. Wij zijn zelf niet zulke strandgangers en wij hebben dus ook niet aan het strand gelegen. Tijdens ons eerste bezoek aan Le Marche bezochten wij het strand van Pesaro.

Tip: Houd je van skiën? Zelfs dat behoort tot de mogelijkheden in Le Marche. Het natuurgebied Monti Sibillini heeft mooie afdalingen. Dit gebied is, tijdens het winterseizoen, heerlijk rustig en heeft dus geen last van massatoerisme.

ontdekdewereld

De bezienswaardigheden van Assisi

Ik wil hier nog één stad beschrijven die niet behoort tot de regio Le Marche maar die in Umbrië ligt. Wij hebben deze, bijzondere stad, bezocht van uit Le Marche en daarom wil ik deze stad toch graag hier benoemen.

Assisi

Het bedevaartsoord, dat jaarlijks vele bezoekers trekt, is de stad van de 13e -eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi. De grootste bezienswaardigheid is dan ook de prachtige Basilica di San Francesco. De stad zie je, als je komt aanrijden, al van verre liggen. Het ligt heel fraai tegen de berg aan.

De middeleeuwse stad is één van de best bewaarde middeleeuwse steden ter wereld en behoort dan ook tot de Werelderfgoedlijst van Unesco. De stad heeft naast fantastisch mooie kerken ook een heel mooi stadsbeeld met kronkelende, heuvelachtige straatjes.

Le Marche

Kasteel Rocca Maggiore

Het 14e-eeuwse kasteel, de Rocca Maggiore, is niet te missen. Het is zeker de moeite waard om hier naar toe te wandelen. Het kasteel torent hoog boven Assisi uit en vanzelfsprekend betekend dat een mooi uitzicht. Je kijkt uit op de stad Perugia en de vallei. Het is het beginpunt van onze wandeling door Assisi.

Kasteel Assisi

Le Marche

Basiliek Santa Chiara

Chiara assisi

Aan het Piazza Santa Chiara ligt de Basiliek van Santa Chiara die wij als eerste bezoeken. De kerk is gewijd aan de heilige Clara van Assisi. De kerk is na de Basilica di San Francesco de kerk van Assisi. Wij mochten hier binnen foto’s maken, dat schijnt niet altijd te mogen begreep ik. Vanaf het plein zie je ook heel goed het kasteel liggen. Vergeet dus vooral niet even te kijken naar dit mooie plaatje.

Ontdekwereld

Kathedraal of San Rufino en Tempio di Minerva

Wij bezoeken ook de Kathedraal of San Rufino, ook weer erg mooi en daarna vervolgen wij onze weg naar het Piazza del Comune, het middelpunt van de stad. Wat je hier vrijwel meteen opvalt is de Tempio di Minerva, net als het Pantheon in Rome is deze tempel bewaard gebleven doordat het een katholieke kerk werd. Op het plein staat ook een fontein met drie leeuwen, Fontana dei Tre Leoni.

Ontdekdewereld

Abbazia di San Pietro

Abbazia di San Pietro ligt aan de rand van het historische centrum en wij liepen er eigenlijk per ongeluk langs. De abdij is al heel oud, hij werd gebouwd door de benedictijnen aan het eind van de tiende eeuw. De abdij is meerdere malen verbouwd en het huidige gebouw stamt uit de dertiende eeuw.

Assisi pietro

Ontdekdewereld

Basilica di San Francesco

Als laatste bezoeken wij dan Basilica di San Francesco, deze basiliek is echt een plaatje, zo mooi. De kerk bestaat uit een bovenkerk en een benedenkerk. Na de heiligverklaring van Franciscus, slechts twee jaar na zijn dood in 1226, begon men met de bouw van de bovenkerk en de benedenkerk. In de bovenkerk, genaamd Basilica Superiore, bewonderen wij de prachtige fresco’s die gemaakt zijn door Giotto, een Italiaanse kunstschilder die de ontwikkeling van de renaissance op gang bracht. In de benedenkerk, deze heet Basilica Inferiore, vind je nog meer mooie fresco’s en de Cripta di San Francesco, het monumentale graf van Franciscus van Assisi.

Ontdekdewereld

Terug naar Le Marche

Wij hebben nog lang niet alles gezien in deze mooie streek. Hieronder geef ik je nog wat tips mee van bezienswaardigheden die wij zelf ook nog graag willen bezoeken. Ik kan jullie helaas geen foto’s laten zien van onderstaande tips, omdat ik deze zelf nog niet bezocht heb. Op het internet zijn echter genoeg afbeeldingen te vinden die je een indruk geven van de onderstaande aanraders.

Ontdekdewereld

De hoofdstad Ancona

Ancona is een badplaats die ook het nodige te bieden heeft aan cultuur. De stad Ancona heeft een historisch centrum met meerdere bezienswaardigheden. Net even buiten het centrum ligt de Kathedraal van San Ciriaco. Deze kathedraal ligt op de Guasco heuvel en vanaf hier heb je, naar men zegt, een prachtig uitzicht over de stad.

Ontdekdewereld

Wandelen in Le Lame Rosse

Lama Rosso, vrij vertaald de rode rotsen, is gelegen in het noordelijke deel van het Nationaal Park Monte Sibillini. Tussen deze rotsen ligt een wandelroute die ongeveer twee uur lopen is. De route is zeven kilometer lang en het hoogteverschil is 250 meter. Het startpunt van deze route is bij de grote dam bij het Lago di Fiastra. Wij hebben deze wandeling dus nog niet gedaan maar hij lijkt mij heel erg tof. De kloof schijnt iets weg te hebben van de Canyons zoals je ze in Amerika ziet. Lijkt mij heel bijzonder in ieder geval.

Ontdekdewereld

De stad Loreto

Loreto is een bedevaartsoord met de Basilica della Santa Casa. De basiliek schijnt één van de meest bezochte heiligdommen ter wereld te zijn. Dit heeft alles te maken met de legende die verteld dat hier het Heilige Huis van de Heilige maagd Maria naar toe zou zijn gebracht, nadat het Heilige Huis in Israël zou zijn bedreigd door de Turken. Het huis zou zijn vervoerd per schip met de kruisvaarder Angeli. Sommigen beweren dat het huis door Engelen naar Loreto is gevlogen. Pas nadat het Heilige Huis was aangekomen werd de stad Loreto gesticht.

De basiliek schijnt echt een bezoek waard te zijn vanwege de prachtige architectuur en de kunstwerken die er te bewonderen zijn.

Ontdekdewereld

Het burchtstadje Corinaldo

Deze stad schijnt bijzonder mooi te zijn, bijna sprookjesachtig. Het zou één van de mooiste burchtstadjes van Italië te zijn met stadsmuren die nog bijna helemaal intact zijn. Ik zou het zelf niet durven zeggen, want ik moet Corinaldo zelf nog gaan bewonderen. Het oude centrum is bereikbaar middels de honderd treden van de La Piaggia trap.

Ontdekdewereld

Nog meer wandelen?

Nog meer wandelen in Le Marche? Nou dat kan. Je kunt wandelen naar de top van de Monte Sibilla, deze wandeling vind je in het zuidelijke deel van natuurpark Monte Sibilla. In het natuurpark zijn meerdere mooie wandelingen mogelijk. Andere mooie wandelroutes zijn er in de Monte Conero. Dit prachtige gebied ligt langs de kust van Le Marche.

Nieuwsgierig geworden naar deze mooie regio in Italië? Ik zou zeggen, wacht niet te lang en ga zelf op verkenning in dit mooie deel van Italië.

In Le Marche zijn vele mooie accommodaties. Wij hebben de voorkeur voor de landelijk gelegen agriturismo’s of landhuizen. De sfeer, de kleinschaligheid en de stijl van een agriturismo spreekt ons erg aan. Wij boeken vaak rechtstreeks bij de eigenaar maar ook op de site van Booking.com staan mooie accommodaties. Wij hebben overnacht bij Casa Valle Ciafone. Werkelijk een prachtige accommodatie met heel vriendelijke en gastvrije eigenaren. En dan de ligging, die is ook prachtig.

Foto met uitzicht bij Casa Valle Ciafone

Uitzicht casa valle Ciafone

Ontdekdewereld

Nog een laatste tip

Je zit niet al te ver van Rome af en het is zeer de moeite waard om een vakantie in Le Marche te combineren met Rome. Wij hebben dit zelf twee keer gedaan en ik ben nog steeds blij dat wij die keuze gemaakt hebben. Ook hebben wij een vakantie in Le Marche gecombineerd met een verblijf in het plaatsje Garda aan het Gardameer.

Ontdekdewereld

Reacties zijn gesloten.