Fijne stedentrip naar Wenen

geplaatst in: Oostenrijk, Steden | 0

Schloss Schönbrunn

Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk en stad aan de Donau, stond al jaren op mijn verlanglijstje maar het kwam er om de één of andere reden nooit van. Maar in het voorjaar van 2020 zouden wij dan toch een bezoek brengen aan de stad Wenen. Maar helaas werd deze reis geannuleerd vanwege corona.

In de zomer kon onze reis naar Sri Lanka en de Malediven niet door gaan, wederom vanwege corona, en moest er een alternatief worden gevonden.

Wij mochten toen wel weer binnen Europa reizen en onze keuze viel op Oostenrijk en zo kwam Wenen weer in de picture. Na Wenen reisden wij door naar Karinthië waar wij één dag samen waren met ons gezin en dat is leuk want ik ben jarig in de vakantie en om dan je verjaardag samen te vieren in Oostenrijk is extra leuk. Later besloten wejdat wij deze vakantie zouden gaan afsluiten in Venetië.

Bij de stad Wenen denk je misschien al gauw aan het klassieke imago dat de stad heeft, maar dat maakt de stad alles behalve saai. Wij vonden het een prachtige stad met de nodige allure, prachtige gebouwen, musea, cultuur, heerlijk eten en mooie koffiehuizen.

 

Bezienswaardigheden

 

De Hofburg

Aan de Heldenplatz vind je de Hofburg, het paleis van de Habsburgers. Dit paleis was tot 1918 de residentie van Habsburgse aartshertogen van Oostenrijk.
Sinds 1945 is de Hofburg de officiële residentie van de bondspresident van Oostenrijk.

Het paleis heeft een behoorlijke geschiedenis. Rond 1279 zou de eerste steen van dit paleis gelegd zijn door Keizer Rudolf I. Hiermee zou de bouw van dit indrukwekkende paleis begonnen zijn en uiteindelijk zag het gebouw er in de 13e eeuw uit als een burcht met een binnenplaats en hoektorens.

In 16e eeuw kwam Keizer Frederik I naar Wenen en begon met het verbouwen van de burcht wat uiteindelijk resulteerde in een paleis in renaissance stijl. Paleis Hofburg.

In de loop van de eeuwen is er steeds het nodige bijgebouwd door verschillende keizers die maar wat graag hun stempel wilden drukken op dit paleis. Je ziet dan ook heel veel verschillende bouwstijlen. Je maakt met recht een reis door de architectonische geschiedenis als je dit paleis gaat bezoeken.

Ook keizer Franz Jozef en keizerin Elisabeth hebben hier gewoond, de keizerlijke appartementen rond de Amalienburg zijn bewaard gebleven en zien er nog steeds zo uit als in de tijd van keizer Franz Jozef en keizerin Elisabeth. Haar kennen wij allemaal als keizerin Sissi.

Binnen de Hofburg is ook het Sissi-museum gevestigd.

Hoe kom je bij de Hofburg?

U-Bahn
U3 de oranje route, uitstappen bij halte Herrengasse.

Tram:
Lijn 1, 2, D of 72 uitstappen bij halte Herrengasse.

Bus:
Lijn 2A en 3A, uitstappen bij halte Hofburg.

 

De Spaanse Rijschool

De Spaanse rijschool maakt onderdeel uit van de Hofburg en het is één van de oudste rijscholen ter wereld waar de wereldberoemde Lipizzaner paarden getraind worden in de klassieke dressuur van de renaissance. De Spaanse rijschool is de enigste rijschool ter wereld waar deze klassieke trainingen plaatsvinden. Tot op de dag van vandaag worden paard en ruiter hier getraind zoals het er in de tijd van renaissance ook aan toe ging.
Er worden prachtige shows gegeven met muziek en dressuur van toen.

De shows zijn behoorlijk prijzig, maar als alternatief zou je een training bij kunnen wonen, dat schijnt ook al zeer de moeite waard te zijn.
Op het moment dat wij er zijn vinden er geen trainingen plaats, want in de vakantieperiode liggen de trainingen een aantal weken stil.
Voor ons blijft het dus bij het bewonderen van de buitenkant en dat is ook helemaal prima.

 

Hoe kom je bij de Spaanse rijschool?

Tram:
Lijnen: 1, 2, 62 of D, uitstappen bij halte Kärtner Ring Oper of bij halte Burgring.

Metro:
U1, uitstappen bij station Stephansplatz.
U2 en U4, uitstappen bij station Karlsplatz.
U3, uitstappen bij station Herrengasse.

Bus:
Lijn 1A, uitstappen bij halte Herrengasse.
Lijn 2A, uitstappen bij halte Michaelerplatz.
Lijn 3A, uitstappen bij halte Habsburgergasse.

 

Schloss Belvedere

Het Schloss Belvedere bestaat uit 2 paleizen. Het Lower en het Upper Belvedere.
De paleizen zijn gebouwd in de 18e eeuw in opdracht van Prins Eugene van Savoye.
Schloss Belvedere is een uniek bouwwerk gebouwd in in barokstijl en het staat dan ook op Werelderfgoedlijst van Unesco.

Prins Eugene van Savoye was kinderloos en na zijn overlijden werd het Belvedere verkocht en hierdoor kwam het Scloss Belvedere in handen van Keizerin Maria Theresa. Zij maakte van het Belvedere een museum met een tentoonstelling van keizerlijke kunst.
Hierdoor werd Belvedere één van de eerste openbare musea ter wereld. Dit was rond 1779.

Naast deze 2 paleizen heb je ook nog het wat minder bekende Belvedere 21.

 

Upper Belvedere

Het belangrijkste deel van het Belvedere is het Upper Belvedere. Dit is uitgegroeid tot een zeer toonaangevend museum waar kunst hangt van grote meesters, zoals Schiele, Monet, Van Gogh en Klimt. Van deze laatste hangt hier ook het beroemde schilderij “de Kus”.

 

Hoe kom je bij Upper Belvedere?

Tram:
Lijn D, uitstappen bij station Schloss Belvedere.
Lijn 18 en Lijn O, uitstappen bij halte Quartier Belvedere.

Bus:
Lijn 69A, uitstappen bij halte Quartier Belvedere.

Je kunt ook met de U-bahn. Je neemt dan lijn 1. Uitstappen bij Südtiroler Platz. Dan is het ongeveer een kwartier lopen naar Schloss Belvedere.

 

Lower Belvedere

Dit paleis is een stukje kleiner van formaat en dit was het zomerpaleis van Prins Eugene van Savoye. In het Lower Belvedere vind je een expositie van middeleeuwse en barokke kunst.
Maar ook kun je hier de indrukwekkende marmeren zaal, de slaapkamer en eetkamer van de prins bezichtigen en bewonderen.

Lower Belvedere

 

Hoe kom je bij Lower Belvedere?

Tram
Lijn 71, uitstappen bij station Am Heumarkt en lijn D uitstappen bij station Gußhaustraße.

De twee paleizen die samen het Schloss Belvedere vormen zijn verbonden met elkaar door middel van een zeer mooie symmetrisch aangelegde tuinen in Franse en barok stijl.
Je kunt de tuin is gratis bezoeken.

 

Belvedere 21

Hier is een museum gevestigd met hedendaagse Oostenrijkse en internationale kunst, film en muziek.

Hoe kom je bij Belvedere 21?

Trein & S-Bahn, uitstappen bij Quartier Belvedere.

Tram:
Lijn D, 18, O, uitstappen bij Quartier Belvedere.

Bus:
Lijn 69A, uitstappen bij Quartier Belvedere.

 

De Weense Staatsopera

Dit vind ik zelf een ontzettend mooi gebouw. De buitenkant is groot en indrukwekkend maar ook de binnenkant is heel erg mooi. Pracht en praal schittert je tegemoet.
Tel daar een goed operagezelschap bij op en dan heb je echt een fantastische belevenis maar ook zonder voorstelling kun je hier je hart op halen. Het is er zo mooi. Echt gaan kijken.

Het bouwen van de Weense Staatsopera duurde van 1861 t/m 1869 en de Staatsopera werd geopend in het bijzijn van keizer Frans Joseph en zijn vrouw Sissi. Op de dag van de opening werd de opera “Don Giovanni” van Wolfgang Amadeus Mozart gespeeld.

De Weense Staatsopera was het eerste gebouw aan de Ringstrasse en kreeg daarom als bijnaam “het eerste huis van de ring”. De Ringstrasse is de cirkelachtige boulevard rond het centrum van Wenen. De straat werd aangelegd op de plek van de vroegere stadsmuur uit de 13e eeuw. Aan de straat vind je meerdere bijzondere bouwwerken waar de Weense Staatsopera er één van is.

Het gebouw kent een behoorlijke geschiedenis met hoogte- en dieptepunten.                                                          Hoogtijdagen beleefde de Weense Staatsopera onder leiding van Gustav Mahler, componist en dirigent, maar een groot dieptepunt vond plaats tijdens de tweede wereldoorlog. Een groot gedeelte van het mooie gebouw werd verwoest door bombardementen maar gelukkig is het gebouw hersteld en staat het er weer net zo mooi bij als in zijn gloriedagen.

De Weense Staatsopera is één van de belangrijkste operahuizen ter wereld en alle grote namen uit de operawereld komen hier graag optreden of hebben hier opgetreden. Een aantal grote operasterren die hier hebben opgetreden zijn bijvoorbeeld Pavarotti, Stravinsky, Domingo en nog vele anderen.

Voorstelling

Ben je een liefhebber van klassieke muziek of ballet dan is het wel een echte aanrader om een voorstelling bij te wonen. De prijzen begin bij ongeveer € 15,00 en lopen op tot ongeveer € 250,00.

Het is mogelijk om een staplaats te bemachtigen voor een show. De voorstellingen duren lang, maar gelukkig heb je wel een ondersteuning bij de staplaatsen en kun je het staan niet zo lang volhouden dan kun je voor het einde van de voorstelling gewoon de zaal verlaten.
Kaartjes kosten ongeveer € 10,00 en kun je kopen, 80 minuten voor de voorstelling begint, aan de kassa.

Rondleiding

Het is ook mogelijk om een rondleiding te reserveren. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.
Tijdens de rondleiding verteld de gids het één en ander over de historie van het operahuis, je komt in de marmeren hal, de foyer, de concertzaal, het fantastische trappenhuis en natuurlijk krijg je ook een kijkje achter de coulissen.

Wij hebben de kaartjes ter plekke gekocht aan de kassa.

Op de website van de Weense Staatsopera vind je alle informatie over tickets, voorstellingen en rondleidingen.

Hoe kom je bij de Weense Staatopera?

Metro:
Lijnen U1, U2 en U4, uitstappen bij de halte Karlsplatz.

Trams:
Lijnen 1, 2, D, 62, 71, uitstappen bij halte Opernring.

Bus:
Lijn 59a. Kijk in de bus bij welke halte je er precies uit moet.

 

Stephans Dom

De Stephans Dom is een in gotische stijl gebouwde kerk en gelegen aan het Stephans plein in hartje Wenen.
Bijzonder aan de Stephans Dom is de zuidelijke toren, want deze wijkt af qua bouwstijl. De toren is namelijk gebouwd in de barokke stijl terwijl de Stephans Dom zelf is gebouwd in de gotische stijl.
De zuidelijke toren is ruim 136 meter hoog en heeft 343 treden. Wil je deze toren beklimmen dan word je beloont met  een geweldig uitzicht over de stad.
Maar vind je dit teveel van het goede dan kun je met de lift omhoog in de noordelijke toren. Hier vind je op 68 meter een uitzichtplatform waar je toch ook zeker een mooi uitzicht hebt over de stad.

Hoe kom je bij de Stephans Dom?

De Stephans Dom ligt in hartje stad, dus kun je hier goed lopend naar toe als je in het centrum bent.

Metro:
Lijnen U1 en U3, uitstappen halte Stephansplatz.

 

Naschmarkt

Dit is de grootste groente- en fruitmarkt van Wenen en waarschijnlijk ook de bekendste markt van Wenen. Hier komen smaken en geuren samen vanuit alle windstreken.
Je kunt het niet zo gek bedenken of het staat hier op de markt. Van groente en fruit tot exotische producten kun je hier proeven en kopen.
Op zaterdag is er ook een boerenmarkt waar producten als honing en kaas verkocht worden.

De markt is geopend van maandag t/m zaterdag van 06:30 tot 18:30.

Hoe kom je bij de Naschmarkt?

Metro:
Lijnen U1 en U4, uitstappen bij halte Kettenbrückengasse of Karlplatz.

 

Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is, denk ik, toch wel de bekendste bezienswaardigheid van Wenen.
Dit was het zomerpaleis van de Oostenrijkse keizers en is gebouwd begin 18e eeuw maar werd later volledig verbouwd in opdracht van Maria Theresa.
Vroeger was het landelijk gelegen maar nu ligt het net iets buiten het historische centrum.

Als je bij aankomst de poort binnen loopt dan valt meteen het mooie voorplein op wat in volledige symmetrie is aangelegd met mooie fonteinen omringd door een mooie border.

In het paleis zijn maar liefst 1400 kamers waarvan er 40 toegankelijk zijn voor publiek. Dit zijn voornamelijk staatskamers die zeer rijkelijk zijn ingericht en enkele leefkamers die wat soberder zijn qua inrichting.
De Spiegelkamer en de Grote Galerij zijn de belangrijkste kamers.

Op de website wordt vermeld dat je geen foto’s mag maken maar in de Grote Galerij mochten wij wel foto’s maken. Deze uitzondering wordt niet vermeld op de website. Vraag het even na bij de suppoost die er toezicht houdt.

Schloss Schönbrunn is omgeven door een prachtige parkachtige tuin. Het bordes, de waterpartijen en fonteinen zijn aangelegd in Franse stijl rond de grote Neptunusfontein.
In de parkachtige tuin vind je meerdere mooie gebouwen en speciale tuinen, zoals het Palmenhuis, de Gloriette, Roomse Ruïne, het labyrint, Orangery Garden en Crown Prince’s Garden.

Schloss Sch:onbrunn kroonprins garten

Tickets

Je kunt verschillende soorten tickets kopen. Het ligt er een beetje aan wat je allemaal wilt gaan bekijken. Hier vind je alle informatie over het kopen van tickets.

Wij hadden online Classic Pass tickets geboekt.
Hiervoor krijg je de Grand Tour (40 kamers), toegang tot de Kroonprinselijke tuinen, de Orangery Garden, het labyrint en de Gloriette.

 

Hoe kom je bij Schloss Schönbrunn?

Metro:
Lijn: U4 , uitstappen bij de halte Schönbrunn.

Tram:
Lijnen: 10 en 60, uitstappen bij de halte Schönbrunn.

Bus:
Lijn: 10A, uitstappen bij de halte Schönbrunn.

 

Tiergarten Schönbrunn

De oudste dierentuin ter wereld is opgericht in 1752 en bevindt zich in de tuinen van paleis Schönbrunn.
Persoonlijk vind ik het één van de mooiste dierentuinen die ik heb gezien. Wat deze dierentuin bijzonder maakt is dat je er de reuzenpanda kunt bekijken en dat is best bijzonder, want er zijn niet zoveel dierentuinen waar je de reuzenpanda kunt zien.

Het ontstaan van de dierentuin begon met een paviljoen, gelegen aan een pleintje, waar men kon ontbijten en lunchen.
Zo langzaamaan werden er een aantal dierenverblijven bij gebouwd en dat was het begin van Tiergarten Schönbrunn.

Tiergarten Schönbrunn is het gehele jaar geopend.

Hoe kom je bij Tiergarten Schönbrunn?

Metro:
U4, uitstappen bij station Hietzing.

Tram:
Lijnen: 10, 58, 60, uitstappen station Hietzing.

Bus:
Lijnen: 10A, 51A, 56A, 56B, 58A.

Kom je met de auto, dan kun je parken bij de Park & Ride garage.
Er zijn twee garages:
Hütteldorf U4 (underground)
Siebenhirten U6 (underground)

 

Wiener Rathaus

Het lijkt wel of je in Wenen alleen maar mooie gebouwen tegenkomt en het Rathaus is er één van. Wij liepen er toevallig langs en besloten om het gebouw maar eens te gaan bekijken en toen bleek dat het Rathaus te zijn, een zeer fraai gebouw met een hele mooie binnenplaats.

In het stadhuis van Wenen zetelt zowel het stadsbestuur als het bestuur van de deelstaat Wenen. Het Rathaus is gebouwd in neogotische stijl en ligt aan de Rathausplatz.

Het Rathaus wordt ook wel het Neues Rathaus genoemd om het te onderscheiden van het Altes Rathaus.

 

Het MuseumsQuartier

In de voormalige keizerlijke stallen zijn nu een aantal musea gevestigd. Het ligt aan een bruisend stadsplein met opvallende zitplaatsen.

De belangrijkste musea zijn:
– Leopold museum, dit museum bevindt zich in het witte kubusachtige gebouw.
– Museum voor moderne kunst, MUMOK vind je in het zwarte kubusachtige gebouw.
– Kunsthalle Wien, dit museum vind zich in het barokke gebouw.

 

Eten en drinken in Wenen

Koffie drinken en Sachertorte.

Wenen heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om lekker eten en drinken.
De stad Wenen staat bekend om zijn koffiehuizen en de Weense koffiehuizen zijn dan ook een echte traditie en maken deel uit van Weense cultuur. Sinds 2011 is het door Unesco uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.

In de stad zijn vele koffiehuizen met de lekkerste koffie en Sachertorte, het taartje waar Wenen beroemd is.                Het taartje dat vernoemd is naar de zijn bedenker, Franz Sacher. Het taartje bestaat uit chocolade, gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met een laag chocoladeglazuur.

In Café Sacher eet je de lekkerste Sachertorte, althans dat zeggen zij zelf, maar ook bij Hofzuckerbäcker Demel eet je een goede Sachertorte.
Ik zou zeggen ga bij beide langs en oordeel zelf welk taartje het lekkerste is.
Wij hebben een bezoekje gebracht aan het traditionele Café Central, dit koffiehuis is gestart in 1876 en is gevestigd in een prachtig pand op de begane grond van het Palais Fertsel, een voormalig bank en beursgebouw. Vele grootheden hebben hier een kop koffie gedronken.

 

Schnitzels eten in Wenen

Tja, en wat is Wenen zonder Wiener schnitzel? De lekkerste schnitzel schijn je te krijgen bij Figlmüller of bij Lugeck.
Bij Lugeck krijg je kalfsschnitzels en dat zijn natuurlijk de echte schnitzels, terwijl je bij Figlmüller een varkenschnitzel krijgt.
Wij hebben gegeten bij Figlmuller en wij vonden de schnitzel hier erg goed maar wel erg groot. We hebben het voorgerecht en dessert overgeslagen.

Het is aan te raden om te reserveren voor Figlmüller of Lugeck en ook voor de koffiehuizen kun je het beste van te voren reserveren.

Wij waren hier 2020, het jaar waarin wij te maken kregen met corona en wij hadden nergens gereserveerd.
Het was zo rustig in Wenen dat reserveren niet nodig bleek en we konden zonder wachtrijen overal naar binnen, dus ook bij andere restaurants waar wij gegeten hebben.

 

Tips:

  • Koop een Viennapass, deze geeft je vele voordelen en je kunt onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en van de hop on hop off bussen. Ook krijg je vaak korting op toegangskaartjes.
  • Wil je niet met de auto of vliegtuig? Tegenwoordig kun je ook met de nachttrein.
  • Het is trouwens goed mogelijk om een bezoek aan de dierentuin te combineren met Schloss Schönbrunn, maar als je ruim in je tijd zit wil ik je aanraden om het te verdelen over 2 dagen.
  • Een accommodatie buiten de stad is vaak net wat goedkoper en dat is dus ook een overweging waard.

 

 

Reacties zijn gesloten.