Verrassend Venetië

geplaatst in: Italië, Steden | 0

 

Venetië stond nooit heel hoog op ons verlanglijstje, geen idee waarom eigenlijk. Je leest weleens wat, je ziet weleens mooie foto’s voorbij komen, maar ook zie je er altijd hordes toeristen. Niet zo ons ding. Het kwam er dus eigenlijk nooit van. Tot de zomervakantie van 2020. Het is een bizar jaar vanwege alle corona-perikelen en dus ging onze geplande vakantie naar Sri Lanka niet door. Maar thuis blijven wilden wij liever ook niet dus werd het een vakantie naar Oostenrijk waar wij onder ander Wenen bekijken, daarna gaan we dan naar Karinthië. Op het laatst besluiten wij onze vakantie af te sluiten in Venetië. Achteraf een geweldige keuze. Het was er prachtig en heerlijk rustig.

Naar Venetië 

Met de auto

Wij komen dus vanuit Oostenrijk, om precies te zijn vanuit Karinthië en dat is natuurlijk prima te rijden.
Voor ons is het een ritje van ongeveer 3 ½ uur rijden. Goed te doen dus.
Kom je vanuit Nederland met de auto dan ben je toch een lange dag onderweg. Vanaf Utrecht is het ongeveer 1.300 km. Overigens mag je Venetië niet in met de auto en dat betekend dat je de auto buiten de stad moet parkeren. De plaats Mestre is vlakbij Venetië en er is een treinstation. Deze plaats vind ik behoorlijk geschikt om je auto te parkeren. Hier zijn een aantal parkeergarages waar je goed kunt parkeren.

Met het vliegtuig

Met het vliegtuig is natuurlijk ook een optie. Vanuit Nederland gaan er genoeg vluchten naar Venetië.
Wij kijken voor vluchten meestal op de website van Skyscanner.
Venetië heeft 2 luchthavens, Marco Polo luchthaven bij Venetië en de luchthaven in Treviso. Deze ligt iets verder van Venetië af. Vanaf de luchthaven Marco Polo kun je met de waterbus (vaporetto) naar Venetië. Het kaartje koop je op de luchthaven of bij de opstaphalte.
Ook is het mogelijk om met de ‘gewone’ bus naar het centrum van Venetië te reizen. Kaartjes koop je op de luchthaven of in de bus.

Vanaf de luchthaven Treviso Airport is het mogelijk om met de bus naar het centrum van Venetië reizen. Je reist dan naar Piazzale Roma. Vervolgens neem je dan de waterbus naar het centrum.
Een andere mogelijkheid is om de taxi nemen naar Piazzale Roma. Vandaar ga je dan met de waterbus naar het centrum.

Met de trein

Veel mensen reizen vanuit het Gardameer naar Venetië voor een dagtocht. Ik zou aanraden om de auto te laten staan en met de trein naar Venetië te gaan. Met een kleine twee uur sta je in Venetië. Ideaal toch? Wil je vanuit Nederland met de trein naar Venetië reizen? Dat is ook zeker mogelijk. Kijk hier voor meer informatie.

Bezienswaardigheden

Allereerst is Venetië in zijn geheel al een bezienswaardigheid maar er zijn paar bezienswaardigheden die een extra vermelding waard zijn.

Canal Grande

Ik wilde heel graag Venetië vanaf het water zien, dus wij waren er al snel over uit dat wij de vaporetto zouden gaan nemen. Deze hebben wij genomen vanaf het centraal station Santa Lucia. Dit is een mooie manier om Venetië te zien vanaf het water. Een goed alternatief voor de gondel mocht je die te duur vinden. Probeer een plekje vooraan in de vaporetto te bemachtigen, zo heb je het mooiste zicht en je kunt goed fotograferen.
De vaporetto brengt ons tot aan het San Marco plein en vanaf hier begint onze ontdekkingstocht door Venetië. We beginnen uiteraard op het San Marco plein. Het is er heel erg rustig. Toch een beetje raar. Normaal is het hier superdruk maar nu vanwege de coronapandemie is het rustig. Voor ons wel heel fijn.
Ik ging hier al spontaan op een terras zitten. Oeps, na de kaart gezien te hebben snel weer opstaan. Een kopje koffie vind ik lekker, maar niet voor € 10,00. Dat kopje koffie gaan wij maar ergens anders drinken.

Basiliek van San Marco

Helaas kunnen wij de basiliek niet bezoeken, omdat deze is gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. De buitenkant is ook erg mooi en indrukwekkend, dus daar genieten wij dan maar van.

Het Palazzo Ducale, het Dogepaleis

Het Palazzo Ducale besluiten wij niet te bezoeken. Hoe rustig het ook is, bij het Palazzo Ducale staat een erg lange rij en wij hebben maar één dag in Venetië dus dit slaan wij over. Het Dogepaleis, Palazzo Ducale, is het paleis van de doge. Hij was de leider van de republiek Venetië. Het paleis is gebouwd tussen 1309 en 1424.

Venetië ducale

 

Brug der Zuchten

De Brug der Zuchten is de brug die het Dogepaleis verbindt met de oude gevangenis. De Italiaanse naam van de is Ponte dei Sospiri.

brug der zuchten

Mooie straatjes

Ga vooral ook op ontdekking in de kleine straatjes. Deze zijn erg mooi, sfeervol en karakteristiek. Elke keer is het weer een verassing wat je gaat zien. In één van deze straatjes gaan wij een broodje eten en het felbegeerde drankje nuttigen. Wij betalen voor 3 personen € 16,50. Heel betaalbaar dus. Venetië is niet goedkoop maar in de zijstraatjes is het al een stuk betaalbaarder.

Santa Maria della Salute

Deze Venetiaanse basiliek is gebouwd in de periode 1631 tot 1687. De architect van de basiliek was Baldassare Longhena. Hij kreeg de opdracht om de basiliek te bouwen als dank voor het einde van de pestepidemie die in de zeventiende eeuw behoorlijk toesloeg in Venetië. Elke novembermaand viert men nog steeds op grootte wijze de overwinning op de pestepidemie. De basiliek heeft trouwens een prachtige koepel. Ga dus ook zeker de basiliek van binnen bewonderen.

Ponte di Rialto

Dit is de belangrijkste en beroemdste brug van Venetië. De brug is al meer dan 5 eeuwen oud, 48 meter lang en verbindt de 2 belangrijkste wijken met elkaar. Eerst waren de bruggen in Venetië allemaal van hout, maar ja, dat was wel eens lastig, gezien het feit dat deze regelmatig vervangen moesten worden.
De architect Andrea Palladio ontwierp de huidige brug. In 1591 werd de bouw van de huidige brug voltooid.

Zo en dan zit onze geweldige dag in Venetië er weer op. Wij hebben heel veel moois gezien in deze stad.
Wij vonden het zeer de moeite waard. Met recht verassend Venetië. Het blijft ook heel bijzonder om te bedenken dat hier alles, maar dan ook echt alles per boot wordt vervoerd. Van de post tot het bevoorraden van de winkels en zelfs de vuilnis wordt per boot vervoerd. Er zijn zelfs ambulanceboten. Het centrum van Venetië is geheel autovrij.

Rialtobrug

Accommodatie

Wij zijn vanuit onze accommodatie in Mestre naar Venetië gegaan. Onze fijne hotelletje ligt op loopafstand van het treinstation. Ideaal. Met 10 minuten sta je op centraal station van Venetië. Wij hebben er voor gekozen om net even buiten Venetië te overnachten. Dit scheelt aanzienlijk in prijs.
Wij hebben overnacht bij Casa Villa Gardena. Een hotel met een lieve eigenaresse die altijd voor je klaar staat. Het ontbijt vonden wij voor Italiaanse begrippen erg goed. Geen traditioneel ontbijt met cake en zoete broodjes maar gewoon een ontbijt met een broodje en beleg, yoghurt en fruit. Heerlijk.
Wat ook erg prettig is, is dat auto geparkeerd wordt op een eigen parkeerplaats. Deze is helemaal afgeschermd.
Het hotel krijgt op booking.com een 9,4. Wij betaalden in 2020 voor een 3 persoonskamer € 125,00. Deze prijs is inclusief ontbijt voor 3 personen.

Reacties zijn gesloten.