Vervoer in Lissabon

geplaatst in: Geen categorie, Portugal, Steden | 0
Vervoer in Lissabon

Voor de stad Lissabon moet je best een beetje conditie hebben. De stad is immers gebouwd op zeven heuvels en dat maakt dat er vele steile straatjes zijn in de stad. Gelukkig is er het nodige aan openbaar vervoer.

Openbaar vervoer

De metro

Lissabon kent 4 metrolijnen, de blauwe, de rode, de gele en de groene metrolijn. Het metrosysteem is dus niet zo groot en daarom ook vrij overzichtelijk. De metro’s rijden van 06:30 tot 01:00 uur. Met de metro snel je snel Lissabon door.
Vanaf het vliegveld, terminal 1, gaat de rode metrolijn naar de binnenstad. Voor de overstapmogelijkheden kun je gebruik maken van het onderstaande kaartje.

De metro komt echter lang niet overal in Lissabon en daarom zijn de trams, voor toeristen die het centrum willen bekijken, toch wel een stuk handiger.

De trams

De tram is toch wel het leukste vervoersmiddel in de stad. Een ritje met de tram brengt je bij alle mooie plekjes in de stad, ook bij de hoger gelegen bezienswaardigheden.
In Lissabon heb je naast de traditionele gele trams ook rode en groene trams.
De rode en groene trams zijn alleen voor toeristen en maken geen deel uit van het openbaar vervoer. Exploitatie is in handen van Yellow Bus Tours Lissabon. Kaartjes koop je ter plekke bij de bestuurder of bij de diverse verkooppunten in de stad.

De authentieke, gele trams maken wel deel uit van het openbare vervoer. Er zijn nog zes gele tramlijnen in Lissabon die vooral rijden in de smalle, steile straatjes. Op de tramlijn naar Belém rijden ook moderne trams, deze route is een stuk vlakker.
Tramlijn 28 is inmiddels een attractie op zich geworden, deze tramlijn slingert zich door de binnenstad van Lissabon en rijdt langs vele bezienswaardigheden die stad rijk is. De tram rijdt ook door de verschillende wijken, waaronder de wijk Alfama, dit is de meest authentieke wijk in Lissabon en de wijk heeft, als enige wijk in Lissabon, de aardbeving van 1755 redelijk doorstaan.

Overdag is het vrij druk in tram 28. Als je wat vroeger of later op de dag gaat is het vaak wat rustiger op deze tramlijn.

Tram

 

Kabeltrams

Drie bijzondere gele trams zijn de Ascensor do Lavra, Ascensor da Bica en de Ascensor da Gloria. Deze kabeltrams rijden op hele steile trajecten heen en weer.
Ascensor da Gloria is de drukste tram. Deze rijdt van Baixa, in nog geen 2 minuten, naar het hoger gelegen Bairro Alto. Deze weg heeft een stijging van 20%, niet gek dat mensen dan de voorkeur geven aan de tram in plaats van lopen. De tram is goed te herkennen aan zijn graffiti.

tram

De Santa Justa-lift

De lift verbindt de Santa Justa-straat in Baixa met het hoger gelegen Carmoplein. Zo zijn de twee wijken Baixa en Bairro Alto met elkaar verbonden. Eenmaal boven loop je via een brug richting het Carmoplein en het Carmoklooster.

De bus

De metro is lekker snel maar je ziet niets van de stad en de tram is leuk maar erg druk en dat wil je misschien niet elke keer. De bus is dan een goed alternatief. De bussen rijden met grote regelmaat en je kunt makkelijk met de bus oversteken naar de andere oever waar het Christusbeeld staat of naar Sesimbra en Ericeira.

De bus heeft eigenlijk voor mij maar één nadeel als het druk is in de stad, dan sta je met enige regelmaat stil in het verkeer.

Er rijden twee aerobussen vanaf de luchthaven naar de stad. Lijn 1 gaat naar het centrum en lijn 2 gaat naar Sete Rios Coach Terminal in het noorden van Lissabon. In de aerobussen mag je reizen met bagage, in de gewone bussen niet. In de gewone bussen mag je alleen handbagage meenemen. Voor prijzen zie de website van Carris.

Ook kun je gebruik maken van de hop-on-hop-of bus van Yellow Bus Tours. Deze bussen komen ook langs alle bezienswaardigheden. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Kaartjes voor het openbaar vervoer

Voordat je een rit of dagkaart gaat kopen zul je eerst een Viva Viagem kaart moeten kopen.
Deze Viva Viagem kaart kost eenmalig € 0,50. De ritten en dagkaarten worden op de Viva Viagem kaart gezet. Deze kaart koop je op het vliegveld, station en bij de Carris-verkooppunten.
Even voor de duidelijkheid je kunt dus geen “losse” kaartjes kopen voor het openbaar vervoer. Je spreekt dus over ritten en dagkaarten.

Een rit met de metro of de tram kost € 3,00
Voor de kabeltram betaal je € 3,80, dit is voor maximaal 2 ritten.
De Santa Justa-lift kost € 5,30, dit is voor maximaal 2 ritten.

Ben je van plan om vaker met het openbaar vervoer te reizen, dan is een dagkaart voordeliger.
 • Dagkaart van € 6,40, Hiermee kun je 24 uur onbeperkt reizen met de metro, tram, kabeltram, Santa Justa-lift en bus.
 • Dagkaart van € 9,55. Hiermee kun je 24 uur onbeperkt reizen met de metro, tram, bus, kabeltram, Santa Justa-lift en de ferry.
 • Dagkaart van € 10,60. Hiermee kun je 24 uur onbeperkt reizen met de metro, tram, bus, kabeltram, Santa Justa-lift en de CP trein. De treinen naar Sintra en Cascais horen hier ook bij.

Behalve dagkaarten en ritten kun je ook saldo op je Viva Viagem kaart zetten. Je kunt dan iedere rit maken die je wilt en je bent voor een enkele rit iets goedkoper uit. Je checkt bij iedere rit in en uit. Deze vorm van reizen wordt zapping genoemd.

Om rekening mee te houden

 • Denk er wel aan dat je altijd incheckt bij de metro, tram, kabeltram, liften, de bus en de trein. Uitchecken hoeft niet. Bij de trein moet je soms wel uitchecken. Denk er aan dat je bij zapping wel uitcheckt.
 • Ritten kun je niet kopen bij de chauffeur maar alleen bij een station, CTT postkantoor of Carris verkooppunt. Alleen bij tram 3 en bus kun je ter plekke een rit kopen. Je bent dan wel iets duurder uit.
 • Wil je naar  Almada of Setúbal, dan moet je een rit kopen bij treinbedrijf Fertagus. De CP treinen rijden niet op deze trajecten.
 • De geldigheid van de Viva Viagem kaart is één jaar.

 

De prijzen vermeld in dit artikel zijn van 2021. Kijk voor meer informatie bij Carris.

Tip: de Lisboa-card bied je aantrekkelijke voordelen.

 • Gratis toegang tot bus, tram, metro, stadsliften, Santa Justa lift, kabeltrams en tramlijn 28.
 • ook de treinreizen naar Sintra en Cascais zijn inbegrepen.
 • Gratis toegang tot 26 musea.
 • Kortingen op toegangsprijzen, rondleidingen, Aerobus en andere locaties.

Ontdekdewereld

Na het lezen van dit artikel weet je dat het openbaar vervoer prima is, toch wil ik je de tip geven om ook te gaan lopen door de stad, dan zie je nog meer moois in deze prachtige stad.

Ontdekdewereld

Andere vormen van vervoer

Naast het openbaar vervoer heb je ook de mogelijkheid om per taxi te reizen, dit is heel betaalbaar en dan is er nog de tuktuk. De tuktuk, is naar wat ik heb horen zeggen, best prijzig maar ik heb geen exacte prijzen. Voor diegenen die naar de overkant willen is er ook nog de boot.

Ontdekdewereld

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link ontvang ik hiervoor een klein bedrag. Hiermee kan ik mijn website onderhouden. Het kost jou niets extra’s. Dank je wel!

Reacties zijn gesloten.