Bezienswaardigheden in Porto

geplaatst in: Portugal, Steden | 0

 

 

Porto is de tweede stad van Portugal. Gebouwd aan de noordoever van rivier de Douro. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Porto is een echte havenstad, daarnaast is de portwijn en ook het toerisme van groot belang voor Porto. Porto is een erg authentieke stad met prachtige gebouwen versierd met de zo kenmerkende blauwe kleur van Porto. De blauwe kleur wordt azulejos genoemd. Porto is erg geliefd bij de toerist. 

 

1. Riberia, het oude stadscentrum van Porto

Het oude centrum van Porto is zeer sfeervol met smalle straatjes, gekleurde huizen, terrasjes en mooie gebouwen met de zo beroemde azulejos tegeltjes.
Slenter lekker door de nauwe, smalle en soms wat steile straatjes en geniet van het mooie sfeervolle centrum. Strijk vooral neer op een terrasje op de Cais da Ribeira gelegen aan de Douro. En natuurlijk flaneren over de boulevard.

 

2.  Sé Cathedral do Porto

De kathedraal van Porto is één van de oudste monumenten van de stad. Naast de kathedraal vind je een klooster met mooi versierde galerijen.

 

3. Torre dos Clérigos

En dan nog een kerk die de moeite waard is, de Igreja dos Clérigos kerk met de toren Torre dos Clérigos.
De kerk heeft een bijzonder interieur in barokke stijl met veel marmer, graniet en houtsnijwerk.
Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht. Helaas was het die dag bewolkt maar desalniettemin vonden wij het uitzicht prachtig.

 

4. Livraria Lello

De beroemde boekenwinkel van Porto. Het schijnt zo te zijn dat J.K. Rowling deze boekwinkel en zijn bijzondere trap heeft gebruikt als inspiratie voor haar Harry Potter boeken.
Deze boekwinkel schijnt één van de mooist ter wereld te zijn maar dat mag ieder voor zich bepalen. Wij wilden hier erg graag naar toe en wij hadden er de lange wachtrij graag voor over.
Je koopt een voucher van € 5,00 (2021) en dan mag je naar binnen. Deze voucher wordt weer verrekend met een eventuele aankoop. Tegenwoordig kun je de voucher ook online kopen bij Livraria Lello.

 

5. Ponte de Dom Luïs I

Deze opvallende boogbrug is vernoemd naar koning Lodewijk de I. In oktober 1886 was het bovendek klaar en 2 jaar later het benedendek. De brug is 45 meter hoog.
Het bijzondere aan deze brug is dat deze 2 wegdekken heeft. Het bovenste wegdek is bedoeld voor de metro en voetgangers. Het onderste wegdek is bedoeld voor auto’s. Ook is er een smalle wandelstrook. Het uitzicht vanaf de brug is zeer de moeite waard. Jammer voor ons was dat het weer deze dag een beetje tegen viel.

 

6. Mosteiro da Serra do Pilar

Dit voormalig klooster Mosteiro da Serra do Pilar staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Opvallend is de ronde bouw van het klooster. Men begon te bouwen in 1537 en rond 1670 was de bouw voltooid. Het klooster is gelegen in Vila Nova de Gaia aan de andere kant van de Douro. Je steekt dus de Ponte de Dom Luis I. over of je gaat met de metro. Wij hebben op de heenweg de metro genomen en op de terugweg zijn wij gaan lopen.

 

7. Igreja do Carmo en Igreja do Carmelitas

Dit zijn eigenlijk 2 kerken hoewel het er één lijkt. De kerk aan de linkerkant is de Igreja do Carmelitas met een erg mooie klokkentoren. Aan de rechterkant zie je de Igreja do Carmo met zijn mooie blauwe azulejos tegeltjes.
Ooit maakte het geheel deel uit van een kloostercomplex. Vroeger mochten 2 kerken niet met elkaar verbonden zijn dus er is een huisje tussen gebouwd om de kerken van elkaar te scheiden.

 

8. Capela das Almas

De Kapel der Zielen is gebouwd in 1800 en gedecoreerd met blauw witte azulejos tegeltjes. Deze tegeltjes geven het levensverhaal weer van de Heilige Franciscus van Assisi en van de Heilige Catharina. De twee heiligen worden vereerd in deze kapel.

 

9. Station São Bento

Station São Bento vind ik zelf één van de mooiste stations die ik tot nu toe gezien heb.
Het station is vernoemd naar een voormalig klooster dat hier eerst stond. Het ligt midden in het centrum en het is één van de belangrijkste stations in de stad.
In de beginperiode, zo rond 1896, stonden er houten stationsgebouwen. Rond 1904 werden de bouwplannen voor het huidige station goedgekeurd en in 1916 was de bouw van het Station São Bento gereed. De architect is José Marques da Silva.
De hal van het station is, net als zoveel andere monumentale gebouwen, rijkelijk gedecoreerd met de azulejos tegeltjes. Hierop zijn taferelen uitgebeeld uit de Portugese geschiedenis. Denk aan veldslagen en afbeeldingen van koningen en landschappen.

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Straattheater

Porto is een heerlijke stad om in rond te dwalen. Er is zoveel te zien om van te genieten. 
Neem af en toe een rustmoment op een terrasje om lekker even bij te komen en om te relaxen.
Dit natuurlijk onder genot van een heerlijk Portugees gerecht en een lekker drankje.
Vaak zie je bij de terrassen leuke acts en ander straattheater.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *