Lissabon: tips en bezienswaardigheden

geplaatst in: Portugal, Steden | 0

 

Lissabon is een charmante en gezellige stad, gebouwd op zeven heuvels. De stad is rijk aan vele historische bezienswaardigheden, prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en straatjes om in te verdwalen, de gele trammetjes, maar ook de prachtige Miradouro’s. Het strand is ook niet al te ver weg, dus niet zo gek dat Lissabon een favoriete citytrip is voor veel toeristen. Wij vonden Lissabon een heel sfeervolle en mooie stad en zeer de moeite waard. Een echte aanrader.

Wist je trouwens dat de stad Lissabon behoort tot één van de vier de oudste steden van Europa? Je verwacht het misschien niet, maar Lissabon is ouder dan bijvoorbeeld Rome.

Bezienswaardigheden en tips

Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge is wel de meest bekende bezienswaardigheid van Lissabon. Het Castelo staat op de hoogste heuvel van de stad, in de wijk Alfama, en je hebt hier dan ook een prachtig uitzicht over de stad en over de Taag. De fundamenten van het kasteel komen uit de 6e eeuw voor Christus. Het kasteel is gebouwd op een heuvel die vroeger werd gebruikt door verschillende stammen, zoals de Keltische en Iberische stam. Later vestigden zich op de heuvel de Moren en de Visigoten. Helaas werd het Castelo tijdens de aardbeving van 1755 voor een groot deel verwoest, maar gelukkig is een groot deel weer hersteld en is het nu een prachtige plek in Lissabon. Wij hebben hier een behoorlijke tijd rondgelopen, genietend van het uitzicht, maar ook hebben wij de tijd genomen om over de muren en door de ruïnes van het Castelo te lopen.

Ontdekdewereld

Kathedraal van Lissabon

Deze kathedraal vind ik echt prachtig en een echte aanrader als je de stad Lissabon bezoekt. Ook de kathedraal is erg beschadigd door verschillende aardbevingen. Door allerlei renovaties heeft de kathedraal zeer verschillende bouwstijlen, maar dit maakt de kathedraal alleen maar mooier. Opvallend is het gotische gewelf, maar ook bijzonder is de 17e-eeuwse barokke sacristie en de neoklassieke kapel met de tombe van koning Alfonso. Achter de kathedraal ligt een klooster wat men ook kan bezoeken.

Ontdekdewereld

Het Carmoklooster

Dit vond ik toch wel het meest indrukwekkende gebouw wat wij bezocht hebben. Echt heel bijzonder en apart om hier rond te lopen, het Carmoklooster in de wijk Chiado op de grens met Biarro Alto.
De bouw van het klooster en de kerk heeft maar liefst 30 jaar geduurd. Men begon met bouwen eind 14e eeuw en het geheel werd gebouwd in gotische stijl. Het klooster werd bewoond door monniken van de Karmelietenorde.
Ook dit historische klooster, met bijbehorende kerk, is enorm beschadigd door de grote aardbeving van 1755. Tijdens deze aardbeving werd het dak van het klooster volledig verwoest en men heeft het nooit weer hersteld. Er hangt een hele bijzondere sfeer in het klooster en de kerk. Dit mag je niet overslaan als je Lissabon bezoekt.

ontdekdewereld

Lissabon Carmo klooster

ontdekdewereld

De Santa Justa lift

Eén van populaire attractie in Lissabon is de Santa Justa lift. Deze prachtige ijzeren lift brengt je maar liefst 45 meter hoger, van de Santa- Justa-straat naar het hoger gelegen Carmoplein op de grens van de wijk Bairro Alto met de wijk Chiado.
De lift is ontworpen door Raul Mesnier de Ponsard en men begon in 1900 met het bouwen van de lift. In 1902 was de bouw afgerond en was de lift klaar voor gebruik. Sinds 2002 is de lift een nationaal monument van Lissabon. Ik wilde graag met de lift naar boven om zo naar het Carmoklooster te gaan, maar ik moet zeggen dat ik wel even heb getwijfeld. De wachtrij bij de lift was best lang, minimaal 30 minuten, voor wij naar boven konden. Ik kan mij zo voorstellen dat er in het hoogseizoen een veel langere wachttijd is voor de Santa Justa lift. De entree van de lift zit overigens inbegrepen bij de Lisboa-card en bij de Viva Viagem kaart.

ontdekdewereld

Lissabon Santa Justa lift

Ontdekdewereld

Een ritje met de authentieke tram 28

De tram is onlosmakelijk verbonden met Lissabon. Vanwege de vele heuvels in de stad is de tram een geliefd vervoersmiddel. De tram rijdt door de steilste straatjes van de stad en bespaart je een stevige klim omhoog.
Tramlijn 28 is een authentieke tram en de tram is inmiddels een attractie op zich geworden. Deze tram gaat door het historische centrum van Lissabon en rijdt langs de meest bekende bezienswaardigheden van Lissabon. Vanwege de drukte op deze route kun je het beste instappen aan het begin van de route, Praça do Martim Moniz. Ook hier kan het druk zijn maar je hebt hier de meeste kans op een zitplaats. Het beste kun je de hele route blijven zitten en genieten van hetgeen je onderweg allemaal ziet. Later kun je dan de bezienswaardigheden bezoeken die je onderweg gezien hebt.

In Lissabon heb je een drietal tramliften die ook erg de moeite waard zijn. Een ritje in één van deze tramliften mag eigenlijk niet ontbreken tijdens de citytrip. Je hebt Ascendor da Bica, deze rijdt dwars door de straat waar huizen aan weerskanten staan, de andere twee hebben dat niet. Met de Ascensor da Gloria maak je één van de steilste ritjes van de stad. Het stijgingspercentage is maar liefst 20 procent.
Dan heb je ook nog de Ascensor do Lavra, dit is de oudste tramlift van de stad. Ook de ritprijs van deze trams zit inbegrepen bij de Lisboa-card en bij de Viva Viagem kaart. Je moet op deze Viva Viagem kaart dan wel een reisproduct opladen.

Ontdekdewerel

Lissabon tram 28

ontdekdewereld

Beklim de Torre de Belém

Heel jammer, maar de Torre de Belém was helaas niet geopend en ik heb eigenlijk geen idee waarom niet. Wel is het zeker de moeite waard om er even te gaan kijken. De toren ligt aan de Taag en het is een erg mooi plekje om te bekijken. Het geheel doet een beetje parkachtig aan. Ga lekker op het gras zitten met een snack en wat drinken, die volop verkrijgbaar zijn bij de diverse foodtrucks die er in de buurt staan en geniet van het uitzicht. Ook is er een café waar je de beroemde Pastéis de Belém kunt nuttigen. Het terras van Confeitaria Pasteis de Belém ligt direct aan de Taag.

De 35 meter hoge Torre de Belém is een verdedigingstoren, gebouwd tussen 1515 en 1521 en gebouwd in de Manuelstijl. Deze bouwstijl is vernoemd naar koning Manuel, de toren werd tijdens zijn heerschappij gebouwd. Kenmerkend voor deze bouwstijl is de mix tussen de renaissance, gotiek en de Moorse invloeden. Vroeger stond de toren op een zandbank maar na de aardbeving van 1755 veranderde de loop van de rivier waardoor de verdedigingstoren nu op het vaste land staat. Torre de Belém staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Als de toren geopend is heb je bovenop de toren een prachtig uitzicht over de rivier de Taag en kun je ook bezienswaardigheden zien als het Christo-beeld en Ponte 25 de Abril.

De Torre de Belém ligt buiten het centrum van de stad. Met tramlijn 15 rijd je gemakkelijk naar Belém. De uitstaphalte is op loopafstand van Torre de Belém.

Ontdekdewereld

Lissabon Torre de Belém

ontdekdewereld

Bezoek het Mosteiro dos Jerónimos

Lissabon heeft vele mooie bezienswaardigheden en dit klooster, hoort wat mij betreft, bij de allermooiste bezienswaardigheden van de stad. Mosteiro dos Jerónimos is een 16e-eeuws hiëronymietenklooster in Belém
en ligt vlakbij de Torre de Belém. Het klooster is een geliefde bezienswaardigheid die door velen wordt bezocht. Ook dit klooster is gebouwd in die typische Manuelstijl. Het klooster is waarschijnlijk gebouwd als dank voor ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, die een zeer succesvolle reis had naar Indië. De bouw van het klooster werd betaald met het geld wat de Portugezen verdienden aan deze ontdekkingsreis en begon in 1600. Het duurde maar liefst 100 jaar voordat de bouw voltooid was.
Opvallend is het beeld van Hendrik de Zeevaarder boven de hoofdingang. Verder heeft het klooster een mooie binnentuin met daarom heen een erg mooie kloostergang.
Mosteiro dos Jerónimos staat, net als Torre de Belém, sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

ontdekdewereld

Dit park vond ik zelf een heel fijne plek om even uit te rusten en een drankje te nuttigen, zeker na een paar uur lopen in de stad. Bij de vijver vind je een terras waar je even lekker kunt zitten. Het park zelf is maar liefst 25 hectare groot. Het ligt op een heuvel en ook hier heb je een mooi uitzicht over de Taag en de stad.

Ontdekdewereld

De LX Factory

Op dit oude fabrieksterrein, de gebouwen dateren uit 1846, onder de Ponte 25 de Abril vind je bijzondere winkeltjes, kunstgalerijen, fijne terrassen en restaurants. Vanaf het grote dakterras bij Rio Maravilha heb je een schitterend uitzicht op de brug en over de rivier waar de LX-factory naast is gelegen.
Als je genoeg tijd hebt, zou ik deze plek echt een bezoekje brengen. Ik vond de sfeer echt fijn.

Ontdekdewereld

Bezoek de markthal Mercado da Ribeira

De markthal bestaat uit 2 gedeelten; een markthal waar je veel groente-, fruit- en viskramen vindt en een foodhall, de Time Out Market. Hier staan ongeveer 40 kramen met eten uit alle uithoeken van de wereld. Voor iedereen is hier iets lekkers te vinden. Hier zijn ook eetkraampjes van gerenommeerde restaurants en van bekende chef-koks. Het eten wat hier wordt aangeboden is van goede kwaliteit. In deze hal zijn voldoende zitplaatsen om je eten lekker op te eten.

Ontdekdewereld

De Miradouros

Wat is Lissabon toch mooi, de Miradouros zijn ook al zo de moeite waard. Voor wie het niet weet, Miradouros zijn uitzichtpunten. In Lissabon vind je er vele, niet zo gek ook voor een stad die gebouwd is op zeven heuvels. Ik zou je aanraden om er zeker een paar te gaan bezoeken en als het kan bij zonsondergang. Prachtig. De mooiste Miradouros zijn wat mij betreft Miradouro de Santa Luzia, Miradouro da Graça en Miradouro da Senhora do Monte. Overigens vind je bij andere locaties, zoals rooftopbars en bezienswaardigheden die hoger liggen ook hele mooie uitzichten. Het allermooiste vond ik het uitzicht bij Rooftopbar Park en bij het Castelo de Sao Jorge.

Ontdekdewereld

Ponte 25 de Abril

Deze hangbrug doet je vast denken aan de Golden Gate brug in San Francisco. Dat is ook niet zo gek, gezien het feit dat beide bruggen zijn gebouwd door dezelfde architect.
De hangbrug was eerder vernoemd naar de dictator Salazar, en de hangbrug heette toen dus Ponte Salazar. Op 25 april 1974 was zijn heerschappij voorbij en werd de naam van de hangbrug veranderd in de Ponte 25 de Abril. De hangbrug is ongeveer 2,5 kilometer lang en het hoogste punt van de hangbrug hangt 75 meter boven de rivier de Taag.

Lissabon Ponte 25 abrill
Lissabon Pont 25 Abril

ontdekdewereld

Pink Street

Rua Nova do Carvalho, oftewel, Pink street is het uitgaansgebied van Lissabon. Als de barretjes en cafés in Bairro Alto sluiten dan gaat feestje nog even verder in Pink street waar het tot in de vroege uurtjes gezellig is.
Een deel van de straat is roze geverfd, een roze loper als het ware, vandaar dat de straat beter bekend is als Pink Street. Ik was wel verbaasd dat het maar een heel klein stuk uitgaansstraat is. Van te voren dacht ik dat het veel groter zou zijn maar dat is dus niet het geval.

Ontdekdewerel

Mooie wijken om te bekijken en om in rond te dwalen

Lissabon is een sfeervolle stad met leuke wijken waar je zeker een keertje moet gaan rondlopen, eigenlijk dwalen en zomaar ergens terecht komen. Laat je verassen.

De wijken waar je zeker moet gaan kijken:

Alfama

Deze wijk is het historische centrum van Lissabon en het oudste deel van de stad. De wijk Alfama is voor een groot deel bewaard is gebleven tijdens de grootte aardbeving van 1755. Het is een authentieke arbeiderswijk waar heel veel te zien is. In deze wijk staat ook de fadomuziek centraal. Ik zou zeggen maak veel foto’s want het is een zeer fotogenieke wijk. Hier in Alfama staat het Castelo de São Jorge.

Tip: Maak een rit met tram 28 en je komt langs of vlakbij de bezienswaardigheden in Alfama.

Biarro Alto

Ook deze wijk is heel erg leuk en gezellig. Hier vind je fijne restaurants, café’s en hippe winkels. Deze wijk is vooral ’s-avonds heel gezellig. In de wijk vind je ook het mooie Miradouro São Pedro de Alcântara waar je een heel mooi uitzicht hebt over de stad. Vooral ‘s-avonds vond ik het uitzicht hier mooi.

Biaxa

Deze lager gelegen wijk vormt samen met Chiado het centrum van Lissabon. Winkelen kunnen je prima in de Rua Augusta en ook de boulevard Avenida da Liberdade kun je hier niet missen. Vanaf het plein Praça de Comércio kun je hier prachtige zonsondergangen zien met de beroemde Ponte 25 de Abril op de achtergrond.

Een ander mooi plein in deze wijk is het Rossio plein. De echte naam van het plein is Praça Dom Pedro IV. Men noemt het plein het Rossio plein, naar het station wat gelegen is aan dit plein. In Baixa vind je de Santa Justa lift die je omhoog brengt naar het Carmoplein.

ontdekdewereld

Chiado

Deze hoog gelegen wijk vind ik echt een heel gezellige en leuke wijk. Vind je een wandeling naar boven wat te veel van het goede dan kun je de authentieke kabellift, Ascendor da Bica naar boven toe nemen. Een erg leuke belevenis die ik je zeker kan aanraden. De winkelstraat in deze wijk is Rua de Garrett, hier vind je genoeg mooie winkels om te shoppen. Aan het eind van de straat, of aan het begin, het is maar net hoe je het bekijkt, is er een groot overdekt winkelcentrum.

Tip: ga lekker zitten op het terras van Café Bernard. Heerlijke koffie en erg lekkere Pasteis de Nata.

Belém

Deze wijk mag je eigenlijk niet overslaan als je een bezoek brengt aan Lissabon.
Vroeger was deze wijk een op zich zelf staand vissersdorp maar tegenwoordig behoord het dus echt tot Lissabon. De wijk heeft een grote historische waarde gezien het feit dat ontdekkingsreizigers, waaronder Vasco da Gama, vanuit dit vissersdorp hun reizen over zee begonnen. De Torre de Belém en Mosteiro dos Jerónimos zijn hier de belangrijkste bezienswaardigheden.
Maar er is nog een reden waarom je toch echt naar Belém moet gaan, hier eet je namelijk de echte Pastéis de Belém. In de rest van Lissabon noemt men het lekkere taartje Pastéis de Nata maar het is dus hetzelfde taartje.

Cais do Sodré

Deze wijk ligt aan de Taag en was ooit een vissersplaatsje. Vanaf verschillende terrasjes heb je mooi uitzicht over de Taag. Het arbeidersdorp is inmiddels een hippe en sfeervolle wijk geworden. Wij zijn langs het water naar het station van Cais de Sodré gelopen, dit was een mooie wandeling. In deze wijk moet je echt de Mercado da Ribeira met de Time Out Market bezoeken.
Houd je van uitgaan dan raad ik je aan om hier, in de avond, een bezoekje te brengen aan Pink Street.

Alcantara

Deze wijk is wellicht wat minder bekend en wij hebben hier ook niet echt rond gekeken, maar wij hebben hier wel de LX Factory bezocht en ook de Ponte 25 de April van dichtbij bekeken. Wat ons wel opviel was dat er veel diplomatieke auto’s en dergelijke te zien waren in de wijk. Later las ik dat wijk, vroeger erg in trek was bij de adel en rijkere bevolking, dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de koning een nieuw paleis liet bouwen in Ajuda naar de aardebeving van 1755.

Ajuda

Deze wijk ligt net iets boven Alcantara en hebben wij zelf niet bezocht maar hier staat het Palácio Nacional da Ajuda. Een mooi kasteel uit de tijd dat Portugal nog een koninkrijk was. Nu is het paleis een museum.

Graça

Deze gezellige sfeervolle wijk ligt op dezelfde heuvel als Alfama, het is er ietsjes rustiger dan in Alfama. In deze wijk zijn twee mooie Miradouro’s te bewonderen. Miradouro Graça en Miradouro de Nossa Senhora do Monte, de hoogst gelegen Miradouro van Lissabon. In deze wijk kun je het Carmoklooster bezoeken.

Principe Real

Ik had graag de Basiliek da Estrela willen bezoeken, deze opvallende kerk met een opvallende koepel en twee torens, lijkt mij echt de moeite waard. Het kwam er helaas niet van. Wij zijn heel kort door deze wijk gelopen op zoek naar rooftopbar Lost in. Deze was jammer genoeg gesloten. Wel konden wij het uitzicht over de stad hier bewonderen. Onze indruk van deze wijk was gezellig en gemoedelijk.

Weetje: in Lissabon vind je veel pleinen die betegeld zijn in een zwart met wit golfpatroon. Dit patroon staat symbool voor het punt waar de Taag en de Atlantische Zee samen komen.

Dagtrip naar Sintra

Wat ik echt heel leuk vond was onze trip naar Sintra. Lissabon is echt een prachtige stad maar het is ook wel even fijn om uit de stad te zijn. Sprookjesstad Sintra is echt heel mooi en dan ook een echte aanrader als je houdt van kastelen en paleizen. Er zijn er hier meerdere kastelen en paleizen die zeer de moeite waard zijn. Wij bezochten het sprookjeskasteel Pena Palace, Castelo dos Mouros en Quinta da Regaleira. Het zijn 3 heel verschillende kastelen dat maakt het wel erg leuk en verrassend. Sintra zelf is trouwens ook een erg mooi en gezellig plaatsje met leuke winkels en terrassen. De trein naar Sintra vertrekt vanaf het Rossioplein. In Sintra aangekomen reis je met de bus door naar de kastelen. Het buskaartje koop je ter plekke. Kijk hier voor informatie en prijzen.

Ontdekdewereld

Lissabon Sintra Pena Castle
Palácio da Pena
Lissabon Sintra Castelo do Mouro
Castelo dos Mouros
Lissabon Sintra Quinta da Reqaleira
Quinta da Regaleira

Ontdekdewereld

Dagtrip naar Cascais

Wij waren eind oktober in Lissabon en met een aangename tempratuur van 24 graden besloten wij om ook richting de zee te gaan. Mooi op tijd vertrokken wij, met prachtig weer en een zonnetje, vanuit Lissabon naar Cascais. Eenmaal aangekomen in Cascais kwam er, geheel onverwacht, erg dikke mist opzetten. Het werd daardoor toch aanzienlijk koeler en wij hadden helaas geen uitzicht bij de kloof Boca do Inferno. Het blijft echter wel een mooi natuurschouwspel wat je hier ziet.
Even twijfelden of wij door zouden reizen naar Coba da Roca, de meest westelijke punt van het vaste land van Europa. Ik ben blij dat wij uiteindelijk toch gegaan zijn want naarmate wij dichterbij kwamen trok de mist op en piepte de zon weer een beetje tussen de wolken door.

Vanuit Lissabon rijdt je met de trein naar Cascais, deze trein vertrekt vanaf het station Cais do Sodré. Met de bus in Cascais zijn Boca do Inferno en Cabo da Roca goed bereikbaar. Je koopt je buskaartje in de bus bij de chauffeur.

ontdekdewereld

Lissabon Cascais Boca do Inferno
Boca do Inferno
Lissabon Westelijk punt Europa vuurtoren
Cabo da Roca met de vuurtoren
Lissabon Westelijk punt Europa
Cabo da Roca

Goed om te weten: de treinreizen naar Sintra en Cascais zijn inbegrepen bij de Lisboa card. Het openbaar vervoer in de steden zelf moet je apart betalen. Je kunt ook gebruik maken van de Viva Viagem kaart, maar dan moet je wel opletten dat je het juiste reisproduct op de kaart zet. Op de stations kun je bij de automaten precies zien welk reisproduct je nodig hebt.

Lekker eten in Lissabon

Houd je van lekker eten en drinken, dan kun je in Lissabon je hart ophalen. Er zijn vele restaurants, cafés en barretjes. Wij hebben zelf hier heel gevarieerd gegeten. Van de Aziatische tot de Duitse keuken. Wil je eten bij de populaire restaurants, dan raad ik je wel aan om te reserveren, anders is het toch moeilijk om een plaatsje te bemachtigen. Wat heel leuk is om te doen is dineren bij een fadorestaurant. Wij hebben dit gedaan bij Maria do Mouraria. Dit is echt een beleving. Het eten was er bijzonder goed en je werd tussen de gangen door vermaakt met een muzikaal optreden.

Genieten van Pastéis de Nata

Pastéis de Nata is het taartje van Lissabon. Je kunt Lissabon niet bezoeken zonder dit beroemde lekkere taartje te hebben gegeten. Het originele recept komt uit Belém en hier maakt men, naar geheim recept, sinds 1837 de allerbeste (zeggen zij zelf) Pastéis. Alleen de eigenaren en de chefs kennen het geheime recept.

De nonnen in Belém gebruikten eiwit, als stijfsel voor hun kleding. Het eigeel wat over bleef wilden zij niet weggooien en zo werd er een taartje bedacht waar de eidooiers in verwerkt konden worden. Het taartje bevat naast eigeel ook deeg en room. In Belém noemt men de taartjes Pastéis de Belém, in de rest van Lissabon heet het taartje Pastéis de Nata. Waar je de taartjes ook eet, ze zijn allemaal heerlijk. Ook de Portugezen schijnen zelf dol te zijn op dit taartje en eten het als ontbijt, lunch en bij hun avondeten.

Ontdekdewereld

Vervoer naar en in Lissabon

Het makkelijkste is om met het vliegtuig naar Lissabon te gaan. Wij hadden behoorlijk moeite met het vinden van betaalbare tickets. Uiteindelijk vonden wij tickets voor een, voor ons, acceptabele prijs. We vlogen vanuit Brussel met Ryan Air naar Lissabon. Vanuit Nederland kun je ook vliegen vanaf Eindhoven met Transavia en Ryan Air. Vanaf Amsterdam vliegt KLM ook naar Lissabon. Deze informatie is van 2021. Check altijd zelf of deze informatie nog klopt.

Eenmaal op de luchthaven van Lissabon, gaan wij onze Lisboacard ophalen bij het infopoint en dan gaan wij met de metro naar ons hotel in hartje stad. Wij gaan 5 nachten door brengen in het My Story Hotel Ouro, een fijn hotel. Het hotel krijgt bij Booking.com een waardering van 9,0.

In Lissabon is het vervoer goed geregeld. Je koopt een Viva Viagem kaart op het station of bij een Carrisverkooppunt, je koopt een reisproduct en laadt deze op de Viva Viagem kaart. Afhankelijk van het reisproduct kun je dan gebruik maken van de metro, tram, bus, liften, treinen en de ferry.

Tip: wil je veel zien en veel bezienswaardigheden bezoeken, dan is de Lisboa card een goede optie. Met deze card kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en
heb je bij verschillende bezienswaardigheden gratis entree of je krijgt een korting op de entreeprijs.

Wil je meer weten over het vervoer in Lissabon? Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over het vervoer in Lissabon.

Ontdekdewereld

Reacties zijn gesloten.