Weekend Vlieland

geplaatst in: Geen categorie, Nederland | 0
Vlieland Vliehors

Een weekend Vlieland is, volgens mij, altijd een goed plan. Het is een heerlijk eiland, fijne stranden, mooie natuur en heel relaxt. De ideale ingrediënten voor een weekend weg. Groot voordeel, vind ik, is dat er geen auto’s mee mogen naar Vlieland, daardoor is er dus bijna geen verkeer op het eiland. Er is maar één dorp op het eiland en dat is Oost-Vlieland.

Ooit bezochten wij al eens Texel, maar een bezoekje aan de andere eilanden kwam er niet van totdat wij in 2021 naar Terschelling gingen en toen was ik verkocht. Ik nam mij voor om alle eilanden een keer te gaan bezoeken, dit keer werd het dus Vlieland.

Hoe kom je op Vlieland?

Ja, natuurlijk met de boot zou je zeggen en dat is natuurlijk ook zo. Maar een beetje uitleg is wel zo fijn, want hoe gaat het nu precies?
De veerboot naar Vlieland vertrekt uit Harlingen. Overigens vertrekt vanuit deze haven ook de boot naar Terschelling. Reserveren voor de boot kun je gewoon online doen en dat zou ik ook zeker doen zodat je zeker een plaatsje hebt op de boot. De duur van de overtocht is ongeveer één uur en 45 minuten.

Wij zijn met de auto naar Harlingen gereden en hebben de auto geparkeerd op de parkeerplaats vlakbij de haven. Het is aan te raden om van te voren een plekje te reserveren voor je auto, zo voorkom je dat je geen parkeerplaats hebt. Vanaf de parkeerplaats kun je lopen naar de haven maar er gaat ook een gratis bus heen en weer.

Harlingen heeft ook een station, dus wellicht is dat ook een optie.
Op de website van 9292 vind je alle actuele informatie over het vervoer naar Harlingen.

Wat te doen op Vlieland?

Wij hebben de vroegste boot genomen naar Vlieland en zo kwamen we dus al mooi op tijd aan op dit heerlijke eiland. Als eerste zijn wij naar het Loodshotel gegaan. Hier verbleven wij twee nachten. Onze boot terug gaat op onze derde dag pas om 17:00 uur, zo hebben wij ruim de tijd om Vlieland te ontdekken.

Fietsen huren

Vlieland is op zich niet een heel groot eiland, maar om je alleen maar lopend te verplaatsen zou ik je niet aanraden, dan is ook Vlieland toch best wel groot. Het handigste is om fietsen huren. Wij hebben elektrische fietsen gehuurd en dat was ideaal want er stond een behoorlijke wind. Deze fietsen hadden wij vooraf gereserveerd via ons hotel.
Al fietsend hebben wij heel veel van Vlieland kunnen zien en het mooiste waar wij naar toe zijn gefietst was het strand bij Paal 8 waar wij een prachtige zonsondergang gezien hebben. Ik ben gek op een mooie zonsondergang en dit was absoluut één van de allermooiste zonsondergangen die ik ooit gezien heb. Alleen daarvoor zou je al naar Vlieland moeten gaan.

Vlieland zonsondergang

Met de Vliehors Express naar de Vliehors

Eén van de allermooiste activiteiten die je kunt doen is met de Vliehors Express naar het prachtige natuurgebied de Vliehors gaan. Dit is iets waarvan ik vind dat je dit absoluut moet doen. Het is zo de moeite waard, echt heel tof!

De Vliehors is een natuurreservaat op de westelijke helft van Vlieland. Het is een enorme zandvlakte van 24 vierkante kilometer en zo ver als je kijken kunt zie je zandvlaktes.
Het gebied wordt dan ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. De Vliehors is de grootste zandvlakte van Europa en het is dan ook een uniek stukje Nederland.
Vroeger lag de Vliehors in het dorp West-Vlieland, echter dit dorp is in de 18e eeuw volledig in zee verdwenen.

Het natuurgebied de Vliehors is alleen in het weekend toegankelijk voor publiek en op doordeweekse dagen kun je hier dus alleen komen met de Vliehors Express. De reden dat je hier op deze dagen niet zelfstandig naar toe kunt is, omdat Defensie hier een oefengebied heeft waar zij ook actief oefenen en het is dus simpelweg niet veilig om hier zomaar zelf naar toe te gaan. Alleen de Vliehors Express komt hier dus op de doordeweekse dagen en zij staan in direct contact met de mensen van Defensie die daar oefenen en de chauffeur krijgt dan door of het veilig is om de Vliehors op te rijden.

Met de Vliehors Express ga je naar de meest westelijke punt van Vlieland. Hier staan de resten van een oude steiger die ooit gebruikt werd voor de veerdienst van en naar Texel.
Op deze westelijke punt kun je als je geluk hebt ook zeehonden zien. Heb je een verrekijker, neem deze dan mee. Je kunt dan de zeehonden nog beter zien en ook Texel kun je dan nog beter zien liggen. Wij hadden pech en hebben geen zeehond gezien, al schijnt er best een redelijke kans te zijn dat je ze wel ziet.

ontdekdewereld

ontdekdewereld

Het Drenkelingenhuisje op Vlieland

Tijdens de ongeveer twee uur durende rit met de Vliehors Express breng je ook een bezoek aan het Drenkelingenhuisje. Vroeger was dit een schuilplek voor gestrande schipbreukelingen. Nu is er een klein juttersmuseum in gevestigd. In dit museum verzamelt men alles wat er aanspoelt op het strand. De meest opmerkelijke voorwerpen vind je hier. Van flessenpost, speelgoed, kleding tot zelfs kunstgebitten. Buiten het huisje vind je ook de nodige aangespoelde zaken zoals netten en boeien.

Wat trouwens ook nog wel erg leuk is, is dat er op de banden van de Vliehors Express spreuken staan. De chauffeur zal je dit zeker laten zien.

ontdekdewereld

Vlieland drenkelingenhuisje

ontdekdewereld

Het dorp Oost-Vlieland

Oost-Vlieland is dus het enigste dorp op Vlieland en het ligt direct aan zee. De belangrijkste straat is de Dorpsstraat. Hier is de sfeer gemoedelijk en gezellig met de nodige winkeltjes, terrassen, restaurants en hotels. Deze straat valt in zijn geheel onder Monumentenzorg.

Net als op Terschelling groeit ook op Vlieland de Cranberry en ook op Vlieland zijn deze verwerkt in allerlei producten.
Verder heeft het dorp een mooie kerk en een aantal museums. Deze hebben wij niet bezocht.

ontdekdewereld

ontdekdewereld

De vuurtoren

Net even buiten het dorp vind je de vuurtoren van het eiland. De vuurtoren is te bezoeken maar de tijden waren ons niet geheel duidelijk. Op de deur stonden de openingstijden vermeld en de vuurtoren zou tijdens ons bezoek dus open moeten zijn, dit was echter niet het geval. Vraag dit na in je hotel, daar weten zij het vast wel. Of je nu wel of niet naar binnen kunt bij de vuurtoren, je moet er echt wel even heen fietsen. In de maanden juli en augustus is de vuurtoren bij voldoende belangstelling ook ’s avonds geopend en dan is er de mogelijkheid om er de zonsondergang te bekijken.

De vuurtoren ligt op de ongeveer 40 meter hoge Vuurboetsduin en je hebt hier dan ook een fantastisch uitzicht over Vlieland. De vuurtoren is bereikbaar via de weg, via een trap en via een looppad. Dus ik zou zeggen kies de weg die jij het prettigste vind. Wij hebben gefietst naar boven en dat was prima te doen. Wel fijn dat wij elektrische fietsen hadden.

De vuurtoren is overigens nog steeds werkend. Hij is steeds twee seconden aan en dan weer twee seconden uit. Het is een reservebaken voor het geval het radarsysteem defect is. Toch altijd weer leuk een werkende vuurtoren.

ontdekdewereld

Vlieland Vuurtoren

ontdekdewereld

Tip: Ben je op zoek naar een bijzondere trouwlocatie, dan is de vuurtoren een mooie optie. Ook het Drenkelingenhuisje is een trouwlocatie. Heel bijzonder toch om hier te trouwen?

ontdekdewereld

Wandelen

Wij hebben voornamelijk gefietst op Vlieland maar er zijn ook wandelmogelijkheden.
Een mooie route start bij Het Posthuys. De route is geel aangegeven en is ongeveer vier kilometer lang, hij gaat door het oudste naaldbos van Vlieland. Hier zie vele vogels en er wordt dan ook aangeraden om een verrekijker mee te nemen.

ontdekdewereld

Zeehonden spotten

Ik wilde zelf heel graag zeehonden zien en dit geluk hadden wij op Terschelling niet gehad. Ook tijdens onze excursie naar de Vliehors hadden wij pech. Geen zeehond te zien. Daarom besloten wij om een excursie te maken waarbij wij gegarandeerd zeehonden zouden gaan zien. En yes, het is gelukt. Wij hebben echt heel veel zeehonden mogen zien. Heel tof!
Je gaat in een rubberboot de Waddenzee op. In de boot zaten zes personen, dus een mooi klein groepje. De boot vaart naar de zeebanken waar de zeehonden rusten. Het is belangrijk om de dieren niet te storen en de motor van de boot wordt al op tijd uitgezet. Ook heeft de boot een soort van jetstreem waardoor de zeehonden niet vast komen te zitten in de schroef van de boot. Wij hadden best wel geluk want er was een nieuwsgierige zeehond die ons kwam begroeten en die een heel stuk met ons mee zwom. Zo leuk.

ontdekdewereld

ontdekdewereld

Dag Vlieland

En zo vliegen onze heerlijke dagen voorbij op dit fijne eiland. Vlieland is zeker een aanrader als je houdt van natuur, rust en relaxen. Ik heb geen echte bijzondere tips wat betreft restaurants en dergelijke. Er zijn er voldoende en dus keus genoeg. Wel hebben wij geluncht bij Strandpaviljoen ’t Badhuys en bij de Dining. Beide zijn gezellig en wij hebben er lekker gegeten. Ook hebben wij op het terras gezeten van Gestrand, een leuke plek met uitzicht op de veerboot en het water.

Reacties zijn gesloten.