Weekend Maastricht

geplaatst in: Inspiratie & Tips, Nederland, Steden | 0
Sint Servaasbrug weekend maastricht

Heb je plannen om een weekend Maastricht te gaan doen? Dan zeg ik, zeker gaan doen. Deze Limburgse hoofdstad is zeer zeker de moeite waard. Maastricht is een hele oude stad en dat zie je ook goed terug in de stad. Ooit was Maastricht een Romeinse vesting en de stad bruist dan ook van de cultuur. Je ziet er mooie oude gebouwen, kerken, pleinen en natuurlijk de oude stadsmuur.

Onze plannen voor een weekend Maastricht

Maastricht en omgeving hebben veel te bieden en je zult je dan ook zeker goed vermaken. Wij bezochten Maastricht in december en de stad was dus in kerstsferen gehuld. Zelf wilde ik heel graag de grotten in Valkenburg bezoeken want hier schijnen altijd erg mooie kerstmarkten te zijn en die wilde ik wel eens zien. Wij besloten dus om ons bezoek aan Valkenburg te combineren met Maastricht. Goede keus toch? Dacht ik ook.

Wij hebben 3 nachten in Maastricht en dat is prima te doen. Ons plan is om zaterdag de stad te gaan bekijken en dan is het de bedoeling om zondag naar Valkenburg te gaan. Dan hebben wij de maandag nog om kasteel Hoensbroek te gaan bezichtigen en wellicht gaan wij dan via de kerstmarkt in Aachen terug naar huis. Klinkt goed toch? Ware het niet dat een nieuwe corona-lockdown, volkomen onverwachts, roet in het eten gooit.

En dan kan ons weekend beginnen…

Vrijdagavond komen wij aan bij hotel Van der Valk Maastricht. Onze kamer is prima, best groot, een ruime badkamer en een goed bed. Dat begint goed maar dan komen ons geruchten ten ore dat er wellicht een lockdown aan zit te komen. Hé, hoezo? Vooralsnog nemen wij het maar met een korreltje zout.

De volgende morgen zijn wij erg vroeg wakker en inmiddels lees ik dat de lockdown dus niet langer een gerucht is maar dat het serieus is. Het ziet er naar uit dat de lockdown zondag al zal ingaan. Ontzettend balen want daar gaat ons bezoek aan Valkenburg. Stiekem hoop je nog dat het zo’n vaart niet zal lopen maar dat was dus ijdele hoop blijkt later op de dag. Zondag zal Nederland, voor de zoveelste keer in lockdown gaan.

Wij schakelen direct, waarin kunnen wij nog schuiven en veranderingen in aanbrengen? Gelukkig is het nog vroeg op deze zaterdagmorgen en om 08:00 uur zitten wij aan het ontbijt en gaan wij kijken wat wij gaan doen tijdens ons weekend Maastricht. Naar huis gaan is geen optie wat ons betreft. Kasteel Hoensbroek wil ik echt graag zien en dat zal maandag niet meer kunnen, dus dat gaan wij naar ons ontbijt doen. Komt goed uit dat wij eens een keer echt vroeg opgestaan zijn, dan gaan wij na ons bezoek aan het kasteel naar Maastricht. Wat wij daar dan gaan doen en bekijken zien wij wel als wij in Maastricht zijn. We laten het maar een beetje op ons afkomen.

Bezoek Kasteel Hoensbroek

De laatste tijd wandelen wij regelmatig in de buurt van de kastelen en ik vind de meeste kastelen ontzettend mooi. Kasteel Hoensbroek schijnt één van de mooiste kastelen te zijn van Nederland en dit kasteel wil ik dan ook wel graag zien. Een weekend Maastricht is goed te combineren met kasteel Hoensbroek en met een half uurtje rijden komen wij aan bij het kasteel.

Het blijkt dat wij het kasteel nagenoeg voor ons zelf hebben en dat had ik eigenlijk niet gedacht zo in het weekend, maar voor ons een gelukje. Het kasteel is eeuwenlang in bezit geweest van de Heren van Hoensbroek en is vele malen verbouwd, tot het kasteel is zoals wij het nu kennen. Het kasteel heeft meerdere functies gehad waarvan een verdedigingsburcht en een woonhuis de twee belangrijkste waren. Het kasteel Hoensbroek is nu een museum. Ik vond het een prachtig kasteel met mooie pleinen, torens en kamers waarvan ik de groene kamer het mooist vind. Blij dat wij dit mooie kasteel toch nog konden bezoeken tijdens ons weekend Maastricht.

Op de website van Kasteel Hoensbroek vind je alle informatie of prijzen, openingstijden en lopende activiteiten.

Kasteel Hoensbroek binnenplaats

Ontdekdewereld

Stadsbezoek Maastricht

Na ons bezoek gaan wij terug naar Maastricht waar wij ons nog een hele lange middag prima vermaken. Wij hebben voldoende tijd om hier nog het e.e.a. te bekijken, maar eerst even lekker uitpuffen op een terras aan het Vrijthof. Hier is het fijn zitten en kijken naar de bedrijvigheid rond dit plein. Op het Vrijthof vind je de kerstmarkt van Maastricht. Het is er ontzettend druk, zo de laatste dag voor de lockdown. Er moesten vast nog veel kerstcadeaus gekocht worden. Wij slenteren de stad en wij bekijken de nodige bezienswaardigheden.

Must see, de Sint-Servaasbasiliek

Een weekend Maastricht is niet compleet zonder een bezoekje te brengen aan deze mooie basiliek. De Sint-Servaasbasiliek ligt precies tussen drie pleinen in, het Vrijthof, het Keizer Karelplein en het Henric van Veldekeplein. De Sint-Servaasbasiliek is gebouwd op het graf van Sint-Servaas en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. De basiliek is gebouwd in, voornamelijk, romaanse stijl. Deze oude basiliek heeft een heel grote schatkamer en deze schatkamer behoort tot de mooiste van Europa. Het is dan ook niet voor niets dat de basiliek op de Werelderfgoedlijst staat van Unesco. De kerk, de schatkamer en de kloostergangen zijn te bezoeken tegen betaling.

Entreeprijzen Basiliek inclusief de schatkamer

  • Volwassenen: € 4,50
  • 65+ en studenten: € 3,-
  • Kinderen onder de 18 jaar: onder begeleiding gratis

De basiliek is van maandag t/m zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Op zondag en feestdagen is de basiliek geopend van 12:30 uur tot 17:00 uur.

Ontdekdewereld

Bezoek de Sintjanskerk

Tijdens ons weekend Maastricht bekeken wij deze monumentale kerk alleen van de buitenkant. Best jammer want ik had de kerk ook graag van binnen willen zien maar dit ging helaas niet. Ik heb prachtige foto’s van de binnenkant voorbij zien komen. De kerk ligt aan het Vrijthof en je herkent hem meteen aan zijn opvallende rode toren. De kerk kan in de zomer worden bezichtigd en dan is het ook mogelijk om de toren te beklimmen. Dat moet vast een prachtig uitzicht geven.

De gotische Sint Janskerk wordt ook wel de ‘Sint Jan van Maastricht’ genoemd.

De Sint Janskerk is geopend vanaf Paaszaterdag tot de laatste zaterdag van de herfstvakantie, men gaat hierbij uit van de regio zuid. De openingstijden zijn van maandag tot zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur. Het kan zijn dat de kerk verhuurt is aan derden en dan is de kerk niet bezichtigen.

De kerk is gratis te bezoeken en voor het beklimmen van de toren betaal je € 2,50. De prijs voor een kinderkaartje is € 1,50.

maastricht Sint Jans kerk

Ontdekdewereld

Ooit was het een kerk, nu een prachtige boekhandel

Wat een plaatje is deze boekhandel. Deze kerk is sinds 2006 dus een boekenwinkel. Het is toch mooi dat een prachtig gebouw op deze manier bewaard kan blijven? De Dominicanenkerk wordt al tweehonderd jaar niet meer gebruikt als kerk maar heeft sindsdien verschillende andere functies gehad zoals, een slangenhuis, een fietsenstalling en carnavalstempel.

Het is niet zomaar een boekhandel want je kunt hier ook terecht voor een kop koffie of lunch. Ook op cultureel gebied vinden hier verschillende activiteiten plaats, zoals muziekoptredens, lezingen en debatten. Kortom een bijzonder unieke boekhandel. Er wordt zelfs beweert dat het de mooiste boekhandel van de wereld is. Maar ja, smaken verschillen en er zijn meerdere prachtige boekhandels. Ben je bijvoorbeeld al eens in Porto geweest bij de Livraria Lello? Deze vind ik persoonlijk, zeker net zo mooi.

Het adres van de boekhandel is: Dominicanerkerkstraat 1

Ontdekdewereld

Deze mag je niet missen, de Onze Lieve Vrouwebasiliek

Aan het Onze Lieve Vrouweplein vind je de prachtige kerk, de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Ooit stond er op deze plaats het, waarschijnlijk, oudste Christelijke kerkje van Nederland. Dat zou geweest zijn in de vijfde eeuw en het kerkje was destijds gebouwd op de resten van een Romeinse tempel. In de huidige basiliek zijn nog twee grote stenen die afkomstig zijn van het Romeinse fort.

In de kerk bevinden zich prachtige kunstwerken en ook de schatkamer is rijk aan historische voorwerpen van kerkelijke afkomst.

In het kapelletje naast de kerk kun je een kaarsje aansteken. In deze zijkapel staat het 15e -eeuwse, pauselijk gekroond, genadebeeld van Maria. Dit beeld wordt ook wel Sterre der Zee genoemd en de basiliek wordt ook wel aangeduid met de ‘Sterre der Zee’ basiliek. De entree van deze must-see is gratis.

Ontdekdewereld

De bijzondere Bisschopsmolen

Tijdens ons weekend Maastricht lieten wij het allemaal een beetje over ons heen komen, wij hadden niet veel voorbereid en we zouden wel gaan zien wat allemaal er te doen was in Maastricht.

Zo liepen wij volkomen onverwachts tegen deze mooie oude watermolen aan. Later begreep ik dat het ook een echte must-see is als je een bezoek brengt aan Maastricht. De molen vind je in het Jekerkwartier. De watermolen stamt uit de 11e eeuw en is dus al heel oud. Mooi dat de molen zo goed bewaard is gebleven, de voorgevel zoals hij er nu staat komt uit 1609. Sinds 2005 werkt de molen weer voor de ambachtelijke bakkerij die er naast gevestigd is. Het is een prachtige plek in een, evenzo, prachtige stad.

ontdekdewereld

Loop langs het Bat

Vroeger was dit een houten aanlegkade en in Zuid Nederland noemde men dat een bat. Vanaf de Batpoort, een waterpoort, voerde men vroeger de zakken steenkool aan.
Vlakbij het Bat vind je ook twee bruggen, namelijk de Hoge Brug en de oudste brug van Nederland, de Sint Servaasbrug.

ontdekdewereld

De Helpoort, de oude stadspoort

Dit is de enige stadspoort die Maastricht nog rijk is en het is ook nog eens de oudste stadspoort van Nederland. De poort maakt deel uit van de eerste stadsmuur van Maastricht die gebouwd werd in 1229 nadat Hendrik I, Hertog van Brabant, zijn toestemming  had gegeven voor de bouw van de stadsmuur. De poort is zo’n twee eeuwen als verdedigingswerk in gebruik geweest, daarna heeft de poort meerdere functies gehad. Je moet dan denken aan vergaderruimtes voor de lakenbereiders, tuigkamer, kruitmagazijn of woning.

Nu is hier het vestingmuseum gevestigd. Het museum is geopend in het winterseizoen (november tot paaszaterdag) op vrijdag, zaterdag en zondag van 10:00 uur tot 15:00 uur. De toegang is gratis.

Het adres is : St. Bernardusstraat 24 b

Weekend Maastricht Helpoort

ontdekdewereld

Kerstmarkt in Maastricht

Wij sluiten de dag af met een rondje over de kerstmarkt. Het is gezellig druk. Er is hier een schaatsbaan, een reuzenrad en gezellige kraampjes waar je lekker wat kunt eten en drinken. De kraampje zien er trouwens heel gezellig uit, een beetje nostalgisch met veel lichtjes, guirlandes en rode daken.

De kerstmarkt vindt plaats op het Vrijthof.

Dat was onze dag in Maastricht, vanwege de lockdown gaan wij eten in België bij een Tapas restaurant waar wij genieten van een avondje uit. Morgen gaan wij weer op pad en gaan wij zien wat wij nog meer kunnen gaan doen tijdens ons weekend Maastricht.

Maastricht kerstmarkt

ontdekdewereld

De ENCI Groeve

Bij de ENCI groeve gaan wij wandelen en uiteindelijk eindigen wij bij de uitzichttoren waar je een mooi uitzicht hebt. Het is bewolkt weer dus wij kunnen niet zover wegkijken, maar ondanks dat is het een mooi plaatje.

De ENCI groeve ligt aan de voet van de Sint Pietersberg en is opgericht in 1926. Het was een grote kalksteengroeve waar men het totale productieproces uitvoerde voor het maken van cement. In 2018 werd de groeve gesloten voor mergelwinning.

Wandelroutes ENCI groeve

Er zijn verschillende wandelroutes mogelijk en de meeste staan ook wel aangegeven maar heel duidelijk vonden wij het niet. Je ziet paaltje met routes maar het is niet goed duidelijk welke kant je dan op moet. Wij wilden de groene route wandelen maar deze stond helemaal nergens aan gegeven, dus zijn wij op eigen houtje maar een stuk wandelen. Uiteindelijk zijn wij een deel rond de groeve gelopen en hebben wij dus de uitkijktoren beklommen. Na het wandelen kwamen wij in gesprek met iemand die hier vaker wandelde en die adviseerde ons om een kaart te gebruiken, dat schijnt toch beter te werken. De kaart is gratis af te halen bij het restaurant / infocentrum bij de ENCI groeve. De kaart is vrij duidelijk en overzichtelijk. Er zijn drie routes namelijk groen (5,3km), rood (10,6km) en geel (7,5km).

Bij het infopunt van Natuurmonumenten aan de Luikerweg 80 in Maastricht kun je terecht voor de nodige informatie.

ontdekdewereld

Breng een bezoek aan Valkenburg en de Valkenburg ruïne

De plaats Valkenburg stond ook op ons lijstje. Hier wilde ik graag de Valkenburg ruïne bezoeken en naar de grotten om de kerstmarkt te bezoeken. Ik had gehoopt dat ik dichtbij de ruïne kon komen net als dat dat bij andere kastelen ook vaak het geval is. Echter bij de Valkenburgruïne kan dat dus niet, deze is alleen bereikbaar met een lift en deze was gesloten vanwege de lockdown. Wij hebben Valkenburg nog wel even doorgewandeld maar er was uiteraard niets te doen. Wel konden wij zien dat wel een gezellige plaats is. Het zag er erg sfeervol uit ondanks dat alles gesloten was. We gaan Valkenburg later alsnog bezoeken.

Helaas heb ik geen betere foto van de Valkenburg Kasteelruïne en soms moet je het doen met wat je wel hebt. Ik vind dat deze toch thuis hoort in dit artikel vandaar de keuze om deze foto toch te plaatsen

ontdekdewereld

Kerstmarkt Luik en Aken

Wij bezoeken tijden ons weekend Maastricht ook de kerstmarkten in Luik en Aachen. Beide kerstmarkten zijn gezellig en leuk om te bezoeken. Persoonlijk vind ik de kerstmarkt in Aachen mooier, dit komt waarschijnlijk omdat ik de stad sfeervoller en mooier vind dan Luik.

De stad Luik

De gezellige en leuke kerstmarkt van Luik bestaat uit ongeveer 200 kraampjes en bevindt zich op de Place du Marché en het ernaast gelegen Place Saint-Lambert.

In Luik bezochten wij ook de kathedraal van Luik, eten wij bij Brasserie C een brouwerij in het centrum van Luik. Deze brasserie vind je aan de voet van de Montagne de Bueren, deze trap is bestaat uit maar liefst 374 treden. Het is een behoorlijke klim naar boven maar dan heb je ook wat, namelijk een prachtig uitzicht over de stad Luik. Bij ons was het helaas bewolkt dus ons uitzicht was wat minder maar nog steeds de moeite waard.
Luik heeft ook een bijzonder, zeer modern, stationsgebouw waar wij ook nog een kijkje namen.

ontdekdewereld

Bezoek aan Aachen

Je vindt de kerstmarkt in het hartje van de binnenstad en de markt is behoorlijk groot, deze beperkt zich niet tot één plein. De kerstmarkt bevindt zich rond het stadhuis en de straatjes daar omheen. Er zijn talloze kraampjes met glühwein, chocolademelk en lekker eten, maar ook kraampjes met leuke kerstartikelen.

In Aken bezochten wij naast de kerstmarkt ook de prachtige Dom van Aken. De bouw van deze Pfalzkapel begon rond 790 tot 800 na Christus onder toeziend oog van Karel de Grote, hij werd hier na zijn overlijden in 814 begraven. Opvallend aan de kerk is zijn achthoekige basiliek en koepel. De collectie van de schatkamer is zeer uniek te noemen en is van grote historische waarde. De Dom van Aken staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Aken is een mooie historische stad en ik vond het, mede door de kerstsfeer, een zeer gezellige stad. Wij waren hier maar één middag en dat is prima voor een bezoekje aan de kerstmarkt. Aken is echter ook een fijne stad om een weekendje naar toe te gaan want de stad heeft genoeg moois te bieden. Denk aan het historische raadhuis, parken, musea en ontdek de prachtige oude binnenstad.

Aachen kerstmarkt Aken

ontdekdewereld

Terug via Kasteel Doorwerth

Ik zei al eerder dat ik graag kastelen bezoek en onderweg naar huis hebben wij nog even een pauze gehouden bij Kasteel Doorwerth. Ook dit is weer zo’n prachtig kasteel. Het kasteel is door de eeuwen heen bewoond door verschillende adellijke families maar nu is er een museum gevestigd met vier collecties. De collecties bestaan uit de prachtige kamers, het Nederlands Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en Museum Veluwezoom.

Oorspronkelijk komt het kasteel uit de 13e eeuw maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel grotendeels verwoest en bleef er een ruïne over van het eens zo mooie kasteel. Men heeft het weer helemaal in oude staat terug gebracht.

Op de website van Kasteel Doorwerth vind je alle informatie of prijzen, openingstijden en lopende activiteiten.

Al met al hebben wij een zeer geslaagd weekend gehad. Het was top. Toch nog veel kunnen zien en doen.

Ontdekdewereld

Kasteel Doorwerth

Meer info over Maastricht vind je hier.

Reacties zijn gesloten.