Mooie route: de Romantische Strasse in Duitsland

geplaatst in: Duitsland, Europa, Inspiratie & Tips | 0

 


Echt waar, tot een jaar geleden had ik nog nooit gehoord van de Romantische Strasse in Duitsland. Toch wel een beetje raar. Ik kwam er namelijk al snel achter dat er best veel over deze route te vinden is wat betreft informatie en mooie foto’s.

Eenmaal ingelezen en verdiept in deze toeristische route, kwam ik al snel tot de conclusie dat wij deze route toch maar eens moesten gaan rijden. Nou ja rijden, ook overnachten natuurlijk want anders zie je het mooie niet wat de Romantische Strasse te bieden heeft.

De route, die al 70 jaar oud is en één van de populairste routes is in Duitsland, brengt ons via heel fraaie landschappen, langs mooie steden en dorpen vol met traditionele vakwerkhuizen, historische gebouwen, geschiedenis en cultuur. Elke stad of dorp heeft zo zijn eigen unieke bezienswaardigheden.

 

Eerst maar eens de route

De route gaat van Würzburg naar Füssen en is ongeveer 400 kilometer lang. Wellicht dat de meeste mensen de route rijden van noord naar zuid maar wij reden de route, omdat wij vanuit Italië kwamen, andersom.

Het hoogtepunt van de route is toch wel het sprookjesachtige Schloss Neuschwanstein bijna aan het einde van de Romantische Strasse. Voor velen van ons dus het eindpunt van deze route, maar voor ons zit dit mooie kasteel aan het begin van onze tocht.

Wij starten met een overnachting in Füssen en daarna rijden wij rustig door naar Rothenburg ob der Tauber. Op onze vertrekdag brengen wij dan nog een bezoek aan de Residentie van Würzburg.

 

Füssen

Voor ons is Füssen dus onze eerste stop. Een heel charmant schilderachtig plaatsje met mooie vakwerkhuizen in allerlei mooie kleurtjes. Het is er sfeervol met fijne winkeltjes, terrasjes, een aantal kerken, een mooi park en het Hohes Schloss Füssen. Het is heerlijk om hier even rond te dwalen en te wandelen. Wij zijn het Schloss niet in geweest maar wij zijn er wel naar toe gelopen en je zit dan iets hoger waardoor je ook nog leuk uitzicht hebt.

Wij hadden hier trouwens een heel goed hotel midden in de hoofdstraat. Ik werd er helemaal blij van. Je kijkt hier zo mooi weg de straat in en dan ook nog van die brede vensterbanken om lekker in te zitten.

 

Schloss Neuschwanstein in Hohenschwangau

Het bijzondere, sprookjesachtige kasteel gaan wij alleen van de buitenkant bekijken. Onze tijd is beperkt en er mogen vanwege de coronapandemie maar een beperkt aantal mensen naar binnen dus je moet er snel bij zijn om kaartjes te bemachtigen.

Voor ons is het uitzicht en het kasteel aan de buitenkant ook zeer de moeite waard. Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats komen wij tot de ontdekking dat het nog een behoorlijk stuk lopen naar boven is. Wil je niet naar boven lopen dan is de shuttlebus een goede optie. Een retourtje met de bus kost € 3,00. De bussen vertrekken vanaf P4, ze rijden overigens niet tot aan het kasteel en je zult dus nog een klein stukje moeten lopen. Bij ons duurde het nog een half uur voordat de bus zou komen, dus wij besloten om naar boven te lopen en dat ging prima. Het is ongeveer 1,5 km lopen en wij deden er 45 minuten over.
Boven worden wij lichtelijk teleurgesteld want de Marienbrücke is gesloten wegens onderhoudswerkzaamheden dus voor ons niet de foto der foto’s van het sprookjeskasteel. De Marienbrücke is gesloten, zoals het er nu naar uitziet, tot eind 2022. Maar check dit zelf eerst even als je die kant op gaat.

Het uitzicht en het kasteel zijn echter zeer mooi en zeer de moeite waard. Hier kunnen wij echt wel van genieten.

Tip: Wil je het kasteel van binnen bezichtigen, dan raad ik je aan om de kaartjes online te kopen.

Koning Ludwig II was nogal excentriek en hij liet het kasteel in 1869 verbouwen om zich aan zijn publieke leven te onttrekken. Hij creëerde hier zijn eigen droomwereld. Het kasteel is beschilderd met taferelen uit legendes en gedichten. Eén hiervan is die van de Zwanenridder Lohengrin. Deze was voor Ludwig II erg belangrijk.

Voor Ludwig II werd Schloss Neuschwanstein zijn favoriete zomerpaleis. De koning overleed in 1886 en op dat moment werd de bouw stop gezet. Het sprookjeskasteel werd geopend voor publiek. Er zijn slecht 15 kamers van de 200 volledig klaar.

Kroonprins Maximiliaan II van Beieren, de vader van Ludwig, liet vanaf 1832 het vervallen kasteel Hohenschwangau in gotische stijl restaureren. Voor zijn echtgenote liet hij in 1840 de Marienbrücke bouwen boven de Pöllatkloof. Dit was zijn verjaardagscadeau aan haar.

Overigens heette het kasteel toen Hohenschwangau, pas naar het overlijden van de koning Ludwig II 1866 kreeg het kasteel de naam Schloss Neuschwanstein. Het schijnt trouwens zo te zijn dat het kasteel model heeft gestaan voor het Disneykasteel.

 

Schongau

Een fraai, historisch plaatsje met een erg mooi plein waar je een aantal winkeltjes, restaurantjes en terrasjes vindt. Er hangt een heel gezellige sfeer. Het centrum valt volledig onder monumentenzorg. De kerk Maria Hemelvaart werd gebouwd in rococostijl en is ook erg mooi. Binnen in de kerk zie je fresco’s van Matthäus Günther.

Wij hebben door het plaatsje gewandeld en geluncht en daarna hebben wij de Romantische Strasse vervolgd richting onze volgende stop.

 

Landsberg am Lech

Een sfeervol plaatsje langs de rivier de Lech. De oude binnenstad heeft een aantal mooie monumenten zoals een mooie kerk en een historisch Rathaus in barokke stijl gebouwd.

Landsberg am Lech heeft in het centrum een plein dat opvallend is vanwege zijn driehoekige vorm. Hier vind je ook de Marienbrunnen fontein uit ongeveer 1700.

Dinkelsbuhl

Uniek aan deze stad is het feit dat het bijna compleet is ommuurd met een oude verdedigingsmuur. In dit plaatsje hebben wij de kerk bezocht en heerlijk rond gelopen, genietend van de mooie gebouwen en vakwerkhuizen.

Je zou misschien zeggen dat al die steden en dorpen op elkaar gaan lijken naar verloop van tijd maar het tegendeel is waar. Iedere plaats heeft zijn eigen historische bouwwerken en de vakwerkhuizen zijn toch ook iedere keer weer anders, de ene plaats gebruikt pasteltinten voor zijn huizen en de andere plaats maakt juist weer gebruik van aardetinten of fellere kleuren. En zo heeft iedere plaats toch zijn eigen karakter.

Wat wij wel heel erg jammer vinden, is dat er bijna overal auto’s door de steden en dorpen mogen rijden.

 

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een middeleeuwse vestingstad met een goed bewaard centrum. Het middeleeuwse karakter is hier behoorlijk herkenbaar. Rothenburg spreekt zeer tot de verbeelding en er komen erg veel toeristen die deze plaats graag bezoeken. Nu is het er behoorlijk rustig vanwege de coronabeperkingen.

Er zijn vele monumenten te bezichtigen in deze ommuurde stad. Je kunt trouwens een wandeling maken over de stadsmuur mocht je dit leuk vinden. De stadsmuur heeft een dak, dus je loopt droog, maar het is wel vrij laag. Wij hebben er een klein stukje overheen gelopen, aangezien Hans bijna krom moest lopen. Niet zo prettig.

 

Plönplein

Waarschijnlijk het bekendste plekje in Rothenburg. Het is eigenlijk een heel klein plein, dus stel je niet een één of ander marktpleinachtig iets voor. Het is een klein maar fijn pleintje met een heel karakteristiek huisje. Aan beide zijde van het huisje heb je een straat met een toren. De Kobolzeller Tor en de Siebersturm.

 

Marktplein

Vroeger was het marktplein het middelpunt van de handel in de stad. Nu is het een plein waar mensen samenkomen. Het in 1250 gebouwde gotische Rathaus staat aan het marktplein. Ik vind het één van de mooiste gebouwen in Rothenburg. Op het plein staat ook een fontein, de Georgsbrunnen Fontein, ook wel Fontein van Sint Joris genoemd. De fontein ligt boven een put en hoewel de stad aan de Tauber ligt was het vroeger lastig om de stad van water te voorzien omdat de stad op een rotsachtig gebied ligt. Er werd een watersysteem aangelegd om de 40 putten in de stad gevuld te houden met water. De fontein werd in 1446 boven de put geplaatst. Sint Joris en draak kwam er 1608 bij. Een replica van deze fontein is gebruikt in de Disneyfilm Belle en het Beest.

Achter de fontein staat het fraaie vakwerkhuis Fleisch und Tanzhaus. Vroeger werd er boven gedanst en beneden hadden de slagers hun werk. Nu zijn er hier tentoonstellingen te zien. Naast het Fleisch und Tanzhaus staat nog een bijzonder mooi huis. De Marien Apotheke. Dit gebouw werd in 1448 gebouwd door burgemeester Jagstheimer en het patriciërs huis droeg toen de naam Jagstheimerhaus. Sinds 1812 is hier een apotheek gevestigd.

 

Kerst in Rothenburg

In Rothenburg is altijd een beetje kerstsfeer te vinden. Hier vind je de mooie kerstwinkel Käthe Wohlfahrt Weihnachtsdorf. Een prachtige winkel met een enorm assortiment. Helaas mag je er geen foto’s maken dus kan ik jullie de binnenkant niet laten zien, die moet je zelf maar eens gaan bewonderen als je in Rothenburg bent. Hier is ook een Weinachtsmuseum gevestigd.

Rothenburg Kerst

 

Rödertor

Wij logeerden eigenlijk naast deze toren en liepen dus zo de stad in. Het deel waar nu de auto’s doorheen rijden was vroeger bedoeld voor paard en wagen. Voor voetgangers is er een aparte strook.

Rothenburg Weisserturm

 

Weisserturm

Nog een mooie fraaie toren is de Weisserturm, een toren waar je gemakkelijk de stadsmuur op kunt gaan. Doordat je hier wat hoger staat heb je ook een mooi overzicht van de straat. Mooi fotomoment.

 

De Sint Jakobskerk

Een historische Lutherse stadskerk in het centrum van Rothenburg. De bouw van deze kerk begon in 1300 en duurde meer dan honderd jaar. In 1471 was de kerk klaar,

Grappig feitje is dat de straat, Klingengasse, door het westelijk deel van de kerk loopt.

 

Herrngasse

In deze straat vond vroeger de veemarkt plaats. In het midden van de Herrngasse staat de fontein Herrnbrunnen. Deze fontein werd hier in 1595 geplaatst. In 1615 werd de zuil toegevoegd en nog later in 1722 kwam de zeemeermin erbij.

Romantische Strasse Rothenburg o.d. Tauber Herngasse

 

De kasteeltuinen van kasteel Hohenstaufen

Van het kasteel is eigenlijk niets meer over maar de parkachtige tuin is er nog wel. De tuin ligt iets hoger en je hebt hier een mooi uitzichtpunt. Het kasteel werd vernietigd door een aardbeving en de stenen werden hergebruikt om de vestingwerken van de stad te herstellen.

 

De Residentie van Würzburg

Na drie weken vakantie, Italië en Duitsland, gaan wij dan nu toch echt weer richting huis. Echter hebben wij niet zo’n heel lange reis voor de boeg, dus maken wij van de gelegenheid gebruik om onze Romantische Strasse tocht te beëindigen bij de Residentie van Würzburg. Het paleis is één van de grootste en mooiste in Duitsland.

Het paleis is gebouwd in opdracht van de twee prins-bisschoppen Von Schönborn. Het barokke bisschoppelijk paleis werd gebouwd tussen 1720 en 1744. Het paleis bestaat uit 3 vleugels met meer dan 300 vertrekken en buiten het paleis vind je een prachtige kasteeltuin.

In het paleis vind je ook een hofkerk, deze is gratis te bezoeken net zoals de tuin gratis te bezoeken is. Helaas is de hofkerk op dit moment (2021) tot nader orde gesloten. Wij hebben alleen de kasteeltuin bezocht. Om de residentie te bezoeken zouden wij meer tijd nodig hebben en die tijd hadden wij niet en dan moet je keuzes maken.

Om rekening mee te houden

In de Residentie en in de hofkerk mag je geen foto’s maken. Kinderwagens mogen niet mee naar binnen. Je kunt een buggy lenen. Er mogen geen grote tassen mee naar binnen. Er zijn gratis kluisjes beschikbaar. € 1,00 borg. Honden mogen niet mee in de Residentie, wel mogen honden aangelijnd mee in de tuin.

En dan nog dit

Wil je graag de Romantische Strasse rijden, hou er dan rekening mee dat je soms toch wel veel tijd nodig hebt om van de ene naar de andere plaats te komen. Neem dus ruim de tijd of maak keuzes als je niet al te veel tijd hebt. Wij hadden ons hier wel een beetje op verkeken en wij hebben dan ook twee plaatsen geschrapt om zo voldoende tijd over te houden om de rest van de plaatsen wel goed te kunnen bezichtigen.

De navigatie van de auto geeft altijd de snelste route aan en je kunt hier natuurlijk de plaatsen ingeven, maar de navigatie zal je dan niet langs de Romantische Strasse loodsen. Wil je de complete route rijden dan raad ik je aan om de bruine bordjes van de Romantische Strasse te volgen. Ze staan met enige regelmaat duidelijk langs de weg. Af en toe denk je wel eens wanneer komt er nu weer een bordje en welke kant moet ik op, maar uiteindelijk kom je altijd wel weer terug op de Romantische Strasse mocht je een keer zijn afgeweken van de route.

Romantische Strasse Rothenburg

 

Reacties zijn gesloten.