Betoverend Marrakesh

geplaatst in: Afrika, Marokko, Steden | 0

 

Betoverend, magisch, sprookjesachtig en prachtig dat is voor mij Marrakesh. Hou je van een stedentrip en wil je wel eens wat anders dan de welbekende steden ga je dan vooral eens oriënteren op Marrakesh.
Het is een gezellige sfeervolle stad met zijn wirwar van straatjes in de souks. Je ziet er mooie oude gebouwen met mozaïeken en er is in elk straatje wel weer iets anders verrassend wat de moeite waard is.
Voor ons was Marrakesh het begin- en eindpunt van onze reis door Marokko. Van tevoren hadden wij geen idee hoe wij Marrakesh zouden gaan ervaren. Wij waren dan ook heel nieuwsgierig naar deze stad. Was het echt zo mooi als op de plaatjes die ik weleens had gezien in verhalen op het internet.

Wat hebben wij gezien en gedaan in Marrakesh:


Wij hebben de eerste dag een gids bij ons, die ons door de stad heeft rondgeleid .

  • De Ben Yousef Madrassa
  • Jardin Majorelle
  • Het El Badia Paleis
  • Medina
  • Djemaa el Fna plein

 

De Ben Yousef Madrassa

Vanuit ons riad, onze accommodatie, lopen wij richting het centrale Djemaa el Fna plein.
Hier staat onze Engelstalige gids op ons te wachten. Hij neemt ons mee de medina in, de souks door.
Het is in de souks wel overweldigend hoor. Hier ruik je van allerlei geuren door elkaar heen, heel veel kooplieden die allemaal door elkaar heen ratelen en die graag wat aan je willen verkopen. Je weet niet waar je het eerst of laatst naar moet kijken.

Uiteindelijk komen wij dan aan bij de Koranschool een prachtig stukje Islamitische architectuur.
Het gebouw is rond 1570 gebouwd en in 1950 gerestaureerd. De Koranschool dankt zijn naam aan de Almoravidische sultan Ali Ben Joesoef, die regeerde van 1106 tot 1142.
Ooit was het de grootste school van Afrika en woonden hier 900 jongens in 130 cellen die gelegen waren rond het centrale plein.

 

Jardin Majorelle

Marrakesh heeft meerdere mooie Arabische tuinen maar de Majorelletuin is wel de bekendste.

Jacques Majorelle was de ontwerper van deze prachtige oase net even buiten de stad.
Hij begon in 1924 met de aanleg van de tuin. Kenmerkend voor deze tuin is de kobaltblauwe kleur die je overal weer terug vindt. In de tuin vind je plantensoorten van alle vijf de continenten. In de tuin zie je mooie waterpartijen, pergola’s, cactussen en vele andere mooie botanische planten. Ook vind je hier een museum met Islamitische kunst. 

Sinds 1980 is de tuin eigendom van Yves Saint Laurent die deze prachtige tuin kocht voor zijn partner Pierre Bergé. Met de aankoop van de tuin wilde Yves Saint Laurent voorkomen dat de tuin in handen zou komen te vallen van hotelontwikkelaars.

Het stel besloot om te gaan wonen in de villa van Jacques Majorelle. Zij gaven de villa de naam Villa Oasis.
In 2008 overleed de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. Zijn as werd verstrooid in de rozentuin.

Voor meer informatie kijk je op de website van Jardin Majorelle.

 

Het El Badia Paleis

Ook weer zo’n bijzonder gebouw. Wij waren hier in hartje zomer en oef wat was het warm. Toch hebben wij de moeite genomen om ook hier een kijkje te gaan nemen.
Dit gebouw is vervallen maar toch zie je ook nog heel goed de allure die het paleis ooit had.

 

Medina en souks

In de Medina, het oude centrum, kun je uren lopen en slenteren. De oude stad is ommuurd en je waant je hier nog steeds in de Middeleeuwen. Hier kun je je hart ophalen als je houdt van Oosterse sferen. Het is een doolhof van straatjes met charmante winkeltjes. 

Hier zie je bijvoorbeeld hoe leer wordt verwerkt. Dit ruikt niet echt lekker, dus als je er niet tegen kunt dan zou ik op afstand blijven. Ook zie je hier hoe wol wordt geverfd in de wolververijen.
Ik vond het zeer indrukwekkend om te zien hoe de mensen werken en leven in de medina.

Via de medina kom je vanzelf in de souks, de overdekte markten in de medina. Hier is geen verkeer maar er zijn alleen voetgangers, toeristen en opgewonden verkopers die maar wat graag hun waren aan je willen verkopen. Elke souk heeft als het ware zijn eigen thema. In de ene souk wordt leer verkocht, in de andere weer houtsnijwerk en zo zijn er vele souks met ieder hun eigen producten.
Je zintuigen komen hier ook niets te kort. Soms ruikt het lekker en soms denk je ook waar ben ik terecht gekomen.

Ik kan alleen maar zeggen neem een paar leuke souvenirs mee uit de souks. 
Koop echter niets zonder te onderhandelen. Dit is hier heel gewoon en dit wordt ook van je verwacht. Het is een onderhandelingsspel wat er echt bij hoort.

 

Djemaa el Fna plein

Als je de medina doorloopt dan kom je al gauw op het bekende Djemaa el Fna plein.
Dit is waar het ’s avonds allemaal gebeurd. Overdag is het hier vrij rustig maar in de avond komt dit plein echt tot leven.
Dan is er van alles te beleven, kraampjes waar je lekker kunt eten, entertainers van allerhande vertier, souvenirs, kraampjes en nog veel meer.

Rond het plein vind je de nodige restaurants met dakterrassen waarbij je een mooi uitzicht hebt over het Djemaa el Fna plein. Het bruisende plein staat trouwens ook op de Werelderfgoedlijst.

 

Onze accommodatie

Wij logeerden in een mooi riad. Een riad is een kleinschalige accommodatie met in het midden een binnentuin. Om deze binnentuin is dan de accommodatie gebouwd.
De tuinen zijn vaak kleine pareltjes. Ook hebben ze vaak een klein zwembad. De eigenaren zijn heel betrokken en persoonlijk. Ik vind het echt fijn om te logeren in een riad, vooral omdat je ook zo de cultuur van dichtbij meemaakt.

Het riad waar wij logeerden was het Riad Du Petit Prince. Een riad met kamers in Marokkaanse stijl en fijn dakterras.

 

Helaas

Wat wij niet hebben gezien is het Bahia paleis. Dit vind ik echt wel jammer. Ik zag erg mooie beelden voorbij komen op het internet en in de reisgidsen.
Hopelijk krijgen wij nog een keer de kans om naar Marrakesh te gaan en dan gaan wij dit paleis zeker bezoeken.

Wat verder jammer is, is dat de Koutoubia moskee in Marrakesh niet bezocht mag worden door niet moslims. Het is echter wel een mooie moskee. De architectuur is ook een inspiratiebron geweest voor de moskee in Rabat.

 

moskee marokko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.