Mooie bezienswaardigheden in de Algarve

geplaatst in: Europa, Portugal | 0

 

De Algarve is een kuststreek in het zuiden van Portugal met prachtige kliffen, mooie baaien, stranden en gezellige dorpen en steden. En dan is er ook nog een heerlijk klimaat, wat wil je nog meer? Portugal is voor ons een nieuw land en er is dus genoeg te ontdekken.

De steden Albufeira en Faro

 

Albufeira

De bekendste badplaats van de Algarve is toch wel Albufeira. Ooit was het een rustig vissersplaatsje. Nu is het er een stuk drukker met toeristen die willen genieten van het leuke en gezellige Albufeira.
Albufeira heeft een oud centrum met leuke terrassen, eetgelegenheden en winkeltjes.
’s Avonds kan het wel erg druk worden, maar zelf vind ik dit wel gezellig. Lekker struinen en een terrasje doen. Ik raad je aan om vooral ook de achteraf straatjes van het oude centrum te ontdekken. Je zult zien dat er nog een aantal historische gebouwen bewaard zijn gebleven.

Kerken in Albufeira

De Igreja Sant’Ana is de moeite waard om eens te bekijken.
Loop vooral ook even de andere kant op, dus niet terug naar de drukte van het centrum.  Loop door de zo kenmerkende witte authentieke straatjes waarin je het gewone dagelijkse leven van Albufeira ziet. De Igreja Matriz vond ik ook erg charmant. De moeite waard om ook te gaan bekijken.

 

Het klinkt misschien raar, maar ook de begraafplaats schijnt bijzonder te zijn. Zelf ben ik hier niet geweest, maar ik wil het hier toch even benoemen. Op deze ommuurde begraafplaats zie je de grote verschillen tussen arm en rijk. Van hele eenvoudige graven tot graven die je bijna kunstwerken kunt noemen.

De begraafplaats ligt op loopafstand van het oude centrum.

Faro

Als je dan toch in de Algarve bent, breng dan zeker een bezoekje aan de hoofdstad Faro.
Het is een klein maar charmant stadje zonder grote bekende bezienswaardigheden.
Maar het is zeer de moeite waard om Faro te bezoeken. Faro heeft een rijke historie en dit zie je zeker nog terug in de stad. Er zijn hier zeker mooie oude plekken en bezienswaardigheden om van te genieten waaronder de kathedraal Igreja de Se. Helaas was deze kathedraal niet open toen wij er waren.

Naast een mooie oude binnenstad heeft Faro ook nog een gezellige haven. De haven ligt in het centrum van Faro. Je loopt dan ook zo de gezellige binnenstad in. Hier vind je fijne terrasjes en unieke winkeltjes, zoals de sardinewinkel.

Igreja do Carmo in Faro

Een mooie bijzondere kerk. Deze kerk is rijkelijk versierd met goud, goud en nog eens goud.
Een ongelofelijk groot altaar voorzien van alle pracht en praal. Wat de kerk echt bijzonder maakt is de kapel die er achter ligt.

Deze kapel is zo bijzonder omdat hij volledig is versierd met schedels en botten. Klinkt wel wat luguber, toch? De kapel is gebouwd in 1816 en behoort tot de zogenaamde bottenkapellen. Er waren vroeger zoveel bergraafplaatsen dat men besloot om deze te ruimen. Deze botten waren hoofdzakelijk afkomstig van monniken. Als eerbetoon kregen de resten van de overledenen in de kapel een nieuwe rustplaats.

Sé de Faro

Deze kathedraal was dus helaas gesloten toen wij er een kijkje wilden nemen. Sinds 1577 is deze kathedraal de zetel van het bisdom. Voor deze tijd zetelde het bisdom in de kathedraal van Silves.                                    De kathedraal kun je eigenlijk niet missen. Als je door de witte straatjes van de oude binnenstad loopt kom je de kathedraal vanzelf tegen. Hij is gelegen aan een mooi plein.

 

De stranden van de Algarve

Wie aan Portugal denkt, denkt dan al gauw aan de mooie stranden van de Algarve.
Wij hebben het mooi strand van Praia da Marinha bezocht. Dit is denk ik wel het allermooiste strand van de Algarve. Zelf zijn wij niet zulke strandliggers maar dit is toch wel een erg fijn plekje om even te zitten en te genieten. In het hoogseizoen is het strandtentje geopend en kun je hier ook wat eten en drinken.

Je kunt hier ook wandelen over het kustpad naar het plaatsje Carvoeiro. Deze wandeling begint bij de parkeerplaats bij het strand van Praia da Marinha. Tijdens deze route kom je langs meerdere mooie uitzichtpunten met een fantastisch uitzicht op de zee en de kliffen.

Daarnaast hebben wij een hele mooie tocht gemaakt met de boot. Tijdens deze boottocht vaar je langs mooie rotsformaties en kliffen en vaar je langs idyllische strandjes waar je vaak alleen kunt komen met de boot.
Hier krijg je ook de mogelijkheid om een duik te nemen in het heldere water.
Vergeet niet om je goed in te smeren, want de zon heeft veel kracht en op de boot ben je zo verbrand als je niet goed oppast.

 

Kasteel van Silves

Nog zo’n mooi bezienswaardigheid in de Algarve. In de stad Silves vind je de overblijfselen van het grootste kasteel van de Algarve. Het is opgetrokken uit rode steen en het is gebouwd door de Moren op het hoogste punt van de stad. De Moren heersten hier in de omgeving en konden op deze manier zichzelf en de omgeving verdedigen.
De naam van het kasteel is Castelo dos Mouros oftewel ‘het kasteel van de Moren’.
Van het kasteel zelf is niet veel meer over. Je ziet hier voornamelijk nog de resten van de fundering. Verder zie je nog mooie archeologische opgravingen en er is een parkje. De vestigingsmuren van het kasteel staan echter nog overeind en je kunt er overheen wandelen en dat geeft je een geweldig uitzicht over de stad Silves en omgeving.
Het kasteel schijnt één van de mooiste bouwwerken te zijn uit de periode tussen de 8e en 13e eeuw.

Voor de ingang staat een standbeeld van Koning Dom Sancho I. In 1189 veroverde hij en zijn leger het kasteel van de Moren.

In de maand augustus worden er tijdens het 9-daagse Feira Medieva feest concerten gegeven bij het kasteel.

Silves is één van de oudste steden van de Algarve en naast het fort heeft het ook een mooie Cathedral. Deze stamt uit de 12e eeuw en in de tijd dat de Moren hier heersten deed de Cathedral dienst als Moskee.
Verder heeft Silves een leuk, charmant oud centrum met steile straatjes, kleurrijke huizen en een stadsplein.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *