Uitwaaien op Terschelling

geplaatst in: Europa, Nederland | 0

Vanwege de corona-pandemie waren wij, net zoals vele anderen, lange tijd niet weg geweest wat betreft een vakantie. Wij waren er echt aan toe om er even tussen uit te gaan. Maar ja, wat kies je dan? Uiteraard werd het Nederland, maar gelukkig heeft Nederland vele mooi plekken om uit te kiezen.

 

Wij hebben al best veel gezien van Nederland, maar de Waddeneilanden kennen wij niet zo goed. Best gek eigenlijk. Hoogste tijd om daar eens verandering in te brengen.

Wij horen vele enthousiaste verhalen en ervaringen over Terschelling. Genoeg reden voor ons om daar zelf eens op ontdekking te gaan.

Terschelling is het op een na grootste eiland van de Wadden. Het eiland is ongeveer 30 kilometer lang en ongeveer 4,5 kilometer breed.

Vervoer

De veerboot naar Terschelling vertrekt vanuit Harlingen. Voor ons vanuit Twente is dit ongeveer 185 kilometer. Ongeveer 2 uur rijden.
Wij hebben  besloten om de auto te laten staan in Harlingen. Vlakbij de haven is een grote parkeerplaats en hier hebben wij een plekje gereserveerd voor de auto.

Vervolgens zijn wij met de gratis pendelbus naar de haven gereden. Overigens je kunt dit stukje ook prima lopen. Ik denk dat het ongeveer 10 á 15 minuten lopen is.

Eenmaal op de boot van rederij Doeksen ervaren wij een echt vakantiegevoel, alsof je echt ergens anders naar toe gaat. En natuurlijk ga je ook echt ergens anders naar toe. Maar op de boot beleef je dat veel meer, dan wanneer je met de auto ergens naar toe rijdt. Althans zo ervaren wij dat.

Dit jaar hebben wij toevallig één van de koudste meimaanden en op de boot is het behoorlijk fris. Maar het is droog, de zon schijnt en wij genieten dan ook volop van onze reis naar Terschelling. De hele tocht duurt ongeveer 2 uur.
Gelukkig is het is helder weer en wij hebben bij aankomst een mooi uitzicht op de haven en de vuurtoren. 
Voor de terugreis maakten wij gebruik van de snelboot. Deze doet er ongeveer 50 minuten over om in Harlingen te komen.

Wat doen wij op Terschelling?

Terschelling is uitermate geschikt om te ontdekken op de fiets. Wij hebben via ons hotel fietsen gehuurd en wij hebben heel wat kilometers afgelegd. Het was heerlijk uitwaaien aan zee.
Wij zijn enorm verrast wat betreft te stranden, deze zijn geweldig breed. Fantastisch en ongelooflijk rustig. Wat mooi een stukje Nederland.

En na een stuk fietsen even genieten op een terras is niet verkeerd. Heerlijk. De horeca is vanwege corona beperkt open, maar dat mocht de pret niet drukken. We waren al lang blij dat wij konden genieten van het zonnetje op het terras. De terrassen waren over het algemeen redelijk beschut en het viel dan ook erg mee met de kou. Die kou voelden wij op de fiets wel weer. Wat het weer betreft hadden wij van alles wat.

Fietsen langs het wad

Een heerlijke route om te fietsen. Dit is een echte aanrader. Je fietst continu langs het wad en je hebt hier een prachtig uitzicht. Zeker als het helder weer is. Aan de andere kant van het fietspad ligt de dijk met zijn schapen. Zo Hollands, Hollandser krijg je het bijna niet.
Als je de dijk opklimt dan zie je aan de andere kant van de dijk vele vogels.
Terschelling staat bekend om zijn vele vogelsoorten. Als je geluk hebt kun je zelfs de lepelaar spotten. Dat geluk hadden wij niet.

De Waddenzee is trouwens Werelderfgoed gebied, dit omdat het zo’n diversiteit heeft en een uniek natuurgebied is met vele zeldzame vogels en planten.

De Boschplaat

Een mooie fietsroute brengt ons naar De Boschplaat. Een beschermd natuurgebied van 50 km2, vlakbij het dorpje Oosterend aan de oostkant van Terschelling. Het unieke natuurgebied is in handen van Staatsbosbeheer.
De Boschplaat is het grootste natuurreservaat van Nederland en is sinds 1970 een
beschermd Europees natuurreservaat.

Tijdens het broedseizoen broeden hier ongeveer 65 á 70 soorten vogels.
Het broedseizoen loopt van half maart tot half augustus en is dan grotendeels gesloten voor publiek. Wel is het mogelijk om langs de duinenrij te wandelen.

Wij hadden onze fietsen geparkeerd bij het informatiebord van Staatsbosbeheer en zijn verder doorgelopen naar het strand. Lekker een stuk wandelen en uitwaaien.
Je kunt vanaf dit punt lopen naar de Oostpunt van de Boschplaat. Dit is een behoorlijke tippel van acht kilometer heen en acht kilometer terug. Dit hebben wij niet gedaan. 

Cranberry’s

Terschelling staat bekend om zijn cranberry’s. Een klein rood besje. Cranberrybessen zijn vrij zeldzaam in Nederland. Van oorsprong komt de Cranberry uit Noord-Amerika en Canada.
Tussen de 18e en 19e eeuw kwam er een handel op gang, ook naar Europa toe.
Ook namen veel zeelieden cranberry’s mee als zij gingen varen naar Europa.
De bessen zitten vol met vitamine C en dit zou helpen tegen scheurbuik.
Op een gegeven moment zijn er vaten met Cranberry’s aangespoeld bij de kust van Terschelling en Vlieland.

De cranberry-oogst werd bewaard in een speciale schuur, naar Amerikaans voorbeeld. In deze bijzondere schuur werden de bessen verwerkt tot sap, wijn en nog allerlei andere producten.

De schuur wordt de Bessenschuur genoemd en is uniek in Europa. Staatsbosbeheer beheert de Bessenschuur vanwege de historische waarde.
Bij de Bessenschuur kun je een heerlijk cranberry-taartje eten en een lekker kopje cranberry-thee drinken. Dat hoort toch echt wel bij een bezoek aan Terschelling.

 

Boswachterspad De Noordsvaader

Houd je van wandelen, dan is deze route een aanrader. De route is ongeveer 11 á 12 kilometer lang.
De route is niet echt heel duidelijk aangegeven en je moet een beetje je eigen weg volgen. Een routebeschrijving vind je hier.

In het begin is de route vrij gemakkelijk te lopen, maar eenmaal bij de duinen moet je de duinen beklimmen. Aangekomen bovenop de duinenrij heb je een heel mooi uitzicht.
Uiteraard hoopte ik natuurlijk zeehonden te kunnen zien, maar hoewel het water laag was, waren er nog niet echt zandbanken zichtbaar en dus waren er nog geen zeehonden.
Zij komen hier uitrusten op de zandbanken wanneer het water laag is.

Op de zandvlaktes zie je vele vogels die hier broeden en uitrusten. Heel erg mooi.
Het strand lijkt wel eindeloos. Zo breed is het.
Ben je bijna aan het eind van de wandeling, dan moet je nog een aardig stuk door het water waden, dus hier komen ook weer goede schoenen, die nat mogen worden, goed van pas.

De route eindigt bij het Groene Strand. Hier bloeien in de zomermaanden de parnassia, strandduizendguldenkruid en de gevlekte orchis.
Bij het Groene Strand vind je Paviljoen de Walvis waar je een poosje kunt uitrusten onder het genot van een hapje en een drankje.

Meer lezen over deze veelzijdige route? Kijk dan hier.

 

Het Groene strand

Het Groene Strand is misschien wel het mooiste plekje van Terschelling.
Overigens is het geen zandstrand, maar een drooggevallen wad. Hier is een nieuwe begroeiing ontstaan door slibafzettingen. Op deze manier ontstond er een nieuw natuurgebied wat de naam kreeg, Het Groene Strand.

In de zomer laat men hier soms vee grazen. In het noordelijke deel zijn dat koeien en in het zuidelijke deel paarden.

Een deel van het strand val onder de Noordsvaarder. Dit deel is een broedplaats geworden voor weidevogels , zoals de grutto, de tureluur, de kievit en ook de redelijk zeldzame dwergstern.

Terschelling Groene Strand

 

Dorpen op Terschelling

Terschelling heeft niet alleen een mooie natuur, het heeft ook een aantal gezellige dorpen. Dit zijn de dorpen waar wij zijn geweest.

West Terschelling

Wij hebben het dorp West Terschelling bezocht.
Het is het grootste dorp van het eiland. Het is er gezellig druk en levendig. Winkelen of een terrasje pakken, het kan hier allemaal.
In West, zoals de eilandbewoners hun dorp noemen, staat ook de vuurtoren De Brandaris.
Vanaf de haven wandel je heel gemakkelijk naar het Groene Strand.

Midsland

Midsland is het tweede dorp van Terschelling. Het schijnt een enorm leuk dorp te zijn, echter wij waren er in de ochtend rond half 11. Het was er erg rustig en er was niet veel te beleven. Bijna alle winkels waren op dat tijdstip nog gesloten.
De terrassen mochten nog niet open vanwege de corona-beperkingen.
Dus wij hadden hier niet de beleving van een gezellig dorp, wat het vast zal zijn als het mooi weer is en de terrassen vol lopen en je ook nog eens lekker kunt winkelen.

Formerum

In dit dorp vind je de enige molen die het eiland rijk is. In deze molen is een koffiehuis gevestigd. Het heeft een mooi terras en hier kun je lekker genieten van een kopje koffie en een stukje taart. Wel een cranberry-taartje natuurlijk.

Wil je graag wat Cranberry-producten meenemen naar huis, dan ben je in Formerum aan het goede adres, want in Formerum is de Cranberry-winkel gevestigd?

Leuk weetje, Formerum is de geboorteplaats van Willem Barentsz, de Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger.

Hoorn, Hee en Lies

Deze 3 dorpjes zijn klein en het is leuk om er een keer door heen te fietsen.
In Hoorn vind je het gezellige café van Hessel en Tess, De Groene Weide.

In Hee vind je het mooie meertje van Hee. Een recreatieplas waar je bij mooi weer heerlijk kunt zwemmen.
Het is vrij bosrijk, dus een wandeling behoort ook tot de mogelijkheden.
Verder vind je hier een uitkijkpost van waar je een mooi uitzicht hebt over Terschelling.

Het dorpje Lies, is klein en heeft niet veel meer te bieden dan een paar winkels en een hotel, De Walvisvaarder. Dit was ons overnachtingsadres tijdens ons verblijf op Terschelling.

 

Onze conclusie

Wij vonden Terschelling echt een heel fijn eiland en absoluut de moeite waard. Wij gaan zeker terug, want er zijn nog een aantal dingen die wij graag willen doen.

Zo willen wij graag de zeehonden op de zandbanken een keer zien. Een dagtocht naar Vlieland behoort ook tot de mogelijkheden en wij willen heel graag nog meer wandelen op de Boschplaat. Genoeg redenen om nog een keer terug te gaan.

 

Noordsvaader, de top van de duinen bereikt. Een stevige klim

 

 

 

Reacties zijn gesloten.